Πολλά μπορούν να συμβούν στο στόμα σας σε οκτώ ώρες – ειδικά όταν κοιμάστε και τα βακτηρίδια συγκεντρώνονται στα δόντια σας. Αλλά μην αφήνετε τη σκέψη της δυσάρεστης πλάκας, τερηδόνας ή ουλίτιδας να σας σταματήσουν να ξεκουραστείτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε την υγεία του στόματός σας ενώ κοιμάστε. Εδώ είναι πέντε συμβουλές για να σας χαρίσουν έναν ”καθαρό” ύπνο.

  1. Βουρτσίστε πριν ξαπλώσετε. Το βούρτσισμα των δοντιών σας πριν πάτε για ύπνο τη νύχτα βοηθά στην προστασία από τη συσσώρευση πλάκας, τη δημιουργία τερηδόνας και τη φλεγμονή των ούλων. Εάν είστε ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τερηδόνες και φλεγμονές των ούλων, είναι φρόνιμο να βουρτσίζετε αμέσως μετά το δείπνο, και πάλι αμέσως πριν από τον ύπνο.

 

  1. Βουρτσίστε σωστά. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα δόντια σας είναι να τα βουρτσίζετε μαλακά με μικρές κινήσεις. Βουρτσίστε πρώτα τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών, μετά τις εσωτερικές επιφάνειες, ακολουθούμενες από τις επιφάνειες μάσησης. Για να καθαρίσετε την εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών, χρησιμοποιήστε την άκρη της βούρτσας και αγγίξτε απαλά από κάτω προς τα πάνω.

 

  1. Μην μένετε απλά στο βούρτσισμα – χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα! Το οδοντικό νήμα αφαιρεί την τροφή και την συσσώρευση πλάκας ενώ είναι ακόμα μαλακή ανάμεσα από τα δόντια. Εάν αυτά παραμείνουν στα δόντια, τα βακτήρια θα αυξηθούν καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας και θα τρέφονται με αυτά ενώ κοιμάστε. Επιπλέον, εάν η πλάκα σκληρύνει, θα μετατραπεί σε πέτρα, και η πέτρα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από έναν οδοντίατρο κατά τη διάρκεια επαγγελματικού καθαρισμού. Πρέπει να γίνεται χρήση οδοντικού νήματος πριν τον νυχτερινό ύπνο αλλά και το πρωί.

 

  1. Τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο. Εάν παρατηρήσετε φθαρμένο σμάλτο, αυξημένη ευαισθησία των δοντιών στο κρύο ή το ζεστό ή δείτε κάποια σημάδια στο μάγουλό σας, μπορεί να σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο. Αν και οι οδοντίατροι δεν μπορούν να σας σταματήσουν να το κάνετε, μπορούν να σας κατασκευάσουν έναν νάρθηκα ατομικά για εσάς, που θα χρησιμοποιείτε τη νύχτα για να προστατέψετε τα δόντια σας από τις επιπτώσεις αυτές. Επίσης ο ύπνος σας θα γίνει ποιοτικότερος και χωρίς πονοκέφαλους και άλλα συμπτώματα όταν ξυπνάτε.

 

  1. Επισκευτείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προγραμματίσει τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμούς. Ο οδοντίατρός σας, θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα δόντια σας καθαρά και θα διατηρήσει την υγεία των ούλων σας μακροπρόθεσμα. Θυμηθείτε ότι η προληπτική φροντίδα και η συντήρηση είναι εξίσου σημαντικές για ένα υγιές στόμα, όπως η καλή στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
 

Αφήστε μια απάντηση