Οι όψεις και οι στεφάνες (θήκες) είναι μέθοδοι οδοντικής αποκατάστασης που μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση και τη λειτουργία των δοντιών σας. Η κύρια διαφορά είναι ότι μια όψη καλύπτει μόνο το μπροστινό μέρος του δοντιού σας ενώ μια στεφάνη καλύπτει ολόκληρο το δόντι.

Επειδή αυτές οι προσθετικές αποκαταστάσεις είναι δαπανηρές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια μπορεί να είναι η καλύτερη για εσάς. Αν και οι διαδικασίες είναι διαφορετικές, και οι δύο έχουν πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις διαφορές μεταξύ όψεων και στεφανών , τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε θεραπείας, και πώς χρησιμοποιούνται.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε όψη και στεφάνη (θήκη);

Η όψη είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα από πορσελάνη ή άλλα υλικά, με πάχος περίπου 1 χιλιοστό (mm), που είναι συνδεδεμένο με το μπροστινό μέρος του υπάρχοντος δοντιού σας.

Η στεφάνη (θήκη) έχει πάχος περίπου 2 mm και καλύπτει ολόκληρο το δόντι. Μπορεί να είναι όλη από πορσελάνη, επίσης μπορεί να έχει μεταλλική βάση και επικάλυψη πορσελάνης (PFM), ή ένα κράμα από όλα τα μέταλλα.

Το κατά πόσον μια όψη ή μια στεφάνη (θήκη) είναι σωστό για εσάς εξαρτάται από την κατάσταση των δοντιών σας και από αυτό που προσπαθείτε να διορθώσετε. Οι κοινές συνθήκες για την αποκατάσταση είναι:

 • αποχρωματισμένα δόντια
 • σπασμένα ή ραγισμένα δόντια
 • χαλασμένα ή εξασθενημένα δόντια
 • στραβά δόντια

Και οι στεφάνες (θήκες) και οι όψεις ταιριάζουν χρωματικά με τα υπόλοιπα δόντια σας.

Τι είναι η όψη;

Η όψη καλύπτει μόνο την μπροστινή επιφάνεια του δοντιού σας. Δεν είναι τόσο επιθετική όσο οι στεφάνες, επειδή κατά την παρασκευή (τρόχισμα) του δοντιού αφήνεται άθικτη περισσότερη οδοντική ουσία.

Περίπου μισό χιλιοστό της αδαμαντίνης στην μπροστινή επιφάνεια του δοντιού αφαιρείται για τη συγκόλληση της όψεως. Βέβαια νέες τεχνικές για την κατασκευή όψεων δεν χρειάζονται τόση αφαίρεση οδοντικής ουσίας της επιφάνειας των δοντιών. Κάποιες φορές όμως δε χρειάζεται και καθόλου.

Για να υπάρχει μια τέλεια κατασκευή που αντέχει στο χρόνο, το δόντι σας πρέπει να έχει αρκετή αδαμαντίνη για να γίνει ο δεσμός με την όψη.

Τι  γίνεται στην αποκατάσταση με όψεις;

 • Ο οδοντίατρος θα κάνει μια αποτύπωσή του προετοιμασμένου δοντιού σας ψηφιακά ή χρησιμοποιώντας κάποια ειδικά αποτυπωτικά υλικά. Η εικόνα ή τα αποτυπώματα αποστέλλονται στο εργαστήριο.
 • Ο οδοντίατρος θα φτιάξει μια προσωρινή όψη στο δόντι μέχρι να είναι έτοιμη η τελική εργασία.
 • Όταν είναι έτοιμη, και μετά από κάποιες πρόβες αν χρειαστεί, θα αντικαταστήσει την προσωρινή όψη. Θα κολλήσει την τελική εργασία με ειδική κονία χρησιμοποιώντας μια λάμπα με υπεριώδη φως.
 • Σε περίπτωση που σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα, μπορεί να χρειαστεί να φοράτε ένα νυχτερινό νάρθηκα για να προστατεύσετε τις όψεις από πιθανό σπάσιμο.

Τι είναι η στεφάνη (θήκη);

Μια στεφάνη καλύπτει ολόκληρο το δόντι. Για την κατασκευή της πρέπει να παρασκευαστεί (τροχιστεί) περισσότερη οδοντική ουσία έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος για την τοποθέτησή της.

Εάν έχετε τερηδόνα, ο οδοντίατρός σας θα αφαιρέσει το κατεστραμμένο τμήμα του δοντιού πριν κάνει τη στεφάνη. Σε αυτή την περίπτωση, το δόντι σας μπορεί να χρειαστεί να χτιστεί για να την υποστηρίξει.

Εάν το δόντι σας έχει υποστεί αρκετά μεγάλη καταστροφή μπορεί να χρειαστεί να απονευρωθεί και να χτιστεί με τη χρήση κάποιου άξονα.

Τι γίνεται στην αποκατάσταση με στεφάνη;

 • Ο οδοντίατρος θα κάνει μια αποτύπωσή του προετοιμασμένου δοντιού σας ψηφιακά ή χρησιμοποιώντας κάποια ειδικά αποτυπωτικά υλικά. Η εικόνα ή τα αποτυπώματα αποστέλλονται στο εργαστήριο.
 • Ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει μια προσωρινή στεφάνη στο δόντι σας, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι κατασκευαστεί η μόνιμη εργασία.
 • Όταν είναι έτοιμη, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει την προσωρινή στεφάνη. Θα τοποθετήσει στη συνέχεια τη μόνιμη εργασία στο δόντι σας και θα το προσαρμόσει έτσι ώστε να ταιριάζει σωστά και το δάγκωμα σας. Στη συνέχεια, θα κολλήσει τη νέα στεφάνη στη θέση της.

