Ο πόνος στα ούλα είναι κοινό πρόβλημα. Ο πόνος, το πρήξιμο ή η αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από ποικίλες παθήσεις.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τις 12 αιτίες του πόνου.

 1. Δυνατό βούρτσισμα και οδοντικό νήμα

Η καλή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει το βούρτσισμα και το νήμα. Ωστόσο, εάν είστε υπερβολικά επιθετικοί, μπορείτε να τραυματίσετε ή ακόμη να καταστρέψετε τα ούλα σας, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε μια οδοντόβουρτσα με σκληρές τρίχες.

Εάν τα ούλα σας τραυματίζονται κατά το βούρτσισμα, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Οι μαλακές οδοντόβουρτσες καθαρίζουν τα δόντια ακριβώς το ίδιο όπως και αυτές με σκληρές τρίχες. Επίσης, να είστε λιγότερο επιθετικοί με το βούρτσισμα και το νήμα.

 1. Φλεγμονή των ούλων.

Εάν τα ούλα σας είναι κόκκινα, πρησμένα και αιμορραγούν, υπάρχει πιθανότητα να έχετε κάποια φλεγμονή των ούλων (περιοδοντική νόσο). Συνήθως, αυτό οφείλεται στο ότι δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά ή αρκετά συχνά. Ο πιο κοινός τύπος φλεγμονής των ούλων είναι η ουλίτιδα. Ένας λιγότερο κοινός αλλά πιο σοβαρός τύπος είναι η περιοδοντίτιδα.

Οι ουλίτιδες μπορεί να αντιστραφούν με σωστή στοματική υγιεινή και καθαρισμό των δοντιών σας από τον οδοντίατρο. Για να σταματήσετε να βλάπτετε τα ούλα σας, πρέπει να τα βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Το στοματικό διάλυμα είναι υποβοηθητικό και δεν αντικαθιστά ποτέ τα προηγούμενα.  Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να προχωρήσει σε περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια των δοντιών.

 1. Άφθες (στοματικά έλκη)

Οι πληγές – που είναι επίσης γνωστές ως έλκη στο στόμα – είναι επώδυνες, που εμφανίζονται στα ούλα αλλά και σε άλλες περιοχές του στόματος. Μερικές φορές έχουν κόκκινο χρώμα, αλλά μπορούν επίσης να έχουν και μια λευκή επικάλυψη.

Η αιτία των αφθών είναι άγνωστη, αλλά θεωρείται ότι προέρχονται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη. Τα άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άφθες στο στόμα.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιατρική θεραπεία των αφθών. Έχουν την τάση να εξαφανίζονται μέσα σε 14 ημέρες. Εάν ένα έλκος στο στόμα διαρκέσει περισσότερο από τρεις εβδομάδες, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

 1. Καπνός

Τα προϊόντα καπνού όπως τα τσιγάρα και τα πούρα μπορούν να βλάψουν τα ούλα σας. Επίσης το μάσημα καπνού μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη βλάβη. Εάν χρησιμοποιείτε καπνό, μπορεί να είναι και ο λόγος που πονάνε τα ούλα σας.

Για να βελτιώσετε την υγεία των ούλων, σταματήστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού. Όχι μόνο βλάπτουν τα ούλα, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο.

 1. Αλλεργική αντίδραση στα προϊόντα στοματικής υγιεινής

Μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στα συστατικά της οδοντόπαστας, του στοματικού διαλύματος και άλλων προϊόντων στοματικής υγιεινής. Αυτός μπορεί να είναι ακόμη ένας λόγος που τα ούλα σας πονούν.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να είστε αλλεργικός σε ένα προϊόν στοματικής υγιεινής, προσπαθήστε να μάθετε ποιος είναι υπεύθυνος για την αντίδραση: απλά εξαλείψτε ένα προϊόν κάθε φορά για να προσδιορίσετε το ένα που προκαλεί το σύμπτωμα. Μόλις εντοπίσετε το προϊόν, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε.

 1. Τροφική αλλεργία

Τα ερεθισμένα ούλα μπορεί να είναι από αλλεργική αντίδραση σε κάποια τρόφιμα αντί για κάποιο προϊόν στοματικής υγιεινής.

Μια προσεκτική δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια τροφική αλλεργία βλάπτει τα ούλα σας. Για να δοκιμάσετε αυτή τη δίαιτα, σταματήστε να τρώτε ένα συγκεκριμένο φαγητό για 30 ημέρες και στη συνέχεια να το επαναφέρετε για να δείτε τι συμβαίνει.

