Η ουλίτιδα είναι ένας κοινός τύπος περιοδοντικής νόσου που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των ούλων. Τα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι πρησμένα, ευκίνητα, κόκκινα και αιμορραγικά ούλα.

Η ουλίτιδα προκαλείται συχνότερα από βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται στα ούλα από τη συσσώρευση πλάκας. Μπορεί να επηρεάσει παιδιά και ενήλικες που έχουν κακή στοματική υγιεινή.

Τα βακτήρια που οδηγούν σε ουλίτιδα μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του σάλιου. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε ουλίτιδα, μπορείτε να εξαπλώσετε αυτά τα βακτήρια μέσω επαφής από σάλιο σε σάλιο, είτε έχετε ορατή φλεγμονή είτε όχι. Εάν η γενική οδοντιατρική υγεία του άλλου ατόμου είναι κακή, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ουλίτιδα από αυτήν την έκθεση.

Είναι η ουλίτιδα μεταδοτική μέσω του φιλιού;

Το σάλιο βοηθά στην προστασία από μερικά από τα βακτήρια που συνήθως συναντάτε στο στόμα σας. Είναι απίθανο να μεταφερθεί η ουλίτιδα μέσω του φιλιού, αλλά τα άτομα που έχουν κακή στοματική υγεία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην ανταλλαγή βακτηρίων κατά τη διάρκεια του φιλιού. Αυτή η έκθεση (σε συνδυασμό με κακή στοματική υγεία) μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα.

Τα μωρά διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας λόγω του αυξανόμενου ανοσοποιητικού τους συστήματος. Όταν ένας γονέας με ουλίτιδα φιλά το μωρό στα χείλη, είναι δυνατόν να εξαπλωθούν τα βακτήρια στο στόμα του μωρού.

Στην πραγματικότητα, η μετάδοση της ουλίτιδας από γονέα σε παιδί δεν είναι τόσο σπάνια. Πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας από το 2008, υποδηλώνουν ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν την ασθένεια των ούλων εάν οι γονείς τους τα φιλούν στο στόμα, ως αποτέλεσμα κοινών βακτηρίων.

Εάν έχετε ουλίτιδα, είναι καλύτερο να αποφύγετε να φιλήσετε άλλους έως ότου αντιμετωπιστεί η πάθηση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων σε οποιονδήποτε μπορεί να είναι ευάλωτος σε αυτό.

Τι γίνεται με την κοινή χρήση ποτών;

Αν και το φιλί και η κοινή χρήση ενός ποτού δεν είναι ακριβώς η ίδια δραστηριότητα, το σάλιο μπορεί να ανταλλαχθεί και από τα δύο.

Εάν έχετε ουλίτιδα, τα βακτήρια στο σάλιο σας μπορούν να εξαπλωθούν στο εξωτερικό ενός φλιτζανιού ή σε ένα καλαμάκι που έχετε χρησιμοποιήσει. Εάν κάποιος άλλος πίνει από το ίδιο φλιτζάνι ή καλαμάκι, αυτά τα βακτήρια μπορεί να εξαπλωθούν στο στόμα τους.

Είναι απίθανο κάποιος να αναπτύξει ουλίτιδα απλώς πίνοντας από το ίδιο φλιτζάνι με κάποιον με την ασθένεια. Αλλά εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου και την στοματική υγεία. Τα άτομα με χαμηλότερη οδοντική υγεία είναι πιο ευαίσθητα στην εξάπλωση των βακτηρίων στο στόμα.

Εάν έχετε ουλίτιδα, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την κοινή χρήση ποτών με μέλη της οικογένειας, φίλους ή αγαπημένους σας έως ότου αντιμετωπιστεί η πάθηση.

Μπορεί να εξαπλωθεί με άλλους τρόπους;

Η κοινή χρήση φαγητών, οδοντόβουρτσας ή οτιδήποτε άλλο έχει στο στόμα κάποιου άλλου μπορεί να σας εκθέσει στο σάλιο του. Εάν έχουν περίσσεια βακτηρίων στο στόμα τους, όπως με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ενδέχεται να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εκτεθείτε σε αυτά τα βακτήρια.

Η έκθεση σε βακτήρια δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε σίγουρα ουλίτιδα. Η κατάσταση γενικά συμβαίνει λόγω μακροχρόνιων προβλημάτων με τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Εάν έχετε κακή στοματική υγιεινή, ενδέχεται να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης βακτηριακής λοίμωξης που οδηγεί σε ουλίτιδα.

Εάν εσείς ή κάποιος κοντά σας έχετε ουλίτιδα, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την εξάπλωση βακτηρίων είναι να αποφύγετε την επαφή με το σάλιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μοιράζεστε φιλιά, ποτά, σκεύη ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το στόμα μέχρι να ξεκινήσει η θεραπεία.

