Παρόλο που η αποτυχία του οδοντικού εμφυτεύματος βάση των ερευνών είναι κοντά στο 3%, μπορεί να συμβεί ακόμη και αν ο χειρουργός σας έλαβε κάθε εξαιρετική προφύλαξη και χρησιμοποίησε τις πιο καινοτόμες τεχνικές. Οι αποτυχίες δεν συμβαίνουν λόγω της απόρριψης του εμφυτεύματος, όπως θα μπορούσατε να δείτε σε μια μεταμόσχευση οργάνου.

Αντ ‘αυτού, η αποτυχία συμβαίνει λόγω της γενικής σας υγείας καθώς και της διαδικασίας της χειρουργικής επέμβασης από τον θεράποντα οδοντίατρο ή της μετεγχειρητικής φροντίδας.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα έρχονται στο ιατρείο μας πολλοί ασθενείς που είτε ”έχασαν” είτε κινδυνεύουν να ”χάσουν” τα εμφυτεύματά τους.

Το οδοντιατρείο μας στη Λαμία, Perfect Smile Clinic, παρέχει έναν συνδυασμό από κορυφαίους συνεργάτες χειρουργούς καθώς και οδοντικά εμφυτεύματα που κατασκευάζονται υπό αυστηρό ποιοτικό έλεγχο για τη μείωση των κινδύνων.

Ποια είναι τα σημάδια της αποτυχίας ενός οδοντικού εμφυτεύματος;

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να αποτύχουν: η περιεμφυτευματίτιδα και η αποτυχία οστεοενσωμάτωσης Η περιεμφυτευματίτιδα εμφανίζεται όταν δεν φροντίζετε επαρκώς τα δόντια σας, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος και του νήματος. Είναι μια μορφή ασθένειας των ούλων όπου η μόλυνση βλάπτει το οστό. Εάν δεν ανιχνευθεί αμέσως, μπορεί να προκαλέσει κινητικότητα αλλά και απώλεια των εμφυτευμάτων σας.

Η αποτυχία της οστεοενσωμάτωσης εμφανίζεται όταν το οστό της γνάθου δεν μεγαλώνει γύρω από το εμφύτευμα για να το ασφαλίσει. Μπορεί να σχετίζεται με την ποιότητα του οστού σας, ανεξάρτητα από το εάν καπνίζετε ή όχι, από το εάν ο χειρουργός σας χρησιμοποίησε οστική ανάπλαση και, τέλος, τον τύπο της τεχνικής του χειρουργού. Όταν το εμφύτευμα δεν ενσωματώνεται στο οστό σας, εμφανίζεται συχνά στα αρχικά στάδια μετά τη χειρουργική επέμβαση μια κινητικότητα ή μόλυνση της περιοχής.

Πρώιμες και καθυστερημένες φάσεις αναποτελεσματικών εμφυτευμάτων

Τα πρώτα στάδια των ανεπιτυχών εμφυτευμάτων εμφανίζονται εντός τριών έως τεσσάρων μηνών μετά τη χειρουργική επέμβαση. Είναι επιτακτική ανάγκη ο χειρουργός σας να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα πρωτόκολλα – συμπεριλαμβανομένης της αποστείρωσης, της πρόληψης της υπερθέρμανσης των οστών, του σωστού σχεδιασμού του σχεδίου θεραπείας, της σταθερής εισαγωγής και τοποθέτησης των εμφυτευμάτων όπου υπάρχει επαρκές οστό.

Βραχυπρόθεσμα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν αποτυχία του οδοντικού εμφυτεύματος περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένη παροχή αίματος στην περιοχή των εμφυτευμάτων
 • Υφιστάμενες λοιμώξεις στο στόμα
 • Μετακίνηση ή μετατόπιση του εμφυτεύματος κατά τη διάρκεια της επούλωσης
 • Δεν δίνουμε στα εμφυτεύματα αρκετό χρόνο για ενσωμάτωση
 • Κακή υγεία του ασθενούς

Η επιλογή ενός εξειδικευμένου και εκπαιδευμένου οδοντιάτρου μπορεί να εξαλείψει ορισμένους από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία. Η διαφάνεια σχετικά με τα φάρμακά σας, τις ασθένειες και άλλους παράγοντες σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας μπορεί επίσης να δημιουργήσει υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας.

