Αργά ή γρήγορα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να αφαιρέσουν τους φρονιμίτες τους. Ίσως να είναι θέμα χρόνου πριν χρειαστεί να βγάλετε και τους δικούς σας – αλλά πώς ξέρετε πότε να αποχαιρετήσετε αυτά τα ενοχλητικά δόντια;

Συχνά είναι ο οδοντίατρος που θα αποφασίσει πότε θα πρέπει να τους κάνετε εξαγωγή. Αυτό  γίνεται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση και εξέταση των ακτινογραφιών για να προσδιορίσει εάν θα προκαλέσουν προβλήματα ή εάν κινδυνεύουν από τερηδόνα.

Αλλά πρώτα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια ενός ενοχλητικού φρονιμίτη, ώστε να μπορείτε να το εντοπίσετε το συντομότερο δυνατό. Εδώ είναι μερικά από τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ότι είναι ώρα να δείτε τον οδοντίατρό σας και να τους αφαιρέσετε.

Τι είναι οι φρονιμίτες;

Τα ”δόντια της σοφίας” είναι τα δόντια που βρίσκονται στο πίσω μέρος των γναθών σας που συχνά αναφέρονται ως τρίτοι γομφίοι σας. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν 32 δόντια, συμπεριλαμβανομένων 4 δοντιών σοφίας, ένα σε κάθε γωνία του στόματός και είναι τα τελευταία δόντια ενηλίκων που έρχονται.

Συνήθως εμφανίζονται κατά τα τέλη της εφηβείας και συχνά προκαλούν προβλήματα επειδή απλά δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο στόμα για να βγούν σωστά. Λόγω της έλλειψης χώρου, τα δόντια μπορούν να βγουν υπό γωνία ή μόνο ένα μέρος αυτών. Επίσης μπορεί και να παραμείνουν μέσα στο οστό (έγκλειστοι).

Οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν πόνο, βλάβη στα γειτονικά δόντια είτε στα ούλα.

Σημάδια & συμπτώματα

Όταν οι φρονιμίτες εμφανίζονται, συνήθως συνοδεύεται από κάποια δυσφορία. Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που θα καθιστούσαν απαραίτητη την αφαίρεσή τους. Εδώ είναι μερικά από τα σημεία και τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε:

Επίμονος πόνος & λοίμωξη

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια είναι ο πόνος και ο ερεθισμός τόσο στο σημείο των δοντιών όσο και όταν ανοίγετε το στόμα σας.

Ένα προσβεβλημένο δόντι μπορεί να είναι ανώδυνο και μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε καν ότι υπάρχει, ωστόσο όταν προσπαθεί να εμφανιστεί στο στόμα, μπορεί να διογκωθεί και να προκαλέσει πόνο, ο οποίος μπορεί να γίνει αισθητός σε κοντινά δόντια ή στην περιοχή εκείνης της πλευράς. Αυτός ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί για αρκετές ημέρες και στη συνέχεια να εξαφανιστεί για εβδομάδες ή μήνες πριν επιστέψει. Αλλά συνήθως, ο πόνος αυξάνεται όσο περισσότερο αφήνετε τους φρονιμίτες χωρίς θεραπεία.

Ένας ημιέγκλειστος φρονιμίτης μπορεί στη συνέχεια να μαζεύει τροφή και οδοντική πλάκα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο (οίδημα) των ούλων, φθορά των δοντιών και λοίμωξη που ονομάζεται περιστεφανίτιδα. Η περιστεφανίτιδα είναι μια λοίμωξη όπου τα βακτήρια από τροφή, και οδοντική πλάκα παγιδεύονται μεταξύ του χώρου του προσβεβλημένου δοντιού και των ούλων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, αυτή η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στο λαιμό.

Σκληρότητα στη γνάθο και πρησμένα ούλα

Καθώς οι φρονιμίτες προσπαθούν να εμφανιστούν στο στόμα, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο σαγόνι σας, οπότε το αισθάνεσθε άκαμπτο, επώδυνο και δύσκολο να ανοίξει. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο των ούλων στο πίσω μέρος του στόματος ή στην πλευρά της γνάθου. Τα κόκκινα και πρησμένα ούλα προκαλούνται από τον τραυματισμό του επιπλέον ιστού των ούλων που βρίσκεται πάνω στο δόντι.

Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή των ούλων στο πίσω μέρος του στόματος. Ορισμένα σημεία της φλεγμονής των ούλων ή / και της λοίμωξης περιλαμβάνουν:

  • Ευαίσθητα και αιμορραγικά ούλα
  • Πόνος και πρήξιμο
  • Πύον που προέρχεται από τα ούλα
  • Οι λεμφαδένες κάτω από τη γνάθο διογκώνονται και πονάνε
  • Δυσκολία να ανοίξετε το στόμα και να το καταπιείτε
  • Πυρετός

Κύστες και τερηδόνες

Εάν δεν αντιμετωπίσετε εγκαίρως τα προειδοποιητικά σημάδια, μπορούν να προκαλέσουν κύστες και άλλους καλοήθεις (αβλαβείς) όγκους της γνάθου, οι οποίες είναι ένας σάκος υγρού που συσσωρεύεται και θα μολύνει την κοντινή περιοχή. Ως αποτέλεσμα, θα βλάψει τις ρίζες των κοντινών δοντιών σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του οστού της περιοχής.

Τα προσβεβλημένα δόντια μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα όπως τερηδόνες. Εάν ο φρονιμίτης έχει κενό με το μπροστινό του σόντι, υπάρχει δυνατότητα να παραμένουν τρόφιμα και βακτήρια, τα οποία τελικά μπορούν να προκαλέσουν κοιλότητες  και στα δύο δόντια σας.

Προβλήματα ιγμορείων και δυσκολία στο φαγητό

Μπορεί να είστε σε θέση να καταλάβετε εάν αισθανθείτε πόνο, συμφόρηση και πίεση στα ιγμόρεια, στην περιοχή της άνω γνάθου. Η ανάπτυξη των δοντιών και η ανάπτυξη των ριζών τους μπορούν να ωθήσουν τα ιγμόρεια που βρίσκονται ακριβώς πάνω και πίσω. Λόγω αυτής της πίεσης, μπορεί να βιώσετε πονοκεφάλους και πόνους προερχόμενοι από το ιγμόρειο.

Η κακή θέση ενός φρονιμίτη μπορεί επίσης να δυσκολέψει το άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος σας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθανθείτε πόνο ενώ μασάτε. Ένα άλλο σημάδι είναι η κακή αναπνοή και μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα σας.

Αφαίρεση δοντιών στο Perfect Smile Clinic

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια και συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Αυτός ή αυτή θα εξετάσει την περιοχή και θα βγάλει ακτινογραφίες. Εάν πράγματι όλα αυτά προέρχονται από τον φρονιμίτη, μπορεί να χρειαστεί να εξαχθεί.

Στο οδοντιατρείο μας, παρέχουμε μια αποτελεσματική υπηρεσία αφαίρεσης φρονιμιτών. Εάν δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, θα σας το πούμε, αλλά αν χρειαστεί, η επαγγελματική φροντίδα μας θα κάνει τη διαδικασία αφαίρεσής τους χωρίς πόνο.

Μην αφήνετε τους φρονιμίτες να επηρεάσουν την υγεία σας. Θυμηθείτε, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Αφήστε μια απάντηση