Το ξέρετε ότι η υγεία του στόματος μπορεί να διαρκέσει μια ζωή; Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι στο σωστό δρόμο γι’ αυτό.

Κάθε στάδιο της ζωής ενός παιδιού έρχεται με διαφορετικές οδοντικές ανάγκες και ευθύνες.

Ξεκινήστε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο κατά τη βρεφική ηλικία

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής συνιστά να πάτε το παιδί σας στον οδοντίατρο πριν από τα πρώτα του γενέθλια. Κατά την αρχική αυτή επίσκεψη, ο οδοντίατρος:

  • Ελέγχει τα δόντια του παιδιού σας για φθορές και σημάδια πρώιμων αναπτυξιακών προβλημάτων.
  • Σας εξηγεί και εκπαιδεύει πώς να φροντίζετε τα δόντια του παιδιού σας.
  • Ενημερώνει και απαντά τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχετε.

Τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μια θετική στάση για τον οδοντίατρο:

  • Πάρτε το παιδί μαζί σας όταν εισέρχεστε για έλεγχο, ώστε να μπορεί να συνηθίσει τον χώρο του ιατρείου και το προσωπικό του.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρνητικές λέξεις όπως “βελόνα” και “πόνος”.
  • «Παίξτε τον οδοντίατρο» για να εξοικειωθεί το παιδί σας με αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης.
  • Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας πώς εξηγεί τις διαδικασίες στα παιδιά.
  • Απαντήστε στις ερωτήσεις του παιδιού σας με ειλικρίνεια και ευαισθησία.

Φροντίδα για τα δόντια ενός βρέφους

Ο καθαρισμός των δοντιών ενός παιδιού πρέπει να ξεκινά όταν το πρώτο δόντι είναι ορατό, επειδή τα δόντια είναι επιρρεπή σε φθορές μόλις εμφανιστούν στο στόμα.

Σκουπίστε τα δόντια και τα ούλα του μωρού σας μετά από κάθε σίτιση με ένα μαλακό, υγρό απορροφητικό ύφασμα ή μια γάζα. Μια κύρια αιτία βλάβης των δοντιών μεταξύ μικρών παιδιών είναι γνωστή ως «σύνδρομο μπιμπερού». Όταν ένα βρέφος συνηθίζει να πίνει από το μπιμπερό που περιέχει γάλα ή χυμό φρούτων κατά τη διάρκεια του ύπνου, συχνά κοιμάται με το μπουκάλι στο στόμα. Η έκθεση στα σάκχαρα και τα οξέα σε αυτά τα υγρά που συγκεντρώνονται γύρω από τα δόντια μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό και αποσύνθεση.

Δεδομένου ότι το μητρικό γάλα περιέχει ζάχαρη, η αποσύνθεση μπορεί επίσης να συμβεί όταν ένα μωρό κοιμάται ενώ θηλάζει. Για να αποφύγετε μια τέτοια βλάβη στα δόντια, καθαρίστε τα δόντια του παιδιού σας μετά από κάθε σίτιση και, εάν είναι απαραίτητο, δώστε του ένα μπουκάλι γεμάτο μόνο με νερό κατά την κατάκλιση ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι συνήθειες κατανάλωσης φαγητού και ποτών είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία των δοντιών

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που πίνουν φθοριούχο νερό από τη γέννηση έχουν έως και 65% λιγότερες φθορές (τερηδόνες) και μέχρι να γίνουν έφηβοι, πολλοί από αυτούς δεν έχουν καμία φθορά στα δόντια.

Εάν ζείτε σε μια περιοχή χωρίς φθοριωμένο νερό, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας παίρνουν το φθόριο τους χρησιμοποιώντας δισκία, σταγόνες ή γέλη και εφαρμόζοντας τοπικές θεραπείες φθορίου στο οδοντιατρείο (για να ελέγξετε αν το πόσιμο νερό περιέχει φθόριο, καλέστε τοπική εταιρεία νερού ή το τμήμα υγείας). Η χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο και η πλύση του στόματος με αυτό είναι επίσης αποτελεσματική.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης σημαντική συνεισφορά για υγιή δόντια και ούλα. Ιδιαίτερα τα παιδιά χρειάζονται ασβέστιο, το οποίο βοηθά στην κατασκευή ισχυρών δοντιών. Καλές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τυριού μετά τα γεύματα φαίνεται να παρεμποδίζει τις επιδράσεις των οξέων που προκαλούν αποσύνθεση. Αποφύγετε σνακ που περιέχουν ζάχαρη ή άμυλο.

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών

Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους υπό την επίβλεψη του ενήλικα. Απαιτείται μόνο μια οδοντόπαστα μεγέθους μπιζελιού. Ξεκινήστε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας καθημερινά.

Μέχρι την ηλικία των 8 ετών

Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να βουρτσίζουν και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα μόνα τους, με περιστασιακούς ελέγχους. Κάντε το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα μια καθημερινή ρουτίνα – το καθιστούν διασκεδαστικό, δίνοντας στο παιδί σας μια πολύχρωμη οδοντόβουρτσα, μια οδοντόκρεμα με ωραία γεύση αλλά και ένα εύγεστο οδοντικό νήμα.

Με την καθοδήγηση ενός γονέα και την κατάλληλη προσωπική και επαγγελματική φροντίδα, τα παιδιά έχουν μια καλή βάση για τη διατήρηση υγιών δοντιών.

Αφήστε μια απάντηση