Οι οδοντικές ακτινογραφίες είναι στην πραγματικότητα εικόνες των δοντιών σας που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρός για να αξιολογήσει τη στοματική σας υγεία. Αυτές οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται με χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας για τη λήψη εικόνων του εσωτερικού των δοντιών και των ούλων σας.

Αυτές οι ακτινογραφίες μπορούν να βοηθήσουν τον οδοντίατρό σας να εντοπίσει προβλήματα όπως τερηδόνα, αλλοιώσεις (φλεγμονές) στο οστό της γνάθου και έγκλειστα δόντια. Οι οδοντικές ακτινογραφίες μπορεί να φαίνονται περίπλοκες, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ κοινά εργαλεία που είναι εξίσου σημαντικά με την πρόληψη και θεραπεία των δοντιών σας.

Γιατί γίνονται ακτινογραφίες

Οι οδοντικές ακτινογραφίες γίνονται συνήθως ετησίως. Μπορούν ‘όμως και πιο συχνά εάν ο οδοντίατρός σας παρακολουθεί την πρόοδο ενός οδοντικού προβλήματος ή κάποιας θεραπείας.

Παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο συχνά λαμβάνετε οδοντικές ακτινογραφίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • η ηλικία
  • η τρέχουσα στοματική σας υγεία
  • τυχόν συμπτώματα στοματικής νόσου
  • ιστορικό ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας ή τερηδόνας

Εάν είστε νέος ασθενής, πιθανότατα θα υποβληθείτε σε οδοντικές ακτινογραφίες, ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα της οδοντικής σας υγείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν δεν έχετε κάνει ακτινογραφίες από τον προηγούμενο οδοντίατρό σας.

Τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να κάνουν οδοντικές ακτινογραφίες πιο συχνά από τους ενήλικες, επειδή οι οδοντίατροι τους μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούν την ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών τους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί μπορεί να βοηθήσει τον οδοντίατρο να προσδιορίσει εάν τα νεογιλά (παιδικά) δόντια πρέπει να εξαχθούν για να αποφευχθούν επιπλοκές.

Κίνδυνοι από τις οδοντιατρικές ακτινογραφίες

Ενώ οι οδοντικές ακτινογραφίες περιλαμβάνουν ακτινοβολία, στο οδοντιατρείο μας Perfect Smile Clinic στη Λαμία, τα επίπεδα έκθεσης είναι τόσο χαμηλά που θεωρούνται γενικά ασφαλή για παιδιά και ενήλικες. Εάν ο οδοντίατρός σας χρησιμοποιεί ψηφιακές ακτίνες Χ αντί να τις αναπτύξει σε φιλμ, οι κίνδυνοι σας από την έκθεση στην ακτινοβολία είναι ακόμη χαμηλότεροι.

Ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει επίσης μια «ποδιά» μολύβδου πάνω από το στήθος, την κοιλιά και την περιοχή της πυέλου σας για να αποτρέψει οποιαδήποτε περιττή έκθεση σε ακτινοβολία στα ζωτικά σας όργανα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κολάρο θυρεοειδούς σε περίπτωση παθήσεων του θυρεοειδούς. Τα παιδιά και οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία μπορούν επίσης να τα φορούν τη μολύβδινη ποδιά.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή πιστεύουν ότι μπορεί να είναι θα πρέπει να αποφεύγουν όλους τους τύπους ακτινογραφιών. Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας εάν πιστεύετε ότι είστε έγκυος, επειδή η ακτινοβολία δεν θεωρείται ασφαλής για τα αναπτυσσόμενα έμβρυα.

Προετοιμασία για οδοντικές ακτινογραφίες

Οι οδοντικές ακτινογραφίες δεν απαιτούν ειδική προετοιμασία. Το μόνο πράγμα που θα θέλετε να κάνετε είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν από το ραντεβού σας. Αυτό δημιουργεί ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για όσους εργάζονται μέσα στο στόμα σας.

Στο οδοντιατρείο μας, θα καθίσετε σε μια καρέκλα με ένα μολύβδινο γιλέκο στο στήθος. Το μηχάνημα ακτίνων Χ είναι τοποθετημένο δίπλα στο κεφάλι σας για να καταγράφει εικόνες του στόματός σας. Ορισμένα οδοντιατρεία διαθέτουν ξεχωριστό χώρο για ακτινογραφίες, ενώ άλλα τα εκτελούν στον ίδιο χώρο με τους καθαρισμούς και άλλες επεμβάσεις.

