Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το τι χρειάζεται για να κρατήσετε τα δόντια σας υγιή. Ξεχωρίστε τα από τη μυθοπλασία.

Όταν πρόκειται να φροντίσετε το χαμόγελό σας, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις εκεί έξω. Αλλά ενώ η καλή υγεία του στόματος μπορεί να επιτευχθεί σε λίγα μόνο λεπτά την ημέρα, οι λανθασμένες πρακτικές μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Μύθος: Όσο πιο σκληρά βουρτσίζετε, τόσο πιο καθαρά θα γίνουν τα δόντια σας.

Η πραγματικότητα: Το πολύ δυνατό βούρτσισμα ή με πολύ σκληρή οδοντόβουρτσα (μεσαίας σκληρότητας ή σκληρή) μπορεί να βλάψει πραγματικά τα δόντια σας διαβρώνοντας την αδαμαντίνη (σμάλτο) που προστατεύει το εσωτερικό του δοντιού από τη φθορά. Πολλοί αισθάνονται ότι τα καθαρίζουν πιο καλά, αλλά στην πραγματικότητα καταστρέφουν την αδαμαντίνη (σμάλτο), ακόμη και τα ούλα. Συνίσταται πάντα μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.

Μύθος: Το οδοντικό νήμα δεν είναι απαραίτητο πια.

Η πραγματικότητα: Η σύσταση για συστηματική χρήση νήματα απομακρύνθηκε πρόσφατα από τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης για τους Αμερικανούς με βάση την έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για την πρακτική. Ωστόσο, η έλλειψη ισχυρών στοιχείων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χρήση του νήματος δεν είναι αποτελεσματική. Στην πραγματικότητα, πολλοί οδοντίατροι δεν έχουν αλλάξει τους τρόπους ή τις συστάσεις τους. Πιστεύουν απόλυτα τη χρήση οδοντικού νήματος. Στις περιοχές ανάμεσα στα δόντια υπάρχει συσσώρευση μικροβιών/τροφών που μπορείτε να απομακρύνετε μόνο με οδοντικό νήμα, και βλέπουμε τη διαφορά κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οδοντιάτρου για το βούρτσισμα και τη χρήση του οδοντικού νήματος.

Μύθος: Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη είναι τόσο καλό όσο το βούρτσισμα.

Η πραγματικότητα: Αν μόνο αυτό ήταν αλήθεια, όλα τα παιδιά θα ήταν μέσα στην τρελή χαρά. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη, ιδιαίτερα της τσίχλας με ξυλιτόλη, μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στα δόντια. Η τσίχλα βοηθά στην παραγωγή σάλιου, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στο ”ξέπλυμα” της αδαμαντίνης των διαβρωτικών οξέων από τα τρόφιμα, τα ποτά και ακόμη και το στομαχικό οξύ σε περιπτώσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Και η ξυλιτόλη συμβάλλει στη διπλασιασμό των επιδράσεων του σάλιου.

Αλλά η τσίχλα εξακολουθεί να μην αντικαθιστά το βούρτσισμα και το νήμα όταν πρόκειται να αφαιρέσετε πλάκα από όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για περίπου δύο λεπτά.

Μύθος: Εάν τα ούλα σας αιμορραγούν όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, καλύτερα να τα αφήσετε στην ησυχία τους.

Η πραγματικότητα: Ο λόγος που αιμορραγούν τα ούλα μας οφείλεται σε φλεγμονή. Συχνά συμβαίνει όταν τα βακτήρια και η πλάκα κολλήσουν ανάμεσα στα δόντια μας, όπου οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δε φτάνουν. Με τον καιρό τα βακτήρια συσσωρεύονται και προκαλούν φλεγμονή των ούλων. Η αιμορραγία είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.

Αν βάζετε το νήμα μια φορά το μήνα (ή λίγο πριν πάτε στον οδοντίατρο), είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας αιμορραγούν. Αυτό είναι ένα σημάδι που σας λέει ότι κάτι συμβαίνει εκεί. Κάνετε το οδοντικό νήμα μια καθημερινή συνήθεια και η φλεγμονή – και η αιμορραγία – θα πάει μακριά με το χρόνο.

