Τρίξιμο δοντιών και πονοκέφαλοι: Αναγνώριση και θεραπεία του βρουξισμού 

Όταν κοιμόμαστε, κάνουμε πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, κάποιοι από εμάς ροχαλίζουν, άλλοι μιλάνε και παλεύουν με μαξιλάρια, άλλοι περπατούν και τρώνε στον ύπνο τους χωρίς να το θυμούνται το πρωί! Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από εμάς τρίζουμε ή σφίγγουμε τα δόντια μας ενώ κοιμόμαστε.

Πράγματι, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υπερβολικό τρίξιμο των δοντιών, γνωστό και ως βρουξισμό. Ο βρουξισμός είναι κάτι περισσότερο από μια ιδιόμορφη συνήθεια. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο σαγόνι, πονοκεφάλους, ακόμη και ημικρανίες.  Το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί πράγματι να προκαλέσει πονοκεφάλους! Έτσι, μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από συχνούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες.

Τι προκαλεί το τρίξιμο των δοντιών;                                                  

Ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πονοκεφάλους  λόγω τριξίματος των δοντιών δεν προκαλεί έκπληξη εάν λάβετε υπόψη όλες τις διαφορετικές αιτίες του βρουξισμού. Για παράδειγμα, το στρες και το άγχος μπορεί να κάνουν πολλούς ανθρώπους να τρίζουν τα δόντια τους. Πιο συχνά, ωστόσο, ένα μη φυσιολογικό δάγκωμα ή/και χαμένα ή στραβά δόντια οδηγεί σε βρουξισμό. Άλλοι βρίσκουν ότι η άπνοια ύπνου συμβάλλει στο τρίξιμο των δοντιών τους, ενώ για άλλους ευθύνεται η Διαταραχή της Κροταφογναθικής άρθρωσης (ΚΓΔ). Τέλος, ορισμένα φάρμακα (όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά) αναφέρουν το τρίξιμο των δοντιών ως πιθανή παρενέργεια .

Συνήθη σημάδια από σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών

Ανεξάρτητα από το τι σας κάνει να σφίγγετε ή να τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να εμφανίσετε οποιονδήποτε συνδυασμό από αυτά τα κοινά σημεία και συμπτώματα:

 • Πονοκέφαλος κατά το ξύπνημα
 • Ευαισθητα σημεία κοντά στο σαγόνι
 • Ημικρανίες που ανταποκρίνονται ελάχιστα σε άλλες θεραπείες
 • Σκληρός λαιμός το πρωί
 • Πόνος στο αυτί
 • Πίεση στους κροτάφους
 • Ευαισθησία στα δόντια
 • Φθαρμένοι/ραγισμένοι γομφίοι

Ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να ακούσει τους θορύβους των δοντιών σας όταν κοιμάστε. Φυσικά, ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες παθήσεις, όπως μόλυνση ιγμορείων κόλπων ή άλλες ασθένειες. Εάν, ωστόσο, αυτά έχουν αποκλειστεί, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε μια επίσκεψη για να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας.

ΠΩΣ ΤΟ ΤΡΙΞΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ

Τα σαγόνια μας είναι δυνατά! Μας επιτρέπουν να δαγκώνουμε με περίπου 32 κιλά δύναμη ανά 6 τετραγωνικά εκατοστά . Όταν σφίγγουμε σκόπιμα, η δύναμή μας ανά τετραγωνικό εκατοστό μπορεί να διπλασιαστεί σε 64 κιλά ανά 6 τετραγωνικά εκατοστά. Μερικοί ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η δύναμη αυξάνεται σε 318 κιλά δύναμης ανά 6 τετραγωνικά εκατοστά όταν σφίγγουμε και τρίζουμε τα δόντια μας τη νύχτα! Σαφώς, αυτή η μεγάλη δύναμη ασκεί μεγάλη πίεση και στην κροταφογναθική άρθρωση (ΚΓΔ) και στους υποστηρικτικούς μύες σας. Οι μύες της ΚΓΔ εκτείνονται μέχρι το σαγόνι, τα μάγουλα και το πλάι του κεφαλιού σας. Έτσι, ο βρουξισμός δουλεύει αυτούς τους μύες σε σημείο που σφύζει από πονοκέφαλο και σε ορισμένες περιπτώσεις ημικρανίες.

