Τα περισσότερα σεξουαλικά ενεργά άτομα θα προσβληθούν από τον ιό των ανθρώπινων θυλωμάτων (HPV) κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο HPV είναι η συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι HPV και περισσότεροι από 40 υπότυποι HPV που μπορούν να επηρεάσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και το λαιμό.

Ο HPV εξαπλώνεται με την επαφή δέρματος με δέρμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από HPV στη γεννητική τους περιοχή μέσω σεξουαλικής επαφής. Εάν κάνετε στοματικό σεξ, μπορεί να το κολλήσετε στο στόμα ή στο λαιμό σας. Αυτό είναι πιο γνωστό ως από του στόματος HPV.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στόματος HPV;

Ο στοματικός HPV συχνά δεν έχει συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν λοίμωξη και είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου. Είναι πιθανό να εμφανιστούν κονδυλώματα στο στόμα ή στο λαιμό σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά αυτό είναι λιγότερο συχνό.

Αυτός ο τύπος HPV μπορεί να μετατραπεί σε στοματοφαρυγγικό καρκίνο, ο οποίος είναι σπάνιος. Εάν έχετε στοματοφαρυγγικό καρκίνο, σχηματίζονται καρκινικά κύτταρα στη μέση του λαιμού, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας, των αμυγδαλών και των τοιχωμάτων του φάρυγγα.  Τα πρώτα συμπτώματα του στοματοφαρυγγικού καρκίνου περιλαμβάνουν:

 • πρόβλημα κατάποσης
 • συνεχείς πόνους στα αυτιά
 • βήχας με αίμα
 • ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • διογκωμένοι λεμφαδένες
 • συνεχής πονόλαιμος
 • εξογκώματα στο λαιμό
 • βραχνάδα

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα και γνωρίζετε ή πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε HPV, κλείστε αμέσως ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Τι προκαλεί από του στόματος HPV;

Ο στοματικός HPV εμφανίζεται όταν ένας ιός εισέρχεται στο σώμα, συνήθως μέσω ενός κοψίματος ή ενός μικρού δακρύου στο εσωτερικό του στόματος. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνά μέσω του στοματικού σεξ. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μολύνονται και πως μεταδίδουν από του στόματος λοιμώξεις από HPV.

Στατιστικά στοιχεία για τον από του στόματος HPV

Κατά προσέγγιση 14 εκατομμύρια άνθρωποι θα διαγνωστούν μόνο φέτος με τον ιό του HPV.

Περίπου το 7% των Αμερικανών ηλικίας 14 έως 69 ετών έχουν από του στόματος HPV. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν από του στόματος HPV έχει αυξηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Είναι συχνότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Περίπου τα δύο τρίτα των στοματοφαρυγγικών καρκίνων έχουν HPV DNA. Ο πιο συχνός υπότυπος του στόματος HPV είναι ο HPV-16. Ο HPV-16 θεωρείται τύπος υψηλού κινδύνου.

Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα είναι σπάνιος. Περίπου 1% των ανθρώπων έχουν HPV-16. Λιγότεροι από 15.000 άνθρωποι πάσχουν από HPV-θετικούς στοματοφαρυγγικούς καρκίνους κάθε χρόνο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για στοματικό HPV;

Οι παράγοντες κινδύνου για τον από του στοματικού HPV περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Στοματικό σεξ.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της στοματικής σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να είναι ένας κίνδυνος, με τους άνδρες να κινδυνεύουν περισσότερο, ειδικά αν καπνίζουν.
 • Πολλαπλοί σύντροφοι. Έχοντας πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, το να έχετε περισσότερους από 20 σεξουαλικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής σας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να πάρετε λοίμωξη από τον στόμα HPV έως και 20% .
 • Κάπνισμα. Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προώθηση της εισβολής του HPV. Η εισπνοή καυτού καπνού σας κάνει πιο ευάλωτους σε πληγές στο στόμα και είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνων του στόματος.
 • Κατανάλωση αλκοόλ.  Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για λοιμώξεις από HPV στους άνδρες. Εάν καπνίζετε και πίνετε, διατρέχετε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
 • Φιλί στο στόμα. Ορισμένες έρευνες έχουν αναφέρει ότι το φιλί με ανοιχτό στόμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου, καθώς μπορεί να μεταδοθεί από στόμα σε στόμα, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για στοματικό HPV.
 • Το να είσαι άντρας. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να λάβουν από του στόματος διάγνωση HPV απ’ ότι οι γυναίκες.

