Η περιοδοντική νόσος, η φθορά των δοντιών, ο τραυματισμός ή μια γενετική κατάσταση μπορεί να είναι πίσω από ένα χαμένο δόντι.

Ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία για τα δόντια που λείπουν, αν θέλετε να αντικαταστήσετε ένα χαμένο δόντι ή να κάνετε αλλαγές στη συνολική εμφάνιση του στόματος σας, υπάρχουν διαφορετικές διαθέσιμες θεραπείες.

Εδώ είναι μερικές επιλογές για να αντικαταστήσετε τα ελλείποντα δόντια, καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής.

1. Οδοντικά εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια επιλογή όταν πρέπει να αντικαταστήσετε ένα μόνο δόντι ή ακόμη και όλα τα δόντια σε διαφορετικές περιοχές του στόματός σας.

Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει τη χειρουργική τοποθέτηση μιας μεταλλικής “ρίζας” στην άνω ή κάτω γνάθο. Στη συνέχεια τοποθετείται στο εμφύτευμα μία στεφάνη (θήκη) , η οποία επιτρέπει στο δόντι να παραμείνει στη θέση του.

Βασικά, ένα οδοντικό εμφύτευμα παρέχει μια μόνιμη βάση για να αντικαταστήσετε ένα ή περισσότερα δόντια.

Πλεονεκτήματα οδοντικών εμφυτευμάτων

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι το δόντι μοιάζει με φυσικό δόντι και μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες.

Ένα άλλο πλεονέκτημα ενός εμφυτεύματος είναι ότι τα γειτονικά δόντια δεν εμπλέκονται (όπως σε μια γέφυρα), και έτσι τα υπόλοιπα δόντια σας να παραμένουν άθικτα.

Μειονεκτήματα οδοντικών εμφυτευμάτων

Αυτή είναι μια χειρουργική διαδικασία, οπότε θα πρέπει να είστε σε καλή σωματική υγεία για χειρουργική επέμβαση και ανάκαμψη. Επιπλέον, η διαδικασία επούλωσης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Συνήθως, ο οδοντίατρος δεν θα τοποθετήσει το δόντι μέχρι το οδοντικό εμφύτευμα να ενσωματωθεί τελείως με το οστό (3-4 μήνες περίπου).

Επίσης, τα οδοντικά εμφυτεύματα τείνουν να είναι πιο ακριβά από άλλες επιλογές αποκατάστασης ενός χαμένου δοντιού, αλλά μακροπρόθεσμα σκεπτόμενοι, μιας και δε θα θυσιάσετε τα διπλανά σας δόντια, είναι οικονομικότερα.

2. Ακίνητη οδοντιατρική γέφυρα

Αν δεν θέλετε οδοντικό εμφύτευμα, δείτε εάν γίνεται να τοποθετήσετε μια ακίνητη οδοντιατρική γέφυρα. Αυτή η επιλογή αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών μπορεί να είναι αποτελεσματική αν λείπει ένα ή περισσότερα δόντια στην ίδια περιοχή.

Μια γέφυρα ουσιαστικά γεφυρώνει ένα κενό που προκαλείται από ένα χαμένο δόντι χρησιμοποιώντας ένα τεχνητό δόντι φτιαγμένο από εξ ολοκλήρου πορσελάνη ή συνδυασμός μετάλλου και πορσελάνης. Το δόντι στηρίζεται σε γειτονικά δόντια και στη συνέχεια συνδέεται στη θέση του χρησιμοποιώντας ειδικές κονίες (κόλλες).

Πλεονεκτήματα των οδοντικών γεφυρών

Οι γέφυρες είναι ευεργετικές επειδή μοιάζουν με φυσικά δόντια, εφόσον κατασκευαστούν σωστά. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι βελτιώνουν την εμφάνιση των φυσικών δοντιών σας εκατέρωθεν του χώρου.

Είναι επίσης συνήθως φθηνότερα από τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Μειονεκτήματα των οδοντικών γεφυρών

Μπορεί να είναι δύσκολο να καθαρίζετε γύρω από το δόντι και κάτω από τη γέφυρα.

Οι γέφυρες περιλαμβάνουν το τρόχισμα των διπλανών δοντιών και τη θυσία των οδοντικών ιστών. Επίσης, μια ανεπαρκώς τοποθετημένη γέφυρα θα μπορούσε να βλάψει σταδιακά τα παρακείμενα δόντια με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, η πλάκα και τα βακτήρια θα μπορούσαν να εισχωρήσουν κάτω από τη γέφυρα, προκαλώντας τερηδόνα ή φλεγμονή των ούλων.

