Η λοίμωξη των δοντιών ή το απόστημα των δοντιών είναι η συλλογή από πύον και βακτήρια που σχηματίζονται μέσα στο δόντι ή στα ούλα.

Χωρίς σωστή θεραπεία, οι μολύνσεις των δοντιών μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Για να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών, ένα άτομο πρέπει να ζητήσει θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε τι συμβαίνει όταν εξαπλώνεται μια λοίμωξη στο στόμα. Παρέχουμε επίσης πληροφορίες για τον τρόπο αντιμετώπισης και πρόληψης μολύνσεων.

Τι συμβαίνει όταν εξαπλώνεται μια φλεγμονή οφειλόμενη σε δόντι;

Το στόμα είναι γεμάτο από βακτήρια, σάλιο και πλάκα. Μερικές φορές, αυτά τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν σε ένα δόντι ή κάτω από τη γραμμή των ούλων, με αποτέλεσμα μια λοίμωξη των δοντιών ή ένα απόστημα. Απόστημα είναι ο ιατρικός όρος για μια τσέπη πύου και βακτηριδίων που σχηματίζεται στους ιστούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις των δοντιών μπορούν να θεραπευτούν εύκολα. Ωστόσο, ένα άτομο που καθυστερεί τη θεραπεία κινδυνεύει να αναπτύξει τις ακόλουθες επιπλοκές:

Οστεομυελίτιδα: Μια λοίμωξη του οστού που περιβάλλει το δόντι.

Θρόμβωση του σηραγγώδους κόλπου: Λοίμωξη των αιμοφόρων αγγείων εντός των κόλπων (βάση του κρανίου).

Κυτταρίτιδα: Μια λοίμωξη του δέρματος και του λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Παραφαρυγγικό απόστημα: Ένα απόστημα στο πίσω μέρος του στόματος.

Σήψη: Μια σοβαρή ιατρική κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σοβαρά σε λοίμωξη στο αίμα.

Χωρίς θεραπεία, μια λοίμωξη προερχόμενη από δόντι μπορεί να εξαπλωθεί στο πρόσωπο και το λαιμό. Σοβαρές λοιμώξεις μπορεί ακόμη και να φτάσουν σε πιο απομακρυσμένα μέρη του σώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνουν συστηματικές, επηρεάζοντας πολλούς ιστούς και συστήματα σε όλο το σώμα.

Σημάδια και συμπτώματα

Είναι σπάνιο μια λοίμωξη των δοντιών να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο, εάν συμβεί αυτό, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Τα ακόλουθα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι μια τέτοιου είδους φλεγμονή έχει εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος. Ένα άτομο που έχει υποψία λοίμωξης και εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να ζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια:

 • επώδυνη γλώσσα και στόμα
 • πρήξιμο του προσώπου, του λαιμού και των μάγουλων
 • κνησμός ή αίσθημα καύσου στο δέρμα
 • ναυτία
 • έμετος
 • πυρετός
 • δυνατός πονοκέφαλος
 • διπλή όραση ή απώλεια όρασης
 • γέρνοντα βλέφαρα
 • δυσκολία αναπνοής
 • σύγχυση

Πότε να δείτε τον οδοντίατρο

Πρέπει να δείτε τον οδοντίατρο στο πρώτο σημάδι που θα έχει. Η έγκαιρη θεραπεία θα βοηθήσει στην αποτροπή της εξάπλωσης της φλεγμονής σε άλλους ιστούς.

Η λοίμωξη που έχει εξαπλωθεί είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Τέτοιες λοιμώξεις μπορούν γρήγορα να διαδοθούν και να είναι σοβαρές. Οι συστηματικές λοιμώξεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο για ραντεβού έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οδοντίατροι, πρέπει να επισκεφθεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου.

Ένας οδοντίατρος ή ένας γιατρός θα παρέχει θεραπείες για να στοχεύσει τη λοίμωξη και να εμποδίσει την περαιτέρω εξάπλωσή της.