Άλλες επιδράσεις του τριξίματος και του σφιξίματος των δοντιών

Οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι η πρώτη, πιο αισθητή επίδραση του βρουξισμού για πολλούς. Άλλοι μπορεί να παρατηρήσουν πόνους στο αυτί και πόνο στα ιγμόρεια, καθώς οι μύες της ΚΓΔ περιβάλλουν αυτές τις δομές. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του τριξίματος των δοντιών δεν σταματούν εκεί. Ο βρουξισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δομή των δοντιών σας. Μπορεί τελικά να φθείρει τα δόντια μέχρι τους αυχένες τους, να τα σπάσει ή να κουνηθούν. Εάν συμβεί κάποιο από αυτά, μπορεί να καταλήξετε να χρειάζεστε γέφυρες, σφραγίσματα ή ακόμα και ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις). Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι ασθενείς χρειάστηκε να αποκτήσουν μερική ή ολική οδοντοστοιχία ως αποτέλεσμα  του υπερβολικού τριξίματος των δοντιών.

Πώς μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να βοηθήσει με πονοκεφάλους από το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών

Σαφώς, ο βρουξισμός δεν πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία. Οι πονοκέφαλοι επίσης αξίζουν προσοχή. Μια οδοντιατρική εξέταση βοηθά και στα δύο. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να :

 1. Αποκλείστεάλλες αιτίες πονοκεφάλου:Μια εξέταση θα αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των πονοκεφάλων και του πόνου της γνάθου σας, όπως λοιμώξεις του αυτιού, μολύνσεις ιγμορείων και οδοντικά αποστήματα.
 2. Εξετάστε τα δόντια για βλάβες που προκαλούνται από το τρίξιμο των δοντιών:Ο οδοντίατρος θα αναζητήσει σημάδια φθοράς στα δόντια σας, κοινά με το τρίξιμο των δοντιών, ώστε να μπορούν να επέμβουν πριν προκληθεί πιο σοβαρή βλάβη.
 3. Αξιολογήστε τη λειτουργία της ΚΓΔ: Μέρος της εξέτασης θα περιλαμβάνει τον έλεγχο του πόσο καλά λειτουργεί η γνάθος σας.Ο οδοντίατρος θα ακούσει τυχόν ήχους, καθώς και θα παρατηρήσει τυχόν πόνους στους μύες.
 4. Χρειάζεστε νάρθηκα βρυγμού:Εάν η οδοντιατρική σας εξέταση υποδεικνύει ότι το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να συμβάλλουν στους πονοκεφάλους σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει την κατασκευή νάρθηκα βρυγμού. Αυτή η απλή συσκευή μειώνει την πίεση που ασκείται στη γνάθο και τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός νάρθηκα βρυγμού και ενός προστατευτικού στόματος; 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι ένα προστατευτικό στόματος και ένας νάρθηκας βρυγμού είναι το ίδιο πράγμα. Αν και είναι παρόμοια, ταιριάζουν και λειτουργούν διαφορετικά.

Προστατευτικό στόματος: Κατασκευασμένες από σκληρά πλαστικά, αυτές οι συσκευές προστατεύουν τα δόντια σας από εξωτερικά χτυπήματα στο στόμα. Μπορείτε να αγοράσετε στοματικά προστατευτικά στα περισσότερα φαρμακεία. Προσφέρουν μια εξαιρετική λύση σε αθλητές που παίζουν αθλήματα επαφής και θέλουν να κρατήσουν το χαμόγελό τους ασφαλές . Η οριακή τους εφαρμογή, ωστόσο, δεν μειώνει την πίεση του δαγκώματος με τον ίδιο τρόπο που ένας ειδικά κατασκευασμένος νάρθηκας βρυγμού προσφέρει.

Νάρθηκας βρυγμού: Αυτές οι συσκευές λειτουργούν για να μειώσουν την πίεση δαγκώματος. Σε αντίθεση με ένα στοματικό προστατευτικό που αγοράζεται από το κατάστημα, ένας νάρθηκας βρυγμού απαιτεί μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρός σας κάνει παίρνει αποτυπώματα των δοντιών σας για να δημιουργήσει έναν νάρθηκα για να ταιριάζει τέλεια στη γνάθο και να βελτιώσει τον τρόπο που δαγκώνετε. Επιπλέον, οι οδοντίατροι κατασκευάζουν αυτούς τους νάρθηκες από ειδικό οδοντικό ακρυλικό που είναι πιο φυλικό στο σμάλτο των δοντιών από πολλά από τα πλαστικά που βρίσκονται στα προστατευτικά στόματος. Η τέλεια εφαρμογή στο δάγκωμα σας, σε συνδυασμό με τα ανώτερα προστατευτικά υλικά, μειώνει την πίεση δαγκώματος.

Εν ολίγοις, οι νάρθηκες βρυγμού λειτουργούν για να μειώσουν τις επιπτώσεις του τριξίματος και του σφιξίματος των δοντιών. 

