Τα δόντια μπορεί να χρωματίζονται ή να αποχρωματίζονται για διάφορους λόγους. Εάν θέλετε να τα κάνετε πιο φωτεινά και πιο λευκά, μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την πιο ασφαλή και αποτελεσματική λεύκανση ή να δοκιμάσετε προϊόντα λεύκανσης στο σπίτι. Ενώ υπάρχουν κάποιες παρενέργειες από την λεύκανση των δοντιών, οι περισσότερες συμβατικές θεραπείες λεύκανσης είναι ασφαλείς για χρήση εφ’ όσον ακολουθείτε τις οδηγίες του προϊόντος.

Πώς τα δόντια αποχρωματίζονται;

Τα δόντια μπορεί να αποχρωματίζονται για διάφορους λόγους.

Έντονος αποχρωματισμός

Έντονος αποχρωματισμός είναι όταν τα τρόφιμα, τα ποτά ή οι συνήθειες καπνίσματος λεκιάζουν τα δόντια σας. Ο καφές, το τσάι, το κρασί, τα τρόφιμα με χρωστικές και ο καπνός μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον τύπο χρώσης. Αυτοί οι λεκέδες επηρεάζουν το εξωτερικό των δοντιών σας.

Ο εξωγενής αποχρωματισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με οδοντόκρεμες λεύκανσης που στοχεύουν τους εξωτερικούς λεκέδες των δοντιών.

Εσωτερικός αποχρωματισμός

Ο εσωτερικός αποχρωματισμός είναι μέσα από το δόντι. Μπορεί να έχετε ενδογενή αποχρωματισμό λόγω χρήσης φαρμάκων, ασθένειας από την παιδική ηλικία, λοίμωξης, τραυματισμού δοντιών ή γήρανσης.

Ο εγγενής αποχρωματισμός μπορεί να χρειαστεί να αποχρωματιστεί επαγγελματικά για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο, ή καλύτερα, η λευκότητα των δοντιών.

Θα πρέπει να αποφασίσετε πώς να λευκαίνετε τα δόντια σας με βάση τον τύπο χρώσης που έχετε.

Επιλογές λεύκανσης δοντιών

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και προϊόντα διαθέσιμα για την λεύκανση των δοντιών. Μπορεί να έχετε σύγχυση σχετικά με το τι να χρησιμοποιήσετε και ποιες είναι ασφαλείς.

Υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες μεθόδων λεύκανσης, οι οποίες είναι:

  1. Θεραπεία λεύκανσης στο ιατρείο
  2. Θεραπεία λεύκανσης στο σπίτι
  3. ”Λεύκανση” στο σπίτι με οδοντόκρεμες λεύκανσης

Μπορείτε να επιλέξετε μια συγκεκριμένη μέθοδο λεύκανσης δοντιών με βάση έναν ή περισσότερους παράγοντες, όπως:

  • το είδος του αποχρωματισμού που έχετε
  • το κόστος της θεραπείας
  • τη μέθοδο θεραπείας
  • την ηλικία σας (αυτό αφορά τα παιδιά)
  • την οδοντιατρική ιστορία σας, συμπεριλαμβανομένων των σφραγισμάτων και των στεφανών (θήκες) που έχετε.

Είναι χρήσιμο να συζητήσετε τις μεθόδους λεύκανσης με τον οδοντίατρό σας πριν δοκιμάσετε ένα από τα παραπάνω. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας. Θα συζητήσετε πιθανότατα μερικές διαφορετικές προσεγγίσεις για τη λεύκανση των δοντιών.

Λάβετε υπόψη ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να λευκαίνετε τα δόντια σας με ασφάλεια εξαρτάται από το είδος του αποχρωματισμού που έχετε και τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε για να λευκαίνετε τα δόντια σας.

Επαγγελματική λεύκανση δοντιών

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για να λευκαίνει τα δόντια σας είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι. Γενικά, η ουσία που χρησιμοποιείται για να λευκανθούν τα δόντια σας είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Αυτό διασπάται σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και ουρία και στοχεύει το χρώμα του δοντιού σε μια χημική αντίδραση. Θεωρείται ένας ασφαλής τρόπος για να λευκαίνουν τα δόντια.