Πώς ξέρετε ποια είναι σωστή αποκατάσταση για εσάς;

Εάν το δόντι σας έχει κάποιο μεγάλο σφράγισμα, έχει δεχθεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), ή είναι πολύ φθαρμένο ή ραγισμένο, μια στεφάνη είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή.

Εάν το δόντι σας είναι ουσιαστικά άθικτο και η αποκατάσταση είναι για αισθητικούς  λόγους, η όψη μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Οι όψεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μικρές διορθώσεις του σχήματος των δοντιών.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των όψεων και των στεφανών

Πλεονεκτήματα όψεων

 • Μπορεί να είναι πιο αισθητικά από ότι μια στεφάνη μακροπρόθεσμα, επειδή δεν εμφανίζουν κενά με τα ούλα μετά από αρκετά χρόνια, όπως μερικές φορές συμβαίνει με τις στεφάνες.
 • Οι όψεις δεν απαιτούν μεγάλη αποκοπή οδοντικών ιστών.

Μειονεκτήματα όψεων

 • Οι όψεις αφήνουν περισσότερες περιοχές του δοντιού σας εκτεθειμένες σε νέα καταστροφή.
 • Οι όψεις ρητίνης κοστίζουν λιγότερο, αλλά μπορούν να διαρκέσουν μόνο 5-7 χρόνια. Άλλα υλικά διαρκούν περισσότερο, αλλά ενδέχεται να πρέπει να αντικατασταθούν.

Πλεονεκτήματα στεφανών

 • Όλο το δόντι καλύπτεται, έτσι προστατεύει περισσότερο από πιθανό τερηδονισμό.
 • Οι στεφάνες κατασκευασμένες εξολοκλήρου από πορσελάνη φαίνονται ακριβώς όπως τα φυσικά σας δόντια.
 • Οι στεφάνες είναι μόνιμες και δεν χρειάζεται να αφαιρούνται για καθαρισμό, όπως οι οδοντοστοιχίες.

Μειονεκτήματα στεφανών

 • Αφαιρείται περισσότερη οδοντική ουσία με σκοπό να υπάρχει χώρος για τη στεφάνη.
 • Το τροχισμένο δόντι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στην θερμότητα και το κρύο αρχικά και μπορεί να εμφανίσετε πόνο στα ούλα. Εάν αυξηθεί η ευαισθησία, προγραμματίστε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο σας.
 • Η πορσελάνη είναι εύθραυστη και μπορεί να καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου.
 • Η πορσελάνη που έχει συγκολληθεί σε στεφάνη από κράμα μετάλλου (PFM) μπορεί να δείξει μια λεπτή σκοτεινή γραμμή μεταξύ του φυσικού δοντιού και της στεφάνης.

Ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας

Θα θελήσετε να μάθετε εξαρχής πόσο κοστίζει η στεφάνη ή η όψη σας. Θα θελήσετε επίσης να μάθετε την εμπειρία του οδοντιάτρου σας και με τις δύο διαδικασίες.

Άλλες ερωτήσεις για τον οδοντίατρό σας εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας, αλλά ορισμένες ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Υπάρχουν άλλες επιλογές αποκατάστασης, όπως οι οδοντοστοιχίες ή τα εμφυτεύματα;
 • Πόσο καιρό χρειάζεται για την τελική αποκατάσταση της όψης ή της στεφάνης μου;
 • Το αρχικό κόστος θα καλύψει τις επακόλουθες επισκέψεις εάν η προσαρμογή της στεφάνης δεν είναι σωστή;
 • Θα χρειαστώ να φορέσω νυχτερινό νάρθηκα;
 • Συστήνετε ιδιαίτερη φροντίδα για την όψη ή τη στεφάνη;

Με λίγα λόγια

Και οι δύο επιλογές, οι όψεις και οι στεφάνες μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό σας και τη λειτουργία των δοντιών σας.

Οι όψεις χρησιμοποιούνται όταν θέλετε να βελτιώσετε αισθητικά το χαμόγελό σας, όπως καλύπτοντας δόντια στραβά ή σπασμένα.

Οι στεφάνες χρησιμοποιούνται όταν το δόντι έχει μεγάλη καταστροφή ή έχει σπάσει ή χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Οι στεφάνες μπορεί επίσης να είναι πιο κατάλληλες όταν πρέπει να συνδεθούν γειτονικά δόντια (κατασκευή οδοντικής γέφυρας).

Kαλέστε στο οδοντιατρείο μας στη Λαμία και κλείστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό μας ώστε να μιλήσετε για τις επιλογές που έχετε και τι είναι καλύτερο για τη δική σας περίπτωση.

Η πραγματοποίηση τακτικών οδοντιατρικών εξετάσεων και η άσκηση καλής στοματικής υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των όψεων ή μιας στεφάνης αλλά επίσης και των υπόλοιπων δοντιών.

Αφήστε μια απάντηση