Οδοντιατρική φροντίδα  τότε και τώρα

Η μετάβαση στον οδοντίατρο μπορεί να είναι ένα σχετικά σύγχρονο φαινόμενο, αλλά ξέρατε ότι οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει οδοντόκρεμα από περίπου 500 π.Χ .; Τότε, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ένα μείγμα που περιείχε σκουριά σιδήρου και σκόνη κοραλλιών για να καθαρίσουν τα δόντια τους. Οι οδοντόβουρτσες, εν τω μεταξύ, ήταν δέσμες κλαδιών δέντρων που οι άνθρωποι μασούσαν.

Ευτυχώς, η οδοντιατρική περίθαλψη έχει προχωρήσει από τότε και σήμερα έχουμε πολλά διαφορετικά εργαλεία στη διάθεσή μας για να βοηθήσουν να φροντίσουμε τα δόντια μας. Βασίζεστε καθημερινά στα δόντια σας για να σας βοηθήσουν να φάτε. Γνωρίζοντας λίγα περισσότερα σχετικά με αυτά και πώς οι συμπεριφορές σας επηρεάζουν την οδοντική υγεία μπορεί να σας βοηθήσει να τα προσέχετε  περισσότερο, και να κρατήσετε το χαμόγελό σας για το υπόλοιπο της ζωής σας.

  1. Τα δόντια σας είναι μοναδικά.

Τα δόντια σας είναι σαν το δακτυλικό σας αποτύπωμα: Είναι μοναδικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα οδοντιατρικά αρχεία χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τον εντοπισμό και αναγνώριση ανθρώπων. Ακόμη και τα ίδια δίδυμα δεν έχουν τα ίδια δόντια. Γεγονός μπόνους: Η γλώσσα σας έχει επίσης μια μοναδική “εκτύπωση γλώσσας”.

  1. Είναι λίγο σαν παγόβουνα.

Περίπου τα δύο τρίτα κάθε δοντιού βρίσκονται κάτω από τα ούλα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κρατάτε τα ούλα σας υγιή. Είναι εξίσου σημαντικό με το να βεβαιώνεστε ότι τα δόντια σας είναι καλά φροντισμένα. Τα ούλα σας πρέπει να είναι πάντα ροζ χρώματος και σταθερά.

  1. Και έχετε 32 από αυτά.

Βλέποντας από τα μπροστινά δόντια σας μέχρι στο πίσω μέρος του στόματος σας, έχετε οκτώ κοπτήρες (τα μπροστινά δόντια σας), τέσσερα δόντια κυνόδοντες, οκτώ προγομφίους και 12 γομφίους.

  1. Το σμάλτο σας είναι το πιο σκληρό κομμάτι του σώματός σας.

Η αδαμαντίνη ( το σμάλτο ) είναι το εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας. Όπως ένα σκληρό κέλυφος, πρωταρχικός σκοπός του είναι η προστασία του υπόλοιπου δοντιού. Η αδαμαντίνη αποτελείται κυρίως από ασβέστιο και φωσφορικό άλας, όπως τα οστά σας, αλλά είναι ισχυρότερο λόγω των συγκεκριμένων πρωτεϊνών και των κρυσταλλιτών που το σχηματίζουν.

  1. Αλλά δεν είναι αήττητο.

Παρόλο που είναι εκεί για να προστατεύσει τα δόντια σας, το σμάλτο μπορεί ακόμα να ραγίσει ή να σπάσει και δεν είναι ασφαλές από τερηδόνα. Τα σάκχαρα και τα οξέα, όπως αυτά που υπάρχουν στα αναψυκτικά, αλληλοεπιδρούν με βακτήρια στο στόμα σας τα οποία προσβάλλουν το σμάλτο, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη της φθοράς των δοντιών. Τα αναψυκτικά είναι ιδιαίτερα βλαβερά όταν γίνεται συχνή κατανάλωση ή εάν καταναλώνονται αργά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Κίτρινο σημαίνει βλάβη.

Αυτό δεν είναι μόνο λεκέδες από καφέ. Η αδαμαντίνη είναι εν μέρει υπεύθυνη για την λευκή εμφάνιση των δοντιών σας αλλά όταν προσβληθεί, τα δόντια σας μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται κίτρινα.  Βλάβη στην αδαμαντίνη μπορεί επίσης να ευθύνεται για κάθε πόνο που αισθάνεστε.

  1. Η οδοντίνη μεγαλώνει, η αδαμαντίνη δεν το κάνει.

Η οδοντίνη είναι το στρώμα που βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη και είναι επίσης πιο σκληρή από τα οστά σας. Η οδοντίνη αποτελείται από μικρά κανάλια και διόδους που μεταδίδουν νευρικά σήματα και ”τροφή” μέσω του δοντιού. Υπάρχουν τρεις τύποι οδοντίνης: πρωτογενής, δευτερογενής και επανορθωτική. Ενώ η αδαμαντίνη είναι βασικά στατική, η οδοντίνη συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αλλάζει σε όλη τη ζωή σας.

  1. Το στόμα σας φιλοξενεί 300 είδη βακτηρίων.

Η πλάκα περιέχει εκατομμύρια βακτήρια, αποτελούμενα από 200 έως 300 διαφορετικά είδη. Ο κύριος ένοχος για την κακή υγεία των δοντιών είναι ο Streptococcus mutans, ο οποίος μετατρέπει τη ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες στα οξέα που “τρώνε” στα δόντια σας.

  1. Η πλάκα είναι ο εχθρός.

Λευκή και κολλώδες, αυξάνεται συνεχώς. Εάν δεν το αφαιρείτε τακτικά με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών. Χωρίς αφαίρεση, η πλάκα σκληραίνει και αναπτύσσεται σε πέτρα. Έτσι, βούρτσα και νήμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και δείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικό καθαρισμό.

  1. Παράγεις περίπου 25.000 λίτρα σάλιο.

Το σώμα σας παράγει περίπου 0,75 έως 2 λίτρα σάλιο κάθε μέρα, το οποίο εξέρχεται σε περίπου 25.000 λίτρα για μια ζωή. Το σάλιο παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στη γενική υγεία σας. Για παράδειγμα, καθιστά την τροφή ευκολότερη στην κατάποση και περιέχει ένζυμα για να ξεκινήσει η πέψη. Όταν πρόκειται για τα δόντια σας, το σάλιο πλένει τα παρατεταμένα σωματίδια τροφών και περιέχει ασβέστιο και φωσφορικό άλας, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν τα οξέα στην πλάκα που προκαλούν βλάβη και φθορά

Αφήστε μια απάντηση