Τύποι ακτινογραφιών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οδοντικών ακτινογραφιών, οι οποίες καταγράφουν ελαφρώς διαφορετικές θέσεις του στόματός σας. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι ενδοστοματικές ακτινογραφίες, όπως:

  • Δάγκωμα: Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει το δάγκωμα σε ένα ειδικό κομμάτι χαρτιού, έτσι ώστε ο οδοντίατρός σας να μπορεί να ελέγξει την ύπαρξη κοιλοτήτων μεταξύ των δοντιών (μεσοδόντια).
  • Αποφρακτική: Αυτή η ακτινογραφία γίνεται όταν η γνάθος σας είναι κλειστή για να δείτε πώς ευθυγραμμίζονται τα άνω και κάτω δόντια σας. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει ανατομικές ανωμαλίες στην βάση του στόματος ή στον ουρανίσκο.
  • Πανοραμική: Για αυτόν τον τύπο ακτινογραφίας, το μηχάνημα περιστρέφεται γύρω από το κεφάλι. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνική για να ελέγξει τους φρονιμίτες σας ή να διερευνήσει προβλήματα της γνάθου.
  • Τρισδιάστατη (3D). Για αυτόν τον τύπο ακτινογραφίας, το μηχάνημα περιστρέφεται γύρω από το κεφάλι, όπως στην πανοραμική ακτινογραφία. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνική για να ελέγξει τους φρονιμίτες σας και τη λεπτομερή σχέση τους με το ιγμόρειο ή το κάτω φατνιακό νεύρο, να σχεδιάσει την τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή να διερευνήσει προβλήματα της γνάθου σε τρισδιάστατη εικόνα.
  • Περιακρορριζική: Αυτή η τεχνική εστιάζει σε δύο ολόκληρα δόντια από τη ρίζα μέχρι την μύλη (μέρος του δοντιού που είναι έξω από τα ούλα).
  • Οι εξωστοματικές ακτίνες Χ μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν ο οδοντίατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα σε περιοχές εκτός των ούλων και των δοντιών, όπως η γνάθος.

Ένας καλά εκπαιδευμένος οδοντιατρικός θα σας καθοδηγήσει σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Μπορεί να βγει για λίγο έξω από το δωμάτιο κατά τη λήψη των εικόνων. Θα λάβετε οδηγίες να μείνετε ακίνητοι την ώρα της ακτινοβόλησης.

Μετά από τις ακτινογραφίες δοντιών

Όταν οι εικόνες είναι έτοιμες – σε κλάσματα του δευτερολέπτου στην περίπτωση των ψηφιακών ακτινογραφιών , όπως αυτές στο οδοντιατρείο μας στη Λαμία- ο οδοντίατρός σας θα τις εξετάσει και θα ελέγξει για ανωμαλίες.

Εάν ένας οδοντίατρος προβεί σε καθαρισμό των δοντιών, μπορεί να εξετάσει τα αποτελέσματα των ακτινογραφιών μαζί σας μετά τον καθαρισμό. Η εξαίρεση είναι εάν ο οδοντίατρος ανακαλύψει σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια των ακτινογραφιών.

Εάν ο οδοντίατρός σας εντοπίσει προβλήματα, όπως τερηδόνα ή κάποια φλεγμονή, θα συζητήσει τις επιλογές θεραπείας σας.

Συμπέρασμα

Όπως το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, η τακτική οδοντιατρική ακτινογραφία είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής στοματικής σας υγείας.

Το να κάνετε έναν καλό έλεγχο μπορεί να είναι μια ανακούφιση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσετε να λαμβάνετε ακτινογραφίες.

Ανάλογα με την ηλικία, και την υγεία σας οι ακτινογραφίες μπορούν να γίνονται κάθε 1 έως 2 χρόνια. Φροντίστε να δεσμευτείτε στα ραντεβού σας και να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας νωρίτερα εάν αισθανθείτε πόνο ή άλλες αλλαγές στο στόμα σας.

Αφήστε μια απάντηση