Βγάλτε από το μενού σας ορισμένα τρόφιμα – όπως ζεστό, κρύο, ζαχαρούχο, κολλώδες και όξινο – μπορεί να βοηθήσει στην ευαισθησία των δοντιών.

Το να έχετε ευαίσθητα δόντια είναι κοινό: 40 εκατομμύρια Αμερικανοί αναφέρουν ότι έχουν κάποιο πόνο στα δόντια όταν τρώνε ή πίνουν ζεστά, κρύα, όξινα, κολλώδη ή ζαχαρούχα τρόφιμα, σύμφωνα με την Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής (AGD). Γυναίκες και νεαροί ενήλικες ανέφεραν ευαισθησία στα δόντια σε μια μελέτη περίπου 800 ασθενών στις οδοντιατρικές κλινικές στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες που δημοσιεύθηκε στο The Journal of the American Dental Association.

Ενώ τα τρόφιμα που είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα δόντια, αποφεύγοντας ειδικότερα αυτά τα οκτώ τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ανακούφιση:

  1. Αναψυκτικά. Αυτό είναι ένα από τα κορυφαία τρόφιμα που πρέπει να αποφύγουμε για ευαίσθητα δόντια. Η σόδα έχει δύο συστατικά που μπορούν να ερεθίσουν τα εκτεθειμένα δόντια: ζάχαρη και οξύ, έτσι είναι ένα διπλό κακό.
  1. Παγωτό. Το παγωτό δεν είναι μόνο κρύο, αλλά έχει ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ευαισθησία στα δόντια. Τα άτομα με ευαίσθητα δόντια στερούνται στρώματος αδαμαντίνης που λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα. Χωρίς το στρώμα της αδαμαντίνης (σμάλτο) για την απομόνωση των νεύρων, η θερμοκρασία του φαγητού μπορεί να είναι πιο επιβαρυντική.
  1. Ζεστό καφέ. Τα ζεστά τρόφιμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα δόντια σας και η γλύκανση του καφέ σας με ζάχαρη μπορεί να κάνει τον πόνο ακόμα χειρότερο. Αντ’ αυτού μπορείτε να προσθέσετε λίγο γάλα στον καφέ σας. Το γάλα βοηθά στην ελαφρά μείωση της θερμοκρασίας του καφέ καθώς και στην οξύτητά του, οπότε είναι λιγότερο επιβλαβές για τα δόντια σας.
  1. Σκληρά ζαχαρώδη. Όταν έχετε ευαίσθητα δόντια, παραλείψτε τις σκληρές καραμέλες όπως πχ τα γλειφιτζούρια. Δεν είναι μόνο γεμάτα ζάχαρη που μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δόντια, αλλά θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν ράγισμα ή σπάσιμο των δοντιών.
  1. Κολλώδες καραμέλες. Αυτές οι γλυκές απολαύσεις, όπως η καραμέλα και η γλυκόριζα, έχουν επιβαρυντικές ιδιότητες εναντίον των δοντιών, ειδικά για άτομα με ευαισθησία δόντια. Οι εξαιρετικά γλυκές και κολλώδεις τροφές μπορούν να διεγείρουν τα νεύρα της οδοντίνης, που είναι παρόμοια με το σμάλτο των δοντιών αλλά όχι τόσο σκληρά, και έχουν μικροσκοπικές οπές για να εκθέσουν περαιτέρω τα νεύρα .
  1. Εσπεριδοειδή. Ανανάς, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ είναι όλα πολύ όξινα φρούτα και το οξύ μπορεί να κάνει τα δόντια σας πιο ευαίσθητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καταστρέφουν την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών. Λάβετε υπόψη ότι και η κατανάλωση αυτών των φρούτων ωμά αλλά και η κατανάλωση του χυμού τους επίσης, μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στα δόντια και πόνο.
  1. Ντομάτες. Παρόλο που οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή βιταμινών, ειδικά βιταμίνης C, είναι επίσης πολύ όξινη, γι’ αυτό φροντίστε να τις αποφύγετε εάν τα δόντια σας είναι ευαίσθητα. Σημειώστε ότι η σάλτσα ντομάτας καθώς και οι ωμές ντομάτες μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια.
  1. Πάγος. Ακόμη και αν μπορείτε να ανεχτείτε τα κρύα ποτά, αντισταθείτε στη συνήθεια του να μασάτε πάγο. Ο πάγος μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ευαίσθητα δόντια, επειδή είναι τόσο κρύος και σκληρός.

Εάν έχετε ευαίσθητα δόντια και τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από μερικές εβδομάδες ή γίνονται αφόρητα, φροντίστε να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας. Τα ευαίσθητα δόντια μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός σοβαρότερου πτοβλήματος, όπως μια κοιλότητα ή ένα απόστημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αφήστε μια απάντηση