Τι είναι τόσο καλό για τα ούλα;

Όταν πρόκειται για την υγεία του στόματος σας, δεν είναι όλα σχετικά με το πόσο ευθεία τα δόντια σας είναι ή πόσο λαμπερό είναι το χαμόγελό σας.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε τα ούλα σας! Ακόμα κι αν είσαστε απαλλαγμένοι από τερηδόνες και έχετε τα πιο λαμπερά δόντια στην πόλη, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε άνοσοι στην φλεγμονή των ούλων. Δεδομένου ότι στα αρχικά στάδια η φλεγμονή αυτή είναι συνήθως ανώδυνη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι κάτι δεν πάει καλά με τα ούλα τους.

Τι είναι η ουλίτιδα;

Η φλεγμονή αρχίζει όταν η οδοντική πλάκα συσσωρεύεται κάτω και κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Η πλάκα είναι μια κολλώδης μεμβράνη που είναι γεμάτη με βακτήρια. Μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις που βλάπτουν τα ούλα και το οστό της γνάθου, οδηγώντας σε φλεγμονή των ούλων και φθορά των δοντιών. Η πλάκα μπορεί επίσης να προκαλέσει ουλίτιδα, το αρχικό στάδιο της νόσου των ούλων. Η ουλίτιδα κάνει στα ούλα σας:

 • φλεγμονή
 • ερεθισμό
 • κοκκίνισμα
 • διόγκωση
 • επιρρεπή σε αιμορραγία

Ευτυχώς, δεδομένου ότι το κόκαλο και ο ιστός που κρατούν τα δόντια στη θέση τους δεν επηρεάζονται ακόμη, αυτή η βλάβη είναι αναστρέψιμη.

Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε περιοδοντίτιδα, μια προχωρημένη μορφή φλεγμονής των ούλων. Η περιοδοντίτιδα επιδρά στο οστό που κρατά τα δόντια στη θέση τους. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να καταστρέψει τα ούλα, τα οστά και τους ιστούς που συνδέονται με τα δόντια σας.

Το τελικό στάδιο της νόσου των ούλων είναι η προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Αυτό συμβαίνει όταν οι ίνες και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια σας καταστρέφονται. Μπορεί να επηρεάσει το δάγκωμα σας, και τα δόντια μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οδοντιατρικό Σύλλογο (ADA), τα σημάδια ότι μπορεί να έχετε ούλα που νοσούν περιλαμβάνουν:

 • συνεχόμενη κακή γεύση
 • ή κακή αναπνοή
 • μετακίνηση ή ευκίνητα δόντια
 • ούλα που αιμορραγούν εύκολα
 • ούλα που είναι διογκωμένα, κόκκινα ή ευαίσθητα
 • ούλα που έχουν απομακρυνθεί από τα δόντια σας

Η νόσος των ούλων μπορεί να προληφθεί. Εδώ είναι μερικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσετε τα ούλα σας υγιή.

 1. Οδοντικό Νήμα
  Χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας και των τροφών σε σημεία που δε φτάνει η οδοντόβουρτσά σας. Δεν έχει σημασία πότε κάνετε νήμα. Το κάνετε το βράδυ, το κάνετε το πρωί, ή το κάνετε μετά το γεύμα … απλά να το κάνετε!
 2. Πηγαίνετε σε τακτικούς οδοντικούς καθαρισμούς
  Ο οδοντίατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει συμπτώματα πρώιμης νόσου των ούλων εάν τα εξετάζει σε τακτική βάση. Έτσι, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν γίνουν πιο σοβαρά. Ο επαγγελματικός καθαρισμός είναι ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσετε την πέτρα. Μπορεί επίσης να σας απαλλάξει από οποιαδήποτε οδοντική πλάκα που δεν αφαιρέσατε κατά το βούρτσισμα ή με το οδοντικό νήμα. Εάν έχετε ουλίτιδα, το βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και οι επαγγελματικοί οδοντιατρικοί καθαρισμοί μπορούν να βοηθήσουν να το αντιστρέψετε.
 3. Διακόψτε το κάπνισμα
  Ακόμα ένας άλλος λόγος για τους καπνιστές να σταματήσουν: Το κάπνισμα συνδέεται έντονα με την εμφάνιση της ασθένειας των ούλων. Δεδομένου ότι το κάπνισμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστά επίσης πιο δύσκολο να καταπολεμήσετε μια λοίμωξη στα ούλα. Επιπλέον, το κάπνισμα δυσκολεύει τα ούλα σας να θεραπευθούν όταν έχουν υποστεί βλάβη.
 4. Βουρτσίστε δύο φορές την ημέρα Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των τροφών και της πλάκας που έχουν παγιδευτεί μεταξύ των δοντιών και των ούλων σας. Βουρτσίστε ακόμη και τη γλώσσα σας, καθώς φιλοξενεί μια πληθώρα μικροβίων. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει μαλακές τρίχες και να ταιριάζει άνετα στο στόμα σας. Σκεφτείτε και τη χρήση μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ουλίτιδας και της οδοντικής πλάκας περισσότερο από το χειροκίνητο βούρτσισμα εάν σας δυσκολεύει. Αλλάξτε τις οδοντόβουρτσες ή τις κεφαλές οδοντόβουρτσας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες, ή νωρίτερα εάν οι τρίχες αρχίσουν να σπάνε.
 1. Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο
  Όσο για την οδοντόκρεμα, τα ράφια των καταστημάτων είναι σε αφθονία με μάρκες που ισχυρίζονται ότι μειώνουν την ουλίτιδα, ανανεώνουν την αναπνοή και λευκαίνουν τα δόντια. Πώς ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία σας; Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο. Αναγράφεται στο πίσω μέρος της συσκευασίας με την ένδειξη ppmF. Μετά από αυτό, η γεύση και το χρώμα εξαρτώνται από εσάς! Συμβουλευτείτε πάντα τον οδοντίατρό σας.
 2. Χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα
  Τα στοματικά διαλύματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πλάκας, να αποτρέψουν ή να μειώσουν την ουλίτιδα, να μειώσουν την ταχύτητα που αναπτύσσεται ή να συνδυάσουν αυτά τα οφέλη, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας.

Αφήστε μια απάντηση