Λεύκανση στο ιατρείο

Μια θεραπεία λεύκανσης στο ιατρείο μπορεί να είναι επωφελής επειδή λειτουργεί πολύ γρήγορα. Συχνά, μπορεί να χρειαστεί μόνο μία ώρα θεραπείας ή λίγες επισκέψεις για να λευκαίνουν τα δόντια σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου στα εφαρμοζόμενα προϊόντα είναι μεγαλύτερη από ό, τι στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε στο σπίτι. Οι θεραπείες στο γραφείο συνιστώνται εάν τα ούλα σας έχουν υποχωρήσει, καθώς επίσης εάν υπάρχουν διαβρώσεις στους αυχένες των δοντιών σας. Έτσι, η τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού γίνεται με ασφάλεια για την αποφυγή ευαισθησίας, ακόμη και νέκρωσης των δοντιών.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή του φωτός όταν εφαρμόζει το προϊόν λεύκανσης στα δόντια σας για να επιταχύνει τη διαδικασία, αλλά αυτή η πρόσθετη μέθοδος δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική.

Λεύκανση στο σπίτι μέσω του οδοντιάτρου σας

Οι οδοντίατροι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να λευκάνετε τα δόντια σας στο σπίτι. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας κάνει να προσαρμόσετε τους νάρθηκές σας ώστε να ταιριάζουν στο στόμα σας. Θα προσθέσετε το υλικό λεύκανσης σε αυτούς και θα τους φοράτε από 1 ώρα έως 6 ώρες την ημέρα (όπως συνιστά ο οδοντίατρος σας) για μερικές εβδομάδες για να λευκαίνουν τα δόντια σας. Αυτό εξαρτάται από την περιεκτικότητα της λευκαντικής ουσίας και από το αρχικό χρώμα των δοντιών σας.

Προϊόντα λεύκανσης δοντιών και άλλες επιλογές στο σπίτι

Μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα λεύκανσης (OTC) για να βοηθήσετε τα λεκιασμένα δόντια. Σε αντίθεση με τα προϊόντα που χορηγούνται από έναν οδοντίατρο, τα προϊόντα αυτά δεν έχουν υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, ή πολύ λιγότερο από ό, τι χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα δόντια σας είναι εγγενώς αποχρωματισμένα, τα OTC λευκαντικά δοντιών μπορεί να μην λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά ή μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να λευκαίνουν τα δόντια σας.

Ορισμένα προϊόντα OTC έχουν τη σφραγίδα αποδοχής του ΕΟΦ. Δεν υπάρχουν όλα τα προϊόντα που φέρουν αυτή τη σφραγίδα και κάποια προϊόντα χωρίς αυτά εξακολουθούν να είναι ωραία, αλλά αυτή η σφραγίδα έχει ως στόχο να σας δώσει περισσότερη εμπιστοσύνη για να κάνετε σωστή επιλογή και να διασφαλίσετε ότι αυτό που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλές.

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή κατά τη χρήση ενός προϊόντος.

Λευκαντικές οδοντόκρεμες

Οι οδοντόκρεμες λεύκανσης δεν χρησιμοποιούν το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Αυτές οι οδοντόκρεμες απευθύνονται στην επιφάνεια των δοντιών σας με μια ποικιλία ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των λειαντικών παραγόντων. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για τη λεύκανση των δοντιών σας, αν αυτό είναι δυνατόν.

Λευκές ταινίες λεύκανσης

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ταινίες λεύκανσης για τα δόντια σας. Αυτές περιέχουν μικρότερη ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου από τα επαγγελματικά προϊόντα. Τις εφαρμόζετε μία ή δύο φορές την ημέρα στα δόντια σας για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, όπως υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή.

Διατίθεται ποικιλία προϊόντων λεύκανσης, με διαφορετικές συγκεντρώσεις λευκαντικού.

Τέλος, η πιο ασφαλής και αποτελεσματική λεύκανση των δοντιών σας επιτυγχάνεται με τη χρήση επαγγελματικής λεύκανσης από έναν εκπαιδευμένο οδοντίατρο.

Αφήστε μια απάντηση