Τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα; Η κατάσταση αυτή ονομάζεται βρουξισμός και μπορεί να είναι επώδυνη εάν δεν θεραπευτεί. Συνήθως δεν γνωρίζετε ότι το κάνετε.

Αλλά εάν ξυπνάτε το πρωί με πόνο στις γνάθους, πονοκεφάλους ή σπασμένα κομματάκια που προέρχονται από την αδαμαντίνη των δοντιών σας ή σπασμένες προσθετικές εργασίες και σφραγίσματα, τότε ίσως να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας.

Κατανόηση του βρουξισμού

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τρίξιμο των δοντιών είναι ένα νυχτερινό πρόβλημα – εάν είστε βρουχιστής, το κάνετε πιθανότατα ενώ κοιμάστε και ίσως να μην το συνειδητοποιήσετε. Πολλές φορές, κάποιος σύζυγος ή σύντροφος είναι ο πρώτος που παρατηρεί τον βρουξισμό λόγω των τρομερών ήχων τριξίματος που κάνετε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το λόγο που εμφανίζεται ο βρουξισμός σε μερικούς ανθρώπους, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο νυχτερινός βρουξισμός προκαλείται από το κεντρικό νευρικό σύστημα και συνδέεται με τα μοντέλα διέγερσης του ύπνου, με τη χημεία του εγκεφάλου, ορισμένα φάρμακα, το αλκοόλ, το κάπνισμα και γενετικούς παράγοντες. Τα φάρμακα, όπως τα SSRIs που επηρεάζουν τα ντοπαμινεργικά συστήματα (τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας αναστέλλουν εκλεκτικώς την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης για ασθενείς με κατάθλιψη, κρίσεις πανικού κτλ.), έχουν συσχετιστεί με τον βρουξισμό. Σε μερικές μελέτες έχει αποδειχθεί πως η προσωπικότητα και οι ψυχολογικοί παράγοντες του ατόμου, άγχος και στρες, επηρεάζουν τον βρουξισμό.

Ο βρουξισμός φαίνεται να είναι ένας μπελάς. Οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται εξίσου, καθώς επίσης και η ηλικία φαίνεται να μην επηρεάζει αυτή την κατάσταση.

Γνωρίστε τα σημάδια του βρουξισμού

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα, φυσικά, είναι το τρίξιμο αλλά αυτό οδηγεί σε μια σειρά δευτερογενών ανησυχιών. Τα σημάδια και τα συμπτώματα του βρουξισμού είναι η φθορά των δοντιών, μυϊκή ευαισθησία στην περιοχή του προσώπου, ευαισθησία των μυών της κεφαλής γύρω από την περιοχή του κροτάφου, οίδημα των μυών των γνάθων, πρωινοί πονοκέφαλοι, σημάδια δοντιών στα πλάγια χείλη της γλώσσας και πόνος ή ευαισθησία κατά τη διάρκεια των κινήσεων της γνάθου.

Με τον καιρό, οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του τριξίματος των δοντιών μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες επιπλοκές. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ένταση και ημικρανία, προβλήματα στο αυτί όπως συμφόρηση, βουητό, εμβοές κτλ., καθώς και δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης. Επιπλέον ευαισθησίες στα δόντια από κρύα και ζεστά ροφήματα ή φαγητά, ραγισμένα ή σπασμένα δόντια , δόντια με κινητικότητα ή στεφάνες (θήκες) σπασμένες είναι κάποιες από τις επιπλοκές αυτής της κατάστασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η βλάβη στα δόντια είναι μόνιμη και μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες αποκαταστάσεις δοντιών ή ακόμη και την απώλεια τους. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο των μυών και των γνάθων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και να επιδεινωθεί με το άγχος.

Αντιμετώπιση του βρουξισμού

Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας για το τρίξιμο των δοντιών σας για να περιορίσετε τις επιπλοκές. Αν και ο βρουξισμός δεν μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η φθορά των δοντιών, της γνάθου και των γύρω μυών.

Η πρωταρχική θεραπεία είναι, η κατασκευή ενός εξατομικευμένου νάρθηκα νυκτός λόγω της ασφάλειας που παρέχει καθώς και του ότι προστατεύει τα δόντια σας από περεταίρω φθορά. Ο νάρθηκας αυτός (μασελάκι) θα φτιαχτεί αποκλειστικά από τον οδοντίατρό σας και μόνο, τον οποίο θα φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιόδους μεγάλου στρες. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής τόσο για τους πόνους των μυών όσο και για τη μείωση του άγχους (βέβαια κάτω από την επίβλεψη ενός ειδικού ψυχιάτρου). Η μείωση του στρες θα βοηθήσει αρκετά στην αντιμετώπιση του βρουξισμού.

Αφήστε μια απάντηση