Πώς να αποτρέψετε την ουλίτιδα

Η πρόληψη της ουλίτιδας και άλλων περιοδοντικών νόσων είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της στοματικής σας υγιεινής για μια ζωή. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής και την πρόληψη της ουλίτιδας.

Καλή στοματική υγιεινή

Η καλή στοματική υγιεινή είναι μια δια βίου πρακτική υγιών συνηθειών, όπως καθημερινό βούρτσισμα και νήμα, που βοηθούν στη διατήρηση των δοντιών και των ούλων σας σε καλή κατάσταση. Η καλή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει:

 • βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
 • χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
 • να πραγματοποιείτε τακτικά επαγγελματικούς καθαρισμούς των δοντιών
 • Η χρήση καλής οδοντόκρεμας με φθόριο βοηθά να διατηρήσετε τα δόντια σας καθαρά και απαλλαγμένα από συσσώρευση πλάκας και το νήμα αφαιρεί τα σωματίδια και τα υπολείμματα τροφών μεταξύ των δοντιών σας. Και οι δύο συνήθειες είναι σημαντικές για να απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα βακτήρια και να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή.
 • Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρο

Το να πηγαίνετε στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες δεν είναι μόνο απαραίτητο για τα παιδιά – οι ενήλικες χρειάζονται επίσης τακτική οδοντιατρική φροντίδα.

 • Η οδοντιατρικός καθαρισμός τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας που συμβάλλει στην ουλίτιδα. Ένας οδοντίατρος μπορεί επίσης να κάνει μια εξέταση για τη διάγνωση και τη θεραπεία τυχόν προβλημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

Διατηρήστε την υγεία σας υπό έλεγχο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ ενός υγιούς στόματος και ενός υγιούς σώματος. Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα ή το μάσημα του καπνού, μπορούν να οδηγήσουν σε κακή στοματική υγεία καταστρέφοντας τον ευαίσθητο ιστό του στόματος σας.

Μελετες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής, ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν άμεσα την υγεία των δοντιών σας. Για παράδειγμα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα ούλα σας καθαρά. Και τα τρόφιμα που προάγουν την παραγωγή σάλιο, όπως γαλακτοκομικά και τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή συσσώρευσης πλάκας στο στόμα σας.

Τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη ολόκληρα τρόφιμα με πολλά θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της καλής στοματικής υγείας.

Καλή στοματική υγιεινή

Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλή στοματική υγεία, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής σας υγείας. Η κακή στοματική υγεία μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις υγείας, όπως:

 • ουλίτιδα
 • περιοδοντίτιδα
 • τερηδόνες
 • ενδοκαρδίτιδα
 • καρδιακές παθήσεις
 • επιπλοκές κατά τη γέννηση
 • λοιμώξεις των πνευμόνων

Το βούρτσισμα των δοντιών σας τακτικά, η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τακτικούς καθαρισμούς και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το στόμα σας – και την υγεία σας – σε εξαιρετική κατάσταση.

Πότε να δείτε έναν οδοντίατρο

Εάν έχετε παρατηρήσει τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας:

 • φλεγμονή ή πρησμένα ούλα
 • κόκκινα ή ευκίνητα ούλα
 • ματωμένα ούλα
 • κακή αναπνοή

Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια υποκείμενη βακτηριακή λοίμωξη που έχει εξελιχθεί σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.

Ο οδοντίατρος σας μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία της ουλίτιδας. Η ουλίτιδα αντιμετωπίζεται γενικά με ενδελεχή επαγγελματικό καθαρισμό από οδοντίατρο.

Μετά τον καθαρισμό, θα πρέπει να διατηρείτε την καλή στοματική υγιεινή , ενώ τα ούλα σας επουλώνονται από τη μόλυνση.

Συνοψίζοντας

Η ουλίτιδα είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους περιοδοντικής νόσου, που προσβάλλει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Προκαλείται από συσσώρευση πλάκας λόγω της κακής στοματικής υγιεινής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση βακτηρίων στα ούλα σας.

Παρόλο που οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι η ίδια η ουλίτιδα δεν είναι μεταδοτική, οι άνθρωποι που έχουν ουλίτιδα μπορούν να εξαπλώσουν τα βακτήρια μέσω της επαφής με το σάλιο.

Οι καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής – συμπεριλαμβανομένου του συχνού βουρτσίσματος των δοντιών, του νήματος και του επαγγελματικού καθαρισμού – είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της ανάπτυξης και της εξάπλωσης της ουλίτιδας.

Αφήστε μια απάντηση