Τελικά, θα πρέπει να δείτε έναν οδοντίατρο. Αλλά υπάρχουν μερικές σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διευκολύνετε τον πόνο των δοντιών και των ούλων μέχρι να φτάσετε εκεί. Το αλμυρό νερό, ένα κρύο πακέτο ή ένα φακελάκι τσαγιού μπορούν να βοηθήσουν στην προσωρινή μείωση του οδοντικού πόνου.

Οι λόγοι για τον οδοντικό πόνο μπορεί να κυμαίνονται από έναν σπόρο κολλημένο σε ένα σημείο έως μια σοβαρή λοίμωξη που χρειάζεται επέμβαση. Έτσι, εάν αντιμετωπίζετε πόνο σε ένα δόντι, κλείστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό μας στο οδοντιατρείο στη Λαμία για να το ελέγξετε. Η καθυστέρηση της φροντίδας θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα χρειαστείτε πιο εκτεταμένη – και δαπανηρή – φροντίδα.

Επείγουσα οδοντιατρική φροντίδα

Ο Δημήτριος Σπηλιόπουλος από το Perfect Smile Clinic  λέει ότι ένας πονόδοντος πρέπει πάντα να αξιολογείται από έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Εάν ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, των διακοπών ή στη μέση της νύχτας, καλέστε το γραφείο του οδοντιάτρου.. Εναλλακτικά, ένας οδοντίατρος από το ιατρείο μπορεί να λάβει την κλήση και να είναι σε θέση να σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό, εάν υπάρχει υποψία μόλυνσης. Αλλά ακόμα κι αν αυτό σας απαλύνει από τον πόνο, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα προσωπικό ραντεβού το συντομότερο δυνατό για να αντιμετωπίσετε το υποκείμενο ζήτημα.

Φροντίδα στο σπίτι ενώ περιμένετε ραντεβού με τον οδοντίατρο

Εάν το ραντεβού σας στον οδοντίατρο είναι λίγες ώρες ή κάποιες ημέρες μακριά και αισθάνεστε πόνο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι που μπορούν να μειώσουν την ταλαιπωρία.

Πρώτον, ο πόνος από μια κοιλότητα, σπασμένο δόντι ή εκτεθειμένο νεύρο μπορεί να επιδεινωθεί από κρύα τρόφιμα ή ποτά, οπότε αποφύγετε αυτά. Και προσπαθήστε να μην μασάτε με το δόντι που πονάει, ώστε να μην κάνετε τον πόνο χειρότερο.

Τα αναλγητικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά, αλλά θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε μόνο βραχυπρόθεσμα. Η χρήση τους για μέρες θα μπορούσε να κάνει τον πόνο να μειωθεί, αλλά και να σας εμποδίσει να πάτε στον οδοντίατρο για να βρείτε και να θεραπεύσετε την αιτία του πόνου. Τα αναλγητικά μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές παρενέργειες όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ξέβγαλμα με θαλασσινό νερό

Ένα διάλυμα αλμυρού νερού μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε απαλά τα σωματίδια τροφίμων που έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια σας, τα οποία μπορεί να προκαλούν τον πόνο.

Ανακατέψτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, βάλτε το αλμυρό νερό στο στόμα σας για περίπου 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια φτύστε το. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί δύο ή τρεις φορές την ημέρα και θα βοηθήσει επίσης στη μείωση της δυσφορίας από πληγές και φλεγμονή των ούλων.

Κρύα συμπίεση

Εάν είχατε τραυματισμό, όπως μια πτώση που περιλάμβανε ένα χτύπημα στο στόμα, μια κρύα κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην τραυματισμένη περιοχή να συστέλλονται, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον πόνο. Τυλίξτε πάγο ή ένα κρύο πακέτο σε μια πετσέτα και εφαρμόστε στην πληγείσα περιοχή για 15 έως 20 λεπτά κάθε φορά. Επαναλάβετε την εφαρμογή για αρκετές ώρες.

Φακελάκια τσαγιού για να σταματήσει η αιμορραγία

Τα φακελάκια τσαγιού με μαύρο τσάι περιέχουν τανίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει η αιμορραγία στο στόμα και μπορεί επίσης να μειώσουν το πρήξιμο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας στον οδοντίατρο.

Εάν μετά την εξαγωγή ενός δοντιού κάποια μικρή ποσότητα αιμορραγίας συνεχίζεται, δαγκώστε απαλά ένα βρεγμένο φακελάκι τσαγιού για 5 έως 15 λεπτά ώστε να δημιουργηθεί πίεση με σκοπό να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και να επιτρέψει την πήξη του αίματος.

Αλλά αν αφού το δοκιμάσετε μερικές φορές δείτε ότι η αιμορραγία χειροτερεύει, καλέστε τον οδοντίατρο για καθοδήγηση.

Μη σταματάτε τη φροντίδα στο σπίτι

Ένα δόντι δεν πονάει χωρίς λόγο.

Ακόμα κι αν ο πονόδοντος σας βελτιωθεί με τη φροντίδα στο σπίτι, πρέπει να ελέγξετε τον πόνο από έναν οδοντίατρο. Ο πόνος σε ένα δόντι θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι τερηδόνας ή αποστήματος, τα οποία απαιτούν θεραπεία πριν επιδεινωθούν.

Αφήστε μια απάντηση