Η καθυστερημένη αποτυχία ενός εμφυτεύματος μπορεί να προκύψει μετά από ένα έως 10 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Βακτηριακές λοιμώξεις
 • Υπερβολικό στρες στα εμφυτεύματα
 • Τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών
 • Έλλειψη οστού
 • Έλλειψη ιστού των ούλων
 • Κακή στοματική υγιεινή
 • Ακτινοβολία στις περιοχές της κεφαλής και του τραχήλου
 • Φαγητό που εγκλωβίζεται μεταξύ των εμφυτευμάτων

Λεπτομερείς πτυχές που επηρεάζουν τα οδοντικά εμφυτεύματα

Ενώ η περιεμφυτευματίτιδα και η αποτυχημένη οστεοενσωμάτωση είναι δύο κύριοι παράγοντες, άλλοι λόγοι για αποτυχία είναι οι εξής:

 • Αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Φλεγμονή των ούλων
 • Ανεπαρκές οστό
 • Φτωχή στοματική υγιεινή
 • Φάρμακα
 • Κακή τοποθέτηση εμφυτεύματος
 • Υφιστάμενες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου
 • Κάπνισμα
 • Σφίξιμο ή τρίξιμο δοντιών

Τα άτομα που έχουν χρόνιες παθήσεις υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι αυτοάνοσες διαταραχές, ο καρκίνος και η οστεοπόρωση μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης απώλειας ενός εμφυτεύματος. Ακόμη και κάποιος με περιοδοντίτιδα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος στην περιεμφυτευτίτιδα, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας οστού και των μετεχειρουργικών λοιμώξεων.

Η φλεγμονή των ούλων μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών ή αποτυχία ενός εμφυτεύματος και άλλες νόσους των ούλων. Γι ‘αυτό είναι απαραίτητη η καλή στοματική υγιεινή. Αποτυχίες μπορεί επίσης να συμβούν εάν έχετε ανεπαρκές οστό της γνάθου για να διατηρηθεί το εμφύτευμα. Επειδή το οστό υποστηρίζει το δόντι και το εμφύτευμα, ένας οδοντίατρος πρέπει να σας αξιολογήσει εκ των προτέρων. Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να γίνει αναγέννηση του οστού πριν από τη χειρουργική επέμβαση εάν δεν υπάρχει αρκετό οστό.

Εάν δεν βουρτσίζετε και δεν χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα σε καθημερινή βάση, μπορεί να οδηγηθείτε σε περιεμφυτευματίτιδα και άλλες παθήσεις των ούλων. Η θέση του εμφυτεύματος στο στόμα σας μπορεί επίσης να επηρεάσει το ποσοστό επιτυχίας, καθώς τα δόντια στο πίσω μέρος του στόματος υφίστανται περισσότερη πίεση από το μάσημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει γρηγορότερη αποτυχία αν δεν έχει ακολουθηθεί ένα σωστό σχέδιο θεραπείας και σωστή τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Η κακή τοποθέτηση από έναν χειρουργό μπορεί επίσης να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Η επέμβαση απαιτεί έναν έμπειρο και εκπαιδευμένο οδοντίατρο, ο οποίος χρειάζεται χρόνο για να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητές σας αλλά και να λαμβάνει προφυλάξεις καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειρουργείου.

Πώς να πείτε αν το εμφύτευμα σας είναι σε κακή κατάσταση?

Αρκετές ενδείξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε το οδοντικό σας εμφύτευμα δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό του. Είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από ασυνεπείς πρακτικές στοματικής υγιεινής ή από άλλους παράγοντες, μπορεί να αισθανθείτε έντονο πόνο μέσα ή γύρω από τα εμφυτεύματά σας και τα ούλα σας μπορεί να είναι πρησμένα ή γεμάτα από φλεγμονή ή ακόμη να υπάρχει κινητικότητα αυτών..

Θεραπεία μιας αποτυχίας του οδοντικού εμφυτεύματος

Οι αποτυχημένες επιλογές οδοντικών εμφυτευμάτων εξαρτώνται από τον τύπο που αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να θεραπεύσετε την περιεμφυτευατίτιδα καθαρίζοντας το εμφύτευμα. Εάν αρχίσετε να αναπτύσσετε την φλεγμονή, φροντίστε να επικεντρωθείτε στην καλύτερη στοματική υγιεινή. Εάν εμφανίσετε βλάβη ή στρες στο οστό σας, το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε τον φλεγμονώδη ιστό γύρω από το εμφύτευμα. Από εκεί, μπορεί να είναι απαραίτητο ένα μόσχευμα οστού . Ανάλογα με το επίπεδο βλάβης στο στόμα σας, μπορεί να χρειαστείτε αφαίρεση και αντικατάσταση της στεφάνης (θήκης). Όλα αυτά όμως θα σας τα εξηγήσει και θα τα κάνει ένας ενημερωμένος και εξειδικευμένος οδοντίατρος.

Επισκεφτείτε το ιατρείο μας για περισσότερες πληροφορίες.

Πολλοί άνθρωποι ρωτούν, “Μπορούν τα οδοντικά εμφυτεύματα να αποτύχουν;” ή “Μπορεί να αντικατασταθεί ένα αποτυχημένο οδοντικό εμφύτευμα;” Το οδοντιατρείο στη Λαμία Δημήτριος Γ. Σπηλιόπουλος – Perfect Smile Clinic, είναι εδώ για να σας πει ότι η απάντηση είναι «Ναι». Ωστόσο, η λήψη κατάλληλων μέτρων για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής καθώς και της γενικής υγείας σας μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η θεραπεία σας είναι επιτυχημένη.

Αφήστε μια απάντηση