Μύθος: Έχετε χαλαρώσει ή διακόψει το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα και έχετε ραντεβού στον οδοντίατρο σύντομα. Εφόσον βουρτσίσετε τα δόντια πολύ πριν μπείτε στο ραντεβού, κανείς δε θα το ξέρει, έτσι;

Η πραγματικότητρα: Συγγνώμη για τη διάψευση, αλλά δεν απομακρύνετε τίποτα. Χωρίς τακτικό βούρτσισμα και οδοντικό νήμα, η πέτρα που σχηματίζεται γύρω από τα δόντια σας δεν μπορεί να απομακρύνθεί μόνο με το βούρτσισμα. Επιπλέον, δεν μπορείτε να σταματήσετε τη φλεγμονή των ούλων που εμφανίζεται όταν η πλάκα και η πέτρα έχουν συσσωρευτεί για έξι μήνες με λίγες μόνο ημέρες βουρτσίσμα ή χρήση οδοντικού νήματος. Η αιμορραγία των ούλων, η ποσότητα και η θέση της οδοντικής πλάκας είναι τα “δώρα” αυτής της αμέλειας.

Μύθος: Όταν πρόκειται για τερηδόνα, η ζάχαρη είναι ο κύριος ένοχος.

Η πραγματικότητα: Όταν σκέφτεστε τις κοιλότητες, μπορεί να σκεφτείτε τα γλειφιτζούρια και άλλα γλυκά και κολλώδη λιχουδιές. Αλλά ακόμη και κράκερς και πατατάκια μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα για τα δόντια σας, Έχει σχέση με το άμυλο. «Είναι οι υδατάνθρακες εν γένει – έχουν τα σάκχαρα που καταστρέφουν τα δόντια, τα οποία πραγματικά κολλούν στα δόντια σας.

Μύθος: Εάν έχετε ευαίσθητα δόντια, σημαίνει ότι έχετε φθείρει πάρα πολύ την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών σας.

Η πραγματικότητα: Η ευαισθησία είναι ένα βασικό σύμπτωμα της απώλειας της αδαμαντίνης, του σκληρού προστατευτικού στρώματος στο εξωτερικό των δοντιών σας. Μπορεί όμως να προκληθεί και από άλλους παράγοντες, όπως η υφίζηση των ούλων ή ακόμη και η χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου [που χρησιμοποιείται για τη λεύκανση] μπορεί να διεισδύσει για να απομακρύνει τις δυσχρωμίες, και διεισδύει μέσω της αδαμαντίνης στο στρώμα κάτω από το οποίο είναι το πιο ευαίσθητο τμήμα του δοντιού. Τα καλά νέα: Εάν η ευαισθησία σας προκαλείται από τη λεύκανση των δοντιών, η μετάβαση σε μια πιο ήπια οδοντόκρεμα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Μύθος: Η φλεγμονή των ούλων είναι μόνο ένα πρόβλημα για το στόμα σας.

Η πραγματικότητα: Ο οδοντίατρός σας μπορεί να είναι ο πρώτος που το παρατηρεί. αλλά εάν έχετε φλεγμονή στα ούλα, είναι πιθανότερο να έχετε προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση, καθώς και ορισμένα είδη καρκίνων που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.

Μύθος: Όσο πιο λευκά είναι τα δόντια σας, τόσο πιο υγιεινά είναι.

Η πραγματικότητα: Αυτό μπορεί να είναι αληθινό, αλλά όχι πάντα. Τα δόντια μας είναι φυσικά λευκά. Και πολλά από τα πράγματα που προκαλούν τα δόντια μας να γίνονται πιο σκούρα ή κίτρινα είναι ανθυγιεινά, όπως το κάπνισμα.

Αλλά υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να σκουρύνουν το χρώμα των δοντιών μας που δεν είναι απαραιτήτως ανθυγιεινά, όπως φάρμακα, λεκέδες από τρόφιμα και ποτά ή απλώς η φυσική διαδικασία γήρανσης.

Μύθος: Εάν δεν σας ενοχλεί τίποτα, δεν χρειάζεστε οδοντιατρικό έλεγχο.

Η πραγματικότητα: Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις. Σε πολλά οδοντιατρικά προβλήματα, δεν αισθάνεστε απαραίτητα αμέσως τον πόνο. Πρέπει να καταλάβετε ότι μια κοιλότητα από τερηδόνα καθώς και μια φλεγμονή των ούλων δεν τα αισθάνεστε πάντα. Το πρόβλημα είναι όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Αν περιμένετε έως ότου ένα τερηδονισμένο δόντι πονέσει για να το ελέγξετε, θα μπορούσε να καταλήξει σε ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) ή εξαγωγή, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με τακτικούς ελέγχους.

Το θέμα της επίσκεψης στον οδοντίατρο είναι για να μπορούμε να τα αποτρέψουμε αυτές τις θεραπείες στα δόντια μας, για να τα προστατέψουμε και να δούμε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πριν εξελιχθεί σε μεγαλύτερο.

Αφήστε μια απάντηση