Σχηματίζουν ένα προσαρμοσμένο μαξιλάρι που προστατεύει τα δόντια από το τρίψιμο μεταξύ τους ενώ κοιμάστε. Για πολλούς, αυτή η μειωμένη πίεση και η προστασία των δοντιών βοηθά στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους τους.

Άλλοι τρόποι για τη μείωση των συμπτωμάτων του βρουξισμού

Οι νυχτερινοί φύλακες δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα συμπτώματα του βρουξισμού. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε το πόσο τρίζετε τα δόντια σας αρχικά.

1. Κοιμηθείτε καλύτερα.   Το τρίξιμο των δοντιών σας ενώ κοιμάστε συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που δεν έχουν υγιή πρότυπα ύπνου από αυτά που κοιμούνται καλά. Έτσι, η πρώτη γραμμή άμυνάς σας θα πρέπει να είναι να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για έναν καλύτερο ύπνο.

 • Περιορίστε την παρακολούθηση τηλεόρασης και τη χρήση smartphone πριν τον ύπνο. Η υπερβολική τηλεόραση ή τα τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσουν άγχος στο σώμα σας και να διαταράξουν τον ύπνο σας, δημιουργώντας επιβλαβή μοτίβα που επιδεινώνουν το τρίξιμο των δοντιών. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο για να μειώσετε τον αντίκτυπό τους στην ικανότητά σας να κοιμάστε ήρεμοι.
 • Σταματήστε το κάπνισμα ή το άτμισμα.Η νικοτίνη είναι διεγερτικό.Ως αποτέλεσμα, παρεμβαίνει στην ποιότητα ύπνου. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι χωρίς τα κατάλληλα στάδια και πρότυπα ύπνου, τα συμπτώματα της διαταραχής της κροταφογναθικής άρθρωσης και το σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου τείνουν να αυξάνονται.
 • Αποφύγετε την καφεΐνη.Καφές, σοκολάτα, τσάι, κόκα κόλα – όλα έχουν καφεΐνη που κλέβει τον ύπνο. Κόψτε τα από τη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο και αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης μετά το μεσημέρι.

2. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.  Το αλκοόλ παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να κοιμάστε βαθιά και να παραμένετε κοιμισμένοι. Σε αφυδατώνει επίσης.

 • Διατηρήστε την ενυδάτωση.Η ανεπαρκής ποσότητα υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας αφυδατώσει και να προκαλέσει τρίξιμο των δοντιών. Ασυνείδητα θα τρίξετε και θα σφίξετε τα δόντια για να αναγκάσετε το στόμα σας να παράγει το σάλιο που χρειάζεται για να διατηρείται υγιές ενώ κοιμάστε.
 • Μιλήστε με τον γιατρό και τον οδοντίατρό σας για τα φάρμακά σας.Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αναφέρουν το τρίξιμο των δοντιών ως παρενέργεια.Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον οδοντίατρό σας για να συζητήσετε ποιες είναι οι επιλογές σας για τη λήψη του φαρμάκου που χρειάζεστε ενώ παράλληλα προστατεύετε τα δόντια σας.
 • Εστιάστε στη μείωση του στρες και του άγχους στη ζωή σας.Η ζωή είναι αγχωτική!Ακόμη και μεγάλες θετικές αλλαγές όπως μια νέα καριέρα ή ένα νέο σπίτι προκαλούν άγχος. Εάν αισθάνεστε συντετριμμένος από τη ζωή, σκεφτείτε να μιλήσετε σε έναν στενό φίλο ή επαγγελματία σχετικά με αυτό. Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή βοηθούν επίσης στη διαχείριση του στρες και του άγχους. Βρείτε ποιες επιλογές λειτουργούν για εσάς, ώστε το άγχος σας να μην εκδηλωθεί στο τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών τη νύχτα.

Είναι ο κατάλληλος νάρθηκας δαγκώματος για εσάς;

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε σίγουρα είναι να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να εξετάσει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας σε συνδυασμό με πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα που έχετε. Μαζί, εσείς και ο οδοντίατρός σας μπορείτε να αποφασίσετε εάν οι πονοκέφαλοι σας προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τον βρουξισμό.

Αυτό το άρθρο δεν προορίζεται να χρησιμεύσει ως ιατρική ή οδοντιατρική συμβουλή. Είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Μόνο ο γιατρός και ο οδοντίατρός σας μπορούν να αξιολογήσουν πλήρως τους πονοκεφάλους σας για να προσδιορίσουν την αιτία τους και την καλύτερη πορεία θεραπείας.

Αφήστε μια απάντηση