Είναι τα δόντια σας ευαίσθητα; Από τα όξινα τρόφιμα μέχρι ορισμένες οδοντόκρεμες, μπορούν να βρίσκονται οι αιτίες. Η κατανάλωση ενός παγωμένου ποτού σας προκαλεί οδοντική δυσφορία; Ή μήπως όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα αισθάνεστε σα να σας χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα; Θα μπορούσατε να έχετε αυτό που είναι γνωστό ως ευαισθησία των δοντιών.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε πόνο. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ευαισθησία των δοντιών και να βελτιώσετε την στοματική σας υγεία.

Να γιατί μπορεί να βιώνετε αυτή την εμπειρία – και τα βήματα που μπορείτε να πάρετε για να βρείτε ανακούφιση στα ευαίσθητα δόντια:

  1. Βουρτσίζετε με πάρα πολύ μεγάλη δύναμη. Μερικές φορές η ευαισθησία των δοντιών προέρχεται από το βούρτσισμα με υπερβολική δύναμη ή από τη χρήση μιας σκληρής οδοντόβουρτσας. Με τον καιρό, μπορείτε να φθείρετε τα προστατευτικά στρώματα των δοντιών σας και να εκθέσετε μικροσκοπικούς σωλήνες ή κανάλια που προστατεύουν το νεύρο του δοντιού. Όταν οι σωλήνες αυτοί είναι εκτεθειμένοι σε ακραίες θερμοκρασίες ή σε όξινα ή κολλώδη τρόφιμα, μπορεί να προκύψει ευαισθησία στα δόντια και δυσφορία. Η απλούστερη λύση είναι να μεταβείτε σε μια οδοντόβουρτσα με μαλακότερες τρίχες και να είστε ευγενέστεροι όταν βουρτσίζετε.
  2. Τρώτε όξινα τρόφιμα. Εάν τα προστατευτικά στρώματα έχουν αφαιρεθεί και ο δρόμος προς το νεύρο του δοντιού είναι εκτεθειμένος, όξινα τρόφιμα όπως σάλτσα ντομάτας, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο και τουρσιά μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Αλλά αποφεύγοντας αυτά τα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε οποιαδήποτε δυσφορία των δοντιών.
  3. Τρίζεις τα δόντια σου. Παρόλο που το σμάλτο των δοντιών είναι η ισχυρότερη ουσία στο σώμα σας, το τρίψιμο των δοντιών σας μπορεί να φθείρει το σμάλτο. Με αυτόν τον τρόπο, εκθέτετε την οδοντίνη ή το μεσαίο στρώμα του δοντιού, το οποίο περιέχει τους μικροσκοπικούς σωλήνες που οδηγούν στα νεύρα σας. Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας σχετικά με την εύρεση ενός προστατευτικού που μπορεί να εμποδίσει από την αποτριβή των δοντιών. Οι καλύτεροι προστατευτικοί νάρθηκες είναι κατασκευασμένοι κατά παραγγελία για να ταιριάζουν στο δάγκωμά σας.
  4. Χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα λεύκανσης των δοντιών. Πολλοί κατασκευαστές προσθέτουν χημικές ουσίες για λεύκανση των δοντιών στις οδοντόπαστές τους, και μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτές από άλλους. Εάν η οδοντόκρεμα σας περιέχει λευκαντικές ουσίες, σκεφτείτε τη μετάβαση σε κάποια που δεν το κάνει.
  5. Είσαι εξαρτημένος στα στοματικά διαλύματα. Όπως και η οδοντόπαστα λεύκανσης, μερικά στοματικά διαλύματα περιέχουν αλκοόλ και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να κάνουν τα δόντια σας πιο ευαίσθητα – ειδικά εάν η οδοντίνη είναι εκτεθειμένη. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε στοματικά διαλύματα με φθόριο ή απλά παραλείψτε τα και φροντίστε περισσότερο για το νήμα και το βούρτσισμα των δοντιών σας με σωστό τρόπο.
  6. Έχετε κάποιο είδος φλεγμονής των ούλων. Οι μετατοπίσεις των ούλων και η αποκάλυψη της ρίζα του δοντιού, οι οποίες γίνονται ολοένα και συχνότερες με τα χρόνια (ειδικά αν δεν έχετε διατηρήσει την στοματική σας υγεία), μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια. Εάν η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα είναι το πρόβλημα, ο οδοντίατρός σας θα καταλήξει σε ένα σχέδιο για τη θεραπεία της υποκείμενης νόσου και μπορεί επίσης να προτείνει μια διαδικασία για την απευαισθητοποίηση των δοντιών σας.
  7. Έχετε υπερβολική πλάκα. Ο σκοπός του νήματος και του βουρτσίσματος είναι να αφαιρεθεί η πλάκα που σχηματίζεται μετά το φαγητό. Η υπερβολική συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει φθορά στο σμάλτο των δοντιών. Και πάλι, τα δόντια σας μπορούν να γίνουν πιο ευαίσθητα καθώς χάνουν την προστασία που παρέχεται από το σμάλτο. Η λύση είναι να ασκείτε καλή καθημερινή στοματική φροντίδα και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για καθαρισμούς κάθε έξι μήνες – ή συχνότερα, εάν είναι απαραίτητο.
  8. Είχατε μια οδοντιατρική θεραπεία. Είναι κοινό να βιώσετε κάποια ευαισθησία μετά από μια απονεύρωση, μια εξαγωγή ή την τοποθέτηση μιας στεφάνης (θήκης). Εάν τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια άλλη επίσκεψη στον οδοντίατρό σας, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μόλυνσης.
  9. Το δόντι σας είναι ραγισμένο. Ένα σπασμένο ή ραγισμένο δόντι μπορεί να προκαλέσει πόνο που υπερβαίνει την ευαισθησία των δοντιών. Ο οδοντίατρος θα πρέπει να αξιολογήσει το δόντι σας και να αποφασίσει τη σωστή πορεία της θεραπείας, όπως μια στεφάνη (θήκη) ή μια εξαγωγή.
  1. Υπάρχει τερηδόνα γύρω από τα σημεία επαφής των σφραγισμάτων. Καθώς τα χρόνια περνούν, τα σφραγίσματα μπορούν να εξασθενίσουν και να σπάσουν ή να κάνουν μικροσχησμές γύρω από τα σημεία επαφής με το δόντι. Είναι εύκολο για τα βακτηρίδια να συσσωρεύονται σε αυτές τις μικροσκοπικές ρωγμές, γεγονός που προκαλεί τη συσσώρευση οξέων και τη διάσπαση του σμάλτου. Βεβαιωθείτε ότι βλέπετε τον οδοντίατρό σας τακτικά και άμεσα εάν παρατηρήσετε αυτό το είδος ευαισθησίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σφραγίσματα μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν.

 

Η ευαισθησία των δοντιών θεραπεύεται. Στην πραγματικότητα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η χρήση της οδοντόκρεμας που γίνεται ειδικά για ευαίσθητα δόντια βοηθά. Ωστόσο, απαιτείται κάποιος χρόνος μέχρι αν δράσουν  αλλά οι τύποι αυτοί δεν λειτουργούν για όλους.

 

Εάν η ευαισθησία σας είναι ακραία και επιμένει, ανεξάρτητα από τα βήματα που παίρνετε, φροντίστε να δείτε τον οδοντίατρό σας για αξιολόγηση. Μόνο μια επίσκεψη στο ιατρείο μπορεί να καθορίσει την πιο πιθανή αιτία της ευαισθησίας των δοντιών σας και την καλύτερη λύση για την ιδιαίτερη κατάστασή σας.

Αφήστε μια απάντηση