Η ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στοματοφαρυγγικό καρκίνο. Είναι πιο συνηθισμένο σε ηλικιωμένους, επειδή χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται ο από του στόματος HPV;

Οι περισσότεροι τύποι από του στόματος HPV εξαφανίζονται πριν προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Εάν αναπτύξετε κονδυλώματα από το στόμα λόγω HPV, ο γιατρός σας πιθανότατα θα αφαιρέσει τα κονδυλώματα.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων με τοπικές θεραπείες μπορεί να είναι δύσκολη επειδή τα κονδυλώματα μπορεί να είναι δύσκολα προσβάσιμα. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες μεθόδους για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων:

 • χειρουργική αφαίρεση
 • Κρυοθεραπεία
 • Φαρμακευτική αγωγή

Πρόγνωση εάν αναπτύξετε καρκίνο από τον HPV

Εάν όντως αναπτύξετε στοματοφαρυγγικό καρκίνο, είναι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας. Η θεραπεία και η πρόγνωσή σας εξαρτώνται από το στάδιο και τη θέση του καρκίνου και εάν σχετίζεται ή όχι με τον HPV.

Οι HPV-θετικοί στοματοφαρυγγικοί καρκίνοι έχουν καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες υποτροπές μετά τη θεραπεία από τους αρνητικούς για HPV καρκίνους. Η θεραπεία του στοματοφαρυγγικού καρκίνου μπορεί να περιλαμβάνει ακτινοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τον HPV από του στόματος;

Οι περισσότεροι ιατρικοί και οδοντιατρικοί οργανισμοί δεν συνιστούν προληπτικό έλεγχο για HPV από του στόματος. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι μερικοί από τους ευκολότερους τρόπους για την πρόληψη του HPV. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την πρόληψη:

 • Αποτρέψτε τα σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ασκώντας ασφαλές σεξ, όπως τη χρήση προφυλακτικών κάθε φορά.
 • Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων σας.
 • Εάν είστε σεξουαλικά ενεργός, θα πρέπει να εξετάζεστε τακτικά για ΣΜΝ.
 • Εάν είστε με έναν άγνωστο σύντροφο, αποφύγετε το στοματικό σεξ.
 • Όταν κάνετε στοματικό σεξ, χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να αποτρέψετε τυχόν μόλυνση .
 • Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που κάνετε τακτικό έλεγχο στον οδοντίατρο, ζητήστε του να ψάξει στο στόμα σας για οτιδήποτε μη φυσιολογικό, ειδικά αν κάνετε συχνά στοματικό σεξ.
 • Κάντε συνήθεια να ψάχνετε στο στόμα σας για τυχόν ανωμαλίες μία φορά το μήνα.
 • Εμβολιαστείτε κατά του HPV.

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατά του HPV περιλαμβάνει τη λήψη δύο εμβολίων σε απόσταση έξι έως 12 μηνών εάν είστε μεταξύ εννέα και 14 ετών. Τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω κάνουν τρεις εμβολιασμούς σε διάστημα έξι μηνών. Θα χρειαστεί να κάνετε όλες τις λήψεις για να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο.

Το εμβόλιο HPV είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που μπορεί να σας προστατεύσει από ασθένειες που σχετίζονται με τον HPV.

Αυτό το εμβόλιο ήταν προηγουμένως διαθέσιμο μόνο σε άτομα μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Νέες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν τώρα ότι τα άτομα μεταξύ 27 και 45 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως για τον HPV είναι πλέον επιλέξιμα για το εμβόλιο Gardasil 9.

Σε μια μελέτη του 2017, οι στοματικές λοιμώξεις από HPV λέγεται ότι ήταν 88% χαμηλότερες μεταξύ των νεαρών ενηλίκων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου HPV. Αυτά τα εμβόλια βοηθούν στην πρόληψη του στοματοφαρυγγικού καρκίνου που συνδέεται με τον HPV.

Αφήστε μια απάντηση