Θεραπευτική αγωγή

Ο τύπος θεραπείας που λαμβάνει ένα άτομο για λοίμωξη στο δόντι θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • την αρχική θέση του αποστήματος
 • εάν, και σε ποιο βαθμό, η μόλυνση έχει εξαπλωθεί
 • την έκταση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στη μόλυνση

Πιθανές θεραπείες για λοίμωξη των δοντιών περιλαμβάνουν τις ακόλουθες.

Επεξεργασία ριζικών σωλήνων (απονεύρωση)

Η θεραπεία του ριζικού σωλήνα (ενδοδοντική θεραπεία) μπορεί να είναι απαραίτητη για τη θεραπεία ενός αποστήματος. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διάτρηση του δοντιού και για την απομάκρυνση του συσσωρευμένου πύου και βακτηρίων στη ρίζα.

Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος θα γεμίσει το χώρο με ένα υλικό που ονομάζεται γουταπέρκα. Μόλις το δόντι επουλωθεί, θα το αποκαταστήσει με στεφάνη (θήκη) ή μόνιμο σφράγισμα για την πρόληψη περαιτέρω λοιμώξεων.

 

Ακρορριζεκτομή

Μερικές φορές, η ενδοδοντική θεραπεία δεν είναι αρκετή για να απαλλαγούμε από μια λοίμωξη που έχει προσβάλει το δόντι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει μια διαδικασία που ονομάζεται ακρορριζεκτομή ή εκτομή της ρίζας. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το άνοιγμα των και την αφαίρεση του άκρου της ρίζας των δοντιών μαζί με τυχόν μολυσμένο ιστό.

Αντιβιοτικά

Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να μειώσει τη μόλυνση και να την εμποδίσει να εξαπλωθεί.

Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο και να λάβει ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Παροχέτευση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να παροχετευθεί το πύον απευθείας από το σημείο της μόλυνσης.

Θεραπεία της σήψης

Η σήψη είναι μια σοβαρή ιατρική πάθηση που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σοβαρά σε μια λοίμωξη στο αίμα. Η σήψη μπορεί να οδηγήσει σε σηπτικό σοκ. Με σηπτικό σοκ, η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου μειώνεται επικίνδυνα χαμηλά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και ακόμη και θάνατο.

Τα άτομα που έχουν σήψη θα χρειαστούν θεραπεία από μονάδα εντατικής θεραπείας. Μια τέτοια θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει ενδοφλέβια αντιβιοτικά και υγρά.

Άλλες θεραπείες μπορεί να είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των οργάνων του σώματος και τον περιορισμό της βλάβης που οφείλεται στη μόλυνση. Τέτοιες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αιμοκάθαρση ή χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη

Οι ακόλουθες συμβουλές θα βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων ενός ατόμου να αναπτύξει μια τέτοιου είδους φλεγμονή:

 • βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο
 • αποφύγετε να ξεπλένετε το στόμα ή να πίνετε οτιδήποτε αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών
 • χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
 • περιορίστε την πρόσληψη ζαχαρούχων τροφών και ποτών
 • επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρο

Εάν συμβεί μια λοίμωξη, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον οδοντίατρο ή το γιατρό του.

Περίληψη

Οι περισσότερες λοιμώξεις των δοντιών είναι εύκολα θεραπεύσιμες. Ωστόσο, εάν ένα άτομο καθυστερήσει τη θεραπεία, μια λοίμωξη προερχόμενη από τα δόντια μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Μόλις εξαπλωθεί η λοίμωξη, μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ένα άτομο που υποψιάζεται ότι έχει εξαπλωθεί η λοίμωξη των δοντιών του πρέπει, συνεπώς, να ζητήσει άμεση ιατρική περίθαλψη.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη λοιμώξεων είναι η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό περιορίζοντας την πρόσληψη ζάχαρης, βουρτσίζοντας τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα και με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Αφήστε μια απάντηση