Ο δυναμικός ρόλος της βιταμίνης του ήλιου στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών είναι ο τελευταίος στην μακρά λίστα των οφελών για την υγεία.

Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών,  όπως φαίνεται μέσα από μια νέα επισκόπηση των υπαρχουσών μελετών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrition Reviews.

Η ανασκόπηση περιλαμβάνει δεδομένα από 3.000 παιδιά που συμμετείχαν σε 24 κλινικές δοκιμές που δημοσιεύθηκαν από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του ’80. Συνολικά, οι δοκιμές έδειξαν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D οδήγησε σε πτώση κατά 50% στη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας, ίσως επειδή η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο που χρειάζεται για να δημιουργήσει τα δόντια.

Η αδαμαντίνη (σμάλτο) είναι η πιο μεταλλικοποιημένη ουσία στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελείται κυρίως από ασβέστιο και φώσφορο. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την αύξηση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφορικού άλατος από τα τρόφιμα που καταναλώνετε.

Στις δοκιμές, η βιταμίνη παραδόθηκε είτε μέσω συμπληρωματικής ακτινοβολίας UV, είτε μέσω προϊόντων διατροφής, όπως το έλαιο του ήπατος μπακαλιάρου, το οποίο το περιέχει.

Τα παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης D βιώνουν τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών.

Οι υποδοχείς βιταμίνης D βρίσκονται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στα δόντια σας. Η βιταμίνη D μπορεί να δεσμευτεί σε αυτούς τους υποδοχείς και να αυξήσει την ποσότητα των καλών αντιμικροβιακών πρωτεϊνών στο σώμα σας που βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα.

Η τερηδόνα, μεταξύ των παιδιών αυξάνεται, ενώ τα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ πολλών πληθυσμών έχουν πέσει. Εν τω μεταξύ, οι έγκυες γυναίκες ή οι νεαρές μητέρες πρέπει να αντιληφθούν ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των απογόνων τους.

Τα τελευταία χρόνια, η βιταμίνη D έχει κερδίσει τη φήμη της ως η βιταμίνη “που τα θεραπεύει όλα”. Πιο πρόσφατα, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D αποδείχθηκαν ότι έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ασθένειας Alzheimer από ερευνητές στο VA Medical Center της Μινεάπολης. Μια δεύτερη ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D οδηγούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τον Αλτσχάιμερ, ακόμη και όταν απομονώνονται άλλοι τρόποι ζωής και παράγοντες υγείας όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η διατροφή και οι γνωστικές επιδόσεις. Άλλοι ισχυροί δεσμοί έχουν εντοπιστεί μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και καρκίνου και χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και καρδιακών παθήσεων.

Αφήστε μια απάντηση