Αγωνιώδης πόνος στα δόντια

Χρησιμοποιήστε αυτόν τον οδηγό για να καταλάβετε τι κρύβεται πίσω από τον πόνο σας και πόσο γρήγορα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.

Αγωνιώδης πόνος στα δόντια, έντονη δυσφορία στο σαγόνι, θαμπός πόνος στα ούλα σας – όλα είναι ένα σημάδι οδοντικού προβλήματος ή κάτι ακόμα πιο σοβαρό. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αναβάλλουν μια επίσκεψη στον οδοντίατρο – μια δυνητικά επικίνδυνη κίνηση, καθώς τα οδοντιατρικά προβλήματα μπορεί να είναι πιο προχωρημένα από ό, τι συνειδητοποιείτε.

Καθώς μεγαλώνουμε, μπορούμε να αισθανόμαστε λιγότερο πόνο στα δόντια μας, επειδή τα νεύρα μέσα τους συρρικνώνονται και η οδοντίνη – ένα πορώδες υλικό κάτω από την αδαμαντίνη ( το σμάλτο των δοντιών) – συσσωρεύεται. Έτσι, κάτι μπορεί να φουντώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μετατραπεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο περίπλοκο πρόβλημα.

Εδώ είναι περισσότερα για το τι προκαλεί οδοντικό πόνο, πώς να το αναγνωρίσετε, και πότε πρέπει να καλέσετε τον οδοντίατρό σας.

Πόνος στα δόντια

Ο πόνος των δοντιών μπορεί να προέρχεται από διάφορα προβλήματα. Ίσως το πιο συνηθισμένο είναι μια κοιλότητα, μια μικροσκοπική τρύπα στο δόντι. Η πλάκα – ένα κολλώδες μείγμα σωματιδίων τροφίμων και βακτηρίων που καλύπτουν το εξωτερικό στρώμα ενός δοντιού, το σμάλτο – δημιουργεί χημικές ουσίες που διασπούν το σμάλτο. Όσο βαθύτερη είναι η κοιλότητα, τόσο πιο πιθανό είναι να εκτεθεί το νεύρο του δοντιού, με αποτέλεσμα οξύ πόνο και ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα τρόφιμα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προέρχονται από ένα ραγισμένο δόντι ή ένα ραγισμένο ή χαλαρό σφράγισμα, το οποίο μπορεί να εκθέσει το νεύρο.

Εάν αισθανθείτε πίεση των δοντιών όταν δαγκώνετε τα τρόφιμα, έχετε πίεση κόλπων χωρίς ρινική συμφόρηση ή έχετε κακή (όξινη) γεύση στο στόμα σας, θα μπορούσε να είναι ότι μια κοιλότητα ή ένα ραγισμένο δόντι έχει οδηγήσει σε μια οδυνηρή λοίμωξη στη ρίζα του δοντιού, δημιουργώντας μια μικρή τσέπη πύου που ονομάζεται απόστημα.

 

Πόνος στα ούλα

Ο πόνος των ούλων τείνει να είναι ένας πόνος πόνου και όχι ένας οξύς πόνος. Έχει πολλές πιθανές αιτίες. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να έχετε ευαίσθητα ούλα, να βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ έντονα ή να έχετε ερεθισμό από λίγο φαγητό (όπως ένα κομμάτι ποπ κορν) κολλημένο στα δόντια σας ή στο διάστημα μεταξύ των ούλων και των δοντιών σας.

Ο πόνος των ούλων μπορεί επίσης να προέρχεται από ένα κόψιμο εάν κάτι σας τραυμάτισε (όπως ένα τσιπ), ερεθισμό από οδοντόκρεμα που περιέχει θειικό νάτριο δάφνης ή πληγές (αφθώδη έλκη).