3. Κινητές μερικές οδοντοστοιχίες

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει ολικές οδοντοστοιχίες αν χρειάζεται να αντικαταστήσετε όλα τα δόντια σας. Αλλά αν χρειάζεται μόνο να αντικαταστήσετε κάποια από τα δόντια σας, ίσως να είστε υποψήφιος για μια αποσπώμενη μερική οδοντοστοιχία.

Αυτή η οδοντιατρική συσκευή αποτελείται από δόντια προσαρτημένα επάνω σε μια ροζ φυσική βάση με σκοπό να μιμηθούν τα ούλα.

Τα φυσικά δόντια σας σταθεροποιούν και συγκρατούν την αφαιρούμενη πλαστική/μεταλλική βάση στη θέση τους, αν και μερικές οδοντοστοιχίες έχουν ένα κούμπωμα που στερεώνεται στα φυσικά δόντια.

Η βάση έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει με το χρώμα των ούλων σας και τα δόντια με το χρώμα των φυσικών σας δοντιών. Αυτές οι οδοντοστοιχίες μπορεί να είναι μια επιλογή εάν πρέπει να αντικαταστήσετε πολλά δόντια σε ένα μέρος του στόματος σας.

Πλεονεκτήματα μερικών οδοντοστοιχιών

Οι κινητές αυτές προσθέσεις φαίνονται φυσικές στο στόμα και είναι επίσης λιγότερο δαπανηρές και πιο εύκολο να επισκευαστούν και να αντικατασταθούν από άλλες επιλογές αντικατάστασης δοντιών.

Μειονεκτήματα μερικών οδοντοστοιχιών

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βρουν τις μερικές οδοντοστοιχίες δυσάρεστες, τουλάχιστον μέχρι να προσαρμόζονται στο να τις φοράνε.

Οι οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρούνται και να καθαρίζονται καθημερινά και συνήθως να αφαιρούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος των χαμένων δοντιών;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να υπάρξουν ελάχιστες επιπτώσεις. Ανάλογα με τη θέση ενός δοντιού που λείπει, μπορεί να μην παρατηρήσετε πραγματικά κενό στο στόμα σας. Αυτό μπορεί να συμβεί αν λείπει ένα πίσω δόντι.

Αλλά τα δόντια σας έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν μαζί, έτσι όταν λείπει ένα ή περισσότερα δόντια μπορεί μερικές φορές να έχει αντίκτυπο στην ομιλία, στη μάσηση, και με την πάροδο του χρόνου να προκληθούν άλλα προβλήματα.

Εάν γίνεται πιο δύσκολο ή δυσάρεστο το να μασήσετε το φαγητό σας, μπορεί να οδηγήσει στο να τρώτε μόνο από τη μία πλευρά του στόματος σας ή να χρειαστεί να φάτε με πολύ πιο αργό ρυθμό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις γνάθους και τους μύες του προσώπου σας.

Τα χαμένα δόντια μπορούν να αλλάξουν το σχήμα του προσώπου σας, καθώς μπορεί να προκαλέσουν μετατόπιση του στόματός σας.

Επίσης, το δάγκωμά σας μπορεί να αλλάξει για να αντισταθμίσει τα χαμένα δόντια αλλά και τα υπόλοιπα δόντια μπορούν να μετατοπιστούν και να κινηθούν δεδομένου του επιπλέον χώρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως ευαισθησία των δοντιών, καταστροφή των οδοντικών επιφανειών και δυσκολία μάσησης.

Συμπέρασμα

Είτε λείπουν τα δόντια εξαιτίας φθοράς, ή λόγο περιοδοντίτιδας ή ενός τραυματισμού, καλέστε στο οδοντιατρείο μας στη Λαμία και κλείστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό μας ώστε να μιλήσετε για τις επιλογές που έχετε με σκοπό να τα αποκαταστήσετε.

Το κόστος θα ποικίλει ανάλογα με την επιλογή αντικατάστασης, τον αριθμό των δοντιών που πρέπει να αποκατασταθούν και ακόμα και την τοποθεσία τους μέσα στο στόμα.

Αυτές οι επιλογές θεραπείας είναι αποτελεσματικές και στις περισσότερες περιπτώσεις ένα οδοντικό εμφύτευμα, γέφυρα ή μερική οδοντοστοιχία θα διαρκέσει για χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες με τακτικούς ελέγχους και φροντίδα.

Αφήστε μια απάντηση