Ένας πιο γρήγορος τρόπος για να προσδιορίσετε ποια τροφή ή ουσία προκαλεί μια αντίδραση είναι να συναντήσετε έναν αλλεργιολόγο. Μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία της αντίδρασής σας και να προτείνει θεραπεία, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει αποφυγή της ουσίας αυτής.

 1. Κάψιμο

Μερικές φορές μπορείτε να κάψετε τα ούλα σας με ζεστά τρόφιμα όπως πίτσα ή καφέ και να ξεχάστε το περιστατικό αυτό. Αργότερα, η καμένη περιοχή γίνεται επώδυνη.

Εάν σταματήσετε να ερεθίζετε την περιοχή με ζεστά τρόφιμα ή επιθετικό βούρτσισμα, ο ιστός των ούλων θα επουλωθεί σε 10 ημέρες έως δύο εβδομάδες.

 1. Ορμονικές αλλαγές

Για πολλές γυναίκες, οι αλλαγές στις ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τα ούλα τους σε διαφορετικούς χρόνους της ζωής τους, όπως:

Εφηβεία. Η εισροή ορμονών κατά την εφηβεία μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στα ούλα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και ευαισθησία.

Εμμηνόρροια. Λίγο πριν από κάθε εμμηνορροϊκή περίοδο, σε μερικές γυναίεκς τα ούλα μπορεί να πρηστούν και πιο πιθανό να αιμορραγούν. Αυτό το πρόβλημα μπορείς επίσης να εμφανίστηκε και μετά την εμμηνόρροια.

Εγκυμοσύνη. Αρχίζοντας τον δεύτερο ή τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης και συνεχίζοντας μέχρι τον όγδοο μήνα, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν πρησμένα, επώδυνα και αιμορραγικά ούλα.

Εμμηνόπαυση. Ορισμένες γυναίκες που περνούν από την εμμηνόπαυση βρίσκουν τα ούλα τους ασυνήθιστα ξηρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και πιθανότητα και αιμορραγία.

Εάν παρατηρήσετε επώδυνα ούλα που σχετίζονται με ένα από αυτά τα ορμονικά συμβάντα, ο οδοντίατρος πρέπει να επανεξετάσει την κατάστασή σας και να συστήσει θεραπεία.

 1. Οδοντικό Απόστημα

Μια λοίμωξη στη ρίζα ενός δοντιού μπορεί να σχηματίσει ένα απόστημα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσει κάποια πληγή και πρησμένα επώδυνα ούλα. Εάν ο οδοντίατρος σας διαγνώσει ένα απόστημα, θα είναι επίσης σε θέση να συστήσει θεραπεία. Συχνά απαιτείται ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).

 1. Οδοντοστοιχίες

Οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν κατάλληλα στα ούλα. Αυτός ο συνεχής ερεθισμός μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών και φλεγμονή των ούλων. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας για να ρυθμίσετε την εφαρμογή των οδοντοστοιχιών και να εξαλείψετε τον πόνο των ούλων.

 1. Ανεπάρκεια βιταμινών

Η καλή υγεία του στόματος υποστηρίζεται από την κατάλληλη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη αρκετής βιταμίνης Β και βιταμίνης C.

Οι ανεπάρκειες σε βιταμίνες μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες καταστάσεις – όπως το σκορβούτο – που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και πληγή στα ούλα, μαζί με άλλα συμπτώματα.

 1. Καρκίνος του στόματος

Τυπικά εμφανίζεται ως πληγή που αρνείται να θεραπευθεί. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανιστεί στα ούλα σας, στο εσωτερικό μάγουλο, στη γλώσσα, ακόμα και στις αμυγδαλές σας.

Εάν έχετε πληγή στο στόμα που δεν θεραπεύεται μετά από δύο εβδομάδες, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας άμεσα. Η θεραπεία του καρκίνου ενέχει συχνά χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των καρκινικών κυττάρων ή όγκων, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να έχετε φλεγμονή στα ούλα, αλλά πολλοί μπορούν να αποφευχθούν από έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει την κατάλληλη στοματική υγιεινή.

Εάν έχετε επίμονο πόνο, πρήξιμο ή πληγές στα ούλα σας που παραμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας για πλήρη διάγνωση και σύσταση θεραπείας.

Αφήστε μια απάντηση