Ο πόνος στα ούλα μπορεί επίσης να οφείλεται σε οδοντοστοιχίες ή μερικές οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν καλά ή δεν καθαρίζονται τακτικά. Μπορεί να δείτε κόκκινα εξογκώματα στην ερεθισμένη περιοχή ή να έχετε μια αίσθηση καψίματος από μια μυκητιασική λοίμωξη.

 

Μια άλλη πιθανότητα: η συσσώρευση πλάκας στο κάτω μέρος των δοντιών ερεθίζει τα ούλα και προκαλεί ουλίτιδα, ένα πρώιμο στάδιο της περιοδοντίτιδας που χαρακτηρίζεται από πρησμένα, αιμορραγικά ούλα. Η μη θεραπευμένη ουλίτιδα μπορεί να προχωρήσει κάτω από τη γραμμή των ούλων (να γίνει περιοδοντική νόσος). Μπορεί να καταστρέψει τον σύνδεσμο που συγκρατεί το δόντι στη θέση του καθώς και το οστό, οδηγώντας σε πόνο στα ούλα, αποστήματα και απώλεια δοντιών.

 

Πόνος στο σαγόνι

Ο πόνος στο σαγόνι μπορεί να είναι ξαφνικός και αιχμηρός ή μια χρόνια ευαισθησία που αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Ο θαμπός, χρόνιος πόνος της γνάθου συνήθως προέρχεται από ένα πρόβλημα με την κροταφογναθική άρθρωση, όπου το οστό της γνάθου συναντά το κρανίο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Το πρόβλημα που σχετίζεται με αυτή την άρθρωση ονομάζεται κροταφογναθική διαταραχή.

Μπορείτε να έχετε κροταφογναθική διαταραχή από τραυματισμό όπως εξάρθρωση άρθρωσης ή από προβλήματα που σχετίζονται με τους μύες, το άγχος, την αρθρίτιδα, ακόμη και συμπεριφορές που δεν γνωρίζετε καν. Ίσως τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα, μασάτε τσίχλα ή δαγκώνετε στυλό κτλ.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για έναν πόνο που επηρεάζει ξαφνικά το λαιμό και την κάτω γνάθο σας. Αυτό μπορεί να είναι μια μορφή του πόνου που ονομάζεται στηθάγχη που προκαλείται από στένωση των αρτηριών της καρδιάς – ή θα μπορούσε ακόμη και να είναι ένα σύμπτωμα καρδιακής προσβολής. Ο πόνος στο σαγόνι που σχετίζεται με την καρδιά μπορεί να συμβεί χωρίς τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, όπως πόνος στο στήθος και δύσπνοια.

 

Τι πρέπει να κάνετε

Ο ξαφνικός πόνος στον αυχένα και την κάτω γνάθο μπορεί να σηματοδοτήσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καλέστε το 166, ειδικά εάν έχετε καρδιακά προβλήματα.

Όλοι οι άλλοι πόνοι των δοντιών, των ούλων και των γνάθων θα πρέπει να ακολουθήσουν μια επίσκεψη στον οδοντίατρό σας – το συντομότερο δυνατό εάν υποψιάζεστε ένα ραγισμένο σφράγισμα ή δόντι, φλεγμονή των ούλων ή απόστημα.

Τα βακτήρια από το απόστημα μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλους χώρους του σώματός σας, όπως ο εγκέφαλος ή η καρδιά σας. Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Εάν ο οδοντίατρός σας δεν μπορεί να σας δει αμέσως, πηγαίνετε σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών, αν και δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν παρά να σας δώσουν αντιβιοτικά μέχρι να μπορέσετε να φτάσετε σε έναν οδοντίατρο. Και αν υποψιάζεστε ότι η διατροφή, η συμπεριφορά ή οι συνήθειες βουρτσίσματος μπορεί να προκαλούν πόνο, προχωρήστε και πειραματιστείτε: πάρτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα, χρησιμοποιήστε ένα Waterpik, αλλάξτε οδοντόκρεμες. Και συνεχίστε να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα κάθε μέρα.

Αφήστε μια απάντηση