Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια – μερικοί λένε ότι παρέχει ανώτερη οδοντιατρική φροντίδα. Αλλά πώς πραγματικά συγκρίνεται με το χειροκίνητο βούρτσισμα;

Η ιδέα μιας οδοντόβουρτσας είναι να αφαιρεί την πλάκα και να τονώσει τα ούλα. Οι περισσότερες οδοντόβουρτσες θα κρατήσουν τα δόντια καθαρά, αν ξέρεις πώς να τις χρησιμοποιήσεις.

Χειροκίνητες οδοντόβουρτσες: μια κλασική αποδεδειγμένη μέθοδος για καλή οδοντιατρική περίθαλψη.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Χρησιμοποιούμε αυτή την οδοντόβουρτσα εδώ και πολλά χρόνια. Έχει ένα καλό ιστορικό. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

  • Κόστος και διαθεσιμότητα. Είναι φθηνή και εύκολα προσβάσιμη. Αυτή είναι η οδοντόβουρτσα που δίνει η πλειοψηφία των οδοντιάτρων. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορεί απλά να είναι πολύ ακριβές για πολλούς ανθρώπους, οπότε είναι ωραίο να γνωρίζετε ότι μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική στοματική υγιεινή με μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα.
  • Ευκολία να την έχετε μαζί σας. Είναι εύκολο να πάρετε μαζί σας μια χειροκίνητη οδοντόβουρτσα όταν ταξιδεύετε. Δεν είναι ογκώδες σαν ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Θα είναι λιγότερο πιθανό να αφήσετε τις καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής στις διακοπές σας με μια οδοντόβουρτσα που μπορείτε εύκολα να φέρετε μαζί.
  • Δίνει λιγότερη πίεση στα δόντια και τα ούλα. Μπορείτε να αισθανθείτε πόση πίεση χρησιμοποιείτε όσο πιάνετε την οδοντόβουρτσα. Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε την υπερβολική πίεση στα δόντια σας. Με ένα ηλεκτρικό μοντέλο δεν μπορείτε να το αισθανθείτε αυτό. Η άσκηση υπερβολικής πίεσης στα δόντια σας μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας πόνο, ευαισθησία και αυξημένο κίνδυνο φθοράς τους.
  • Καλό για τα παιδιά. Ακόμη και μικρά παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν χειροκίνητη οδοντόβουρτσα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μόλις μάθουν πως.

Ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες: Συνιστάται σε μερικές περιπτώσεις

Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες καταστάσεις όπου μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει σαφή πλεονεκτήματα.

Για τους ηλικιωμένους ή για τους ανθρώπους που έχουν λιγότερη κινητική ικανότητα, όπως και για εκείνους που έχουν αρθρίτιδα, η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να καθαρίσει πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με την American Dental Association, άτομα με περιορισμένη ικανότητα να μετακινούν τους ώμους, και τα χέρια μπορούν να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη λαβή και την ηλεκτρική βούρτσα ενός ηλεκτρικού μοντέλου.

Πώς να επιλέξετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

Σήμερα, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι εξοπλισμένες με μια ποικιλία χαρακτηριστικών. Αν και κάνουν ωραίες προσθήκες, οι αισθητήρες πίεσης που σας λένε αν κάνετε το βούρτσισμα πολύ σκληρά ή οι χρονοδιακόπτες που δείχνουν πότε έχετε βουρτσιστεί αρκετά μακριά δεν επηρεάζουν άμεσα πόσο καλά η οδοντόβουρτσα καθαρίζει πραγματικά τα δόντια σας.

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες προσπαθούν να διεγείρουν τα ούλα και τα δόντια με διαφορετικές διαμορφώσεις των τριχών. Ακόμη και τα πιο φθηνά ηλεκτρικά μοντέλα θα κρατήσουν τα δόντια σας καθαρά, αλλά ίσως χρειαστεί να την μετακινήσετε λίγο περισσότερο για να φτάσετε στις δύσκολες περιοχές.

Παρόλο που σχεδόν οποιαδήποτε οδοντόβουρτσα μπορεί να κάνει μια αποτελεσματική δουλειά, η έρευνα δείχνει ότι  η διαμόρφωση των τριχών μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας φαίνεται να είναι καλύτερη στην αφαίρεση της πλάκας και την πρόληψη της ασθένειας των ούλων. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με τρίχες που περιστρέφονται μαζί σε μια κατεύθυνση και στη συνέχεια μετακινούνται και περιστρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση – μια διαδικασία που είναι γνωστή ως περιστρεφόμενη-ταλαντευόμενη – φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από τις μηχανικές βούρτσες και άλλες ηλεκτρικές βούρτσες που περιστρέφονται μόνο προς μία κατεύθυνση. Εάν επιλέγετε μια ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα, ένα μοντέλο με περιστρεφόμενες ταλαντευόμενες τρίχες είναι ίσως η καλύτερη επιλογή σας.

Πόσο συχνά πρέπει να πάρετε μια νέα οδοντόβουρτσα;

Είτε επιλέγετε μια χειροκίνητη είτε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, επιλέξτε μία με μαλακές τρίχες και βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε τις τρίχες της ηλεκτρικής βούρτσας όταν φθαρούν. Οι βούρτσες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις μήνες ή όταν οι τρίχες δεν είναι πλέον ίσιες και σταθερές. Σε αυτή την κατάσταση, δεν θα καθαρίσουν τα δόντια όπως θα έπρεπε.

Αφήστε μια απάντηση