Πόσο διαρκεί το ξηρό φατνίο;

Διατρέχετε τον κίνδυνο ανάπτυξης ξηρού φατνίου μετά από εξαγωγή δοντιών; Ο κλινικός όρος για το ξηρό φατνίο είναι φατνιακή οστεΐτιδα.

Το ξηρό φατνίο διαρκεί συνήθως 7 ημέρες. Ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός ήδη από την 2η –  3η  ημέρα μετά την εξαγωγή.

Μετά την εξαγωγή των δοντιών, ένας θρόμβος αίματος συνήθως σχηματίζεται στην περιοχή για να το θεραπεύσει και να το προστατεύσει. Στο ξηρό φατνίο, αυτός ο θρόμβος είτε αποσπάται, διαλύεται πολύ νωρίς, είτε δεν σχηματίζεται ποτέ. Έτσι,  το οστό και οι ιστοί παραμένουν στεγνά και εκτεθειμένα.

Το ξηρό φατνίο είναι επώδυνο. Τα σωματίδια τροφίμων μπορούν να κολλήσουν στο σημείο εξαγωγής. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία επούλωσης ή να οδηγήσει σε μόλυνση.

Πότε διατρέχω τον κίνδυνο ανάπτυξης ξηρού φατνίου;

Η επιπλοκή αυτή δεν είναι πολύ συνηθισμένη, αλλά ορισμένα πράγματα μπορεί να σας θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο. Διατρέχετε κυρίως τον κίνδυνο ξηρού φατνίου κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την εξαγωγή του δοντιού.

Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, εκτιμάται ότι λιγότερο από 1% έως 5% θα παρουσιάσουν αυτό το σύμβαμα.

Κατά τη διάρκεια της κανονικής ανάρρωσης, ο πόνος σας πρέπει να μειώνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αντί να βελτιωθεί, ο πόνος θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ο πόνος στο ξηρό φατνίο ξεκινά συνήθως μια μέρα ή λίγες μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Εάν έχετε παγιοποιήσετε την χειρουργική εξαγωγή  περίπου μια εβδομάδα και η περιοχή έχει επουλωθεί, τότε είναι πιθανό να μην παρουσιάσετε ξηρό φατνίο.

Πώς αντιμετωπίζεται το ξηρό φατνίο;

Η φατνιακή οστεΐτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται από οδοντίατρο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε ένα “ταξίδι” στο ιατρείο του οδοντιάτρου σας μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ο οδοντίατρός σας θα καθαρίσει και θα θεραπεύσει την περιοχή για να τον βοηθήσει την επούλωση. Επίσης, πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα φάρμακα.

Εάν ο πόνος, ο πυρετός ή το πρήξιμο συνεχίζονται, συμβουλευτείτε πάντα τον οδοντίατρό σας.

Η θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Καθαρισμός της περιοχής. Μερικές φορές τα τρόφιμα μπορούν να κολλήσουν στην κενή τρύπα.
 • Φαρμακευτική γάζα. Αυτό θα ανακουφίσει αμέσως τον πόνο. Ο οδοντίατρος θα σας παρέχει οδηγίες για το πως να περιποιείστε την περιοχή και πότε πρέπει να γίνει αλλαγή.
 • Φάρμακα για τον πόνο.

Ποιες επιπλοκές μπορούν να αναπτυχθούν από την φατνιακή οστεΐτιδα;

Μια πιθανή επιπλοκή του ξηρού φατνίου είναι η καθυστερημένη επούλωση. Λοιμώξεις μπορεί να συμβούν αλλά δεν συνδέονται αυστηρά με το ξηρό φατνίο. Εάν έχετε οποιοδήποτε σημάδι λοίμωξης, καλέστε αμέσως τον οδοντίατρό σας.

Τα σημεία μόλυνσης περιλαμβάνουν:

 • πυρετός και ρίγη
 • πρήξιμο
 • ερυθρότητα
 • πύον

Ποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για ξηρό φατνίο;

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ακόμη μια άμεση αιτία για τη δημιουργία ξηρού φατνίου. Είναι δύσκολο να μαντέψεις ποιος μπορεί να το βιώσει. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ορισμένα άτομα και υπό ορισμένες συνθήκες.

Διατρέχετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε αυτή την επιπλοκή εάν:

 • Δεν ακολουθείτε τις μετεγχειρητικές οδηγίες του οδοντιάτρου σας.
 • Αφαιρέστε τη γάζα από το στόμα σας πολύ νωρίς.
 • Έχετε προϋπάρχουσες λοιμώξεις, όπως περιοδοντική νόσο.
 • Είστε καπνιστής. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη παροχή αίματος στην περιοχή.
 • Σε τραυματική χειρουργική επέμβαση.
 • Το οστό της γνάθου είναι πυκνό.
 • Σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Ορισμένες ορμόνες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για τη δημιουργία ξηρού φατνίου.

Πώς να αποτρέψετε το ξηρό φατνίο;

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μόνο ο οδοντίατρος μπορεί να σας πει τους προσωπικούς σας παράγοντες κινδύνου γι’ αυτή την επιπλοκή.

Για να αποφύγετε αυτή την επιπλοκή, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις μετεγχειρητικές οδηγίες του οδοντιάτρου.

Μετά από την εξαγωγή του δοντιού:

 • Μην καπνίζετε για τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Μην πίνετε ζεστά ή όξινα ποτά που μπορεί να διαλύσουν τον θρόμβο του αίματος, όπως καφέ, σόδα ή χυμό.
 • Αποφύγετε τον τραυματισμό της περιοχής κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού που μπορεί να κολλήσει στην περιοχή, όπως ξηροί καρποί, σπόροι.
 • Μην χρησιμοποιείτε καλαμάκι για 1 εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση.
 • Αποφύγετε τα αντισυλληπτικά χάπια εάν μπορείτε. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν κάνετε κάποια αλλαγή στη φαρμακευτική σας αγωγή.
 • Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι πλύσεις με γλυκονική χλωρεξιδίνη πριν και μετά την εξαγωγή των δοντιών μείωσε τον κίνδυνο ξηρού φατνίου. Η χρήση γέλης γλυκονικής χλωρεξιδίνης στην περιοχή μετά την εξαγωγή μείωσε επίσης τον κίνδυνο αυτής της επιπλοκής.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ξηρού φατνίου;

Τα κύρια συμπτώματα είναι ο αυξημένος πόνος και η οσμή στο στόμα. Συνήθως, ο πόνος και το πρήξιμο μετά την εξαγωγή των δοντιών βελτιώνονται κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Με το ξηρό φατνίο, ο πόνος ξεκινά λίγες μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση και επιδεινώνεται σημαντικά.

Ο πόνος μπορεί να αισθάνεται σαν να καλύπτει ολόκληρη την πλευρά του στόματος ή του προσώπου σας. Μπορεί να είστε πολύ ευαίσθητοι στα κρύα ποτά, καθώς εκτίθενται μαλακοί ιστοί και νευρικές απολήξεις.

Καλέστε στο οδοντιατρείο μας στη Λαμία εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια τέτοια επιπλοκή.

Αφήστε μια απάντηση