Τα πρησμένα ούλα προκαλούνται συχνά από ουλίτιδα, μαζί με άλλους παράγοντες όπως οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, οι ορμονικές αλλαγές ή οι λοιμώξεις. Ανάλογα με την αιτία, υπάρχουν διάφοροι πιθανοί τρόποι για να βοηθήσετε στη θεραπεία και την πρόληψη των πρησμένων ούλων.

Γενικά

Τα ούλα σας είναι πολύ σημαντικά για τη στοματική σας υγεία. Τα ούλα είναι κατασκευασμένα από σταθερό, ροζ ιστό που καλύπτει το οστό της γνάθου σας. Αυτός ο ιστός είναι παχύς, ινώδης και γεμάτος αιμοφόρα αγγεία.

Εάν τα ούλα σας έχουν οίδημα, μπορεί να προεξέχουν ή να διογκωθούν. Το πρήξιμο στα ούλα σας συνήθως ξεκινά από εκεί που αρχίζει το δόντι. Ωστόσο, τα ούλα σας μπορεί να διογκωθούν τόσο πολύ που αρχίζουν να κρύβουν μέρη των δοντιών σας. Τα ούλα με φλεγμονή εμφανίζονται κόκκινα αντί για το κανονικό ροζ χρώμα τους.

Τα πρησμένα ούλα, που ονομάζεται επίσης οίδημα των ούλων, είναι συχνά ερεθισμένα, ευαίσθητα ή επώδυνα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας αιμορραγούν πιο εύκολα όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Τι προκαλεί φλεγμονή στα ούλα;

Αν και τα πρησμένα ούλα εμφανίζονται συχνά λόγω ουλίτιδας, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, του υποσιτισμού ή ορισμένων τύπων λοιμώξεων.

Ουλίτιδα

Η οθλίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία των πρησμένων ούλων. Είναι μια ασθένεια των ούλων που προκαλεί τα ούλα σας να ερεθίζονται και να διογκώνονται.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ουλίτιδα επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά ήπια. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια πολύ πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή απώλεια δοντιών.

Η ουλίτιδα είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής, η οποία επιτρέπει τη συσσώρευση πλάκας στη γραμμή των ούλων και στα δόντια. Η πλάκα είναι ένα φιλμ που αποτελείται από βακτήρια και σωματίδια τροφής που εναποτίθενται στα δόντια με την πάροδο του χρόνου. Εάν η πλάκα παραμείνει στα δόντια για περισσότερες από μερικές ημέρες, γίνεται πέτρα.

Η πέτρα είναι ασβεστοποιημένη (σκληρυμένη) πλάκα, η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με νήμα και βούρτσισμα. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο, καθώς η συσσώρευση πέτρας μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα.

Εγκυμοσύνη

Τα πρησμένα ούλα μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες που παράγει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στα ούλα σας. Αυτή η αύξηση της ροής του αίματος μπορεί να κάνει τα ούλα σας να ερεθιστούν πιο εύκολα, οδηγώντας σε πρήξιμο.

Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να εμποδίσουν την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμήσει τα βακτήρια που συνήθως προκαλούν λοιμώξεις των ούλων. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να αναπτύξετε ουλίτιδα, η οποία ονομάζεται «ουλίτιδα της κύησης».

Υποσιτισμός

Έλλειψη βιταμινών, ιδιαίτερα βιταμινών Β και C, μπορεί να προκαλέσει   πρήξιμο των ούλων.

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη συντήρηση και επισκευή των δοντιών και των ούλων σας. Εάν τα επίπεδα βιταμίνης C σας πέσουν πολύ χαμηλά, θα μπορούσατε να αναπτύξετε σκορβούτο. Το σκορβούτο μπορεί να προκαλέσει αναιμία και φλεγμονή των ούλων.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο υποσιτισμός είναι ασυνήθιστος. Όταν είναι παρόν, είναι συχνότερα παρατηρείται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μόλυνση

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από μύκητες και ιούς μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν διογκωμένα ούλα. Εάν έχετε έρπητα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται οξεία ερπητική ουλίτιδα, η οποία δημιουργεί πρησμένα ούλα.

Η οδοντική τερηδόνα όταν δε θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικό απόστημα, το οποίο είναι τοπικό πρήξιμο των ούλων που απαιτεί θεραπεία από τον οδοντίατρο.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τα πρησμένα ούλα;

Ιατρική περίθαλψη

Εάν τα ούλα σας είναι πρησμένα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το οδοντιατρείο μας στη Λαμία Δημήτριος Σπηλιόπουλος – Perfect Smile Clinic. Ο οδοντίατρος θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με το πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας και πόσο συχνά εμφανίζονται.

Μπορεί να χρειαστούν μια σειρά από οδοντιατρικές ακτινογραφίες όλου του στόματος για να ελεγχθεί επίσης και πιθανή οστική απώλεια. Θα θέλουν επίσης να μάθουν εάν είστε έγκυος ή αν είχατε πρόσφατες αλλαγές στη διατροφή σας. Μπορεί να ζητήσουν εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν για μόλυνση.

Ανάλογα με την αιτία των πρησμένων ούλων σας, ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει στοματικά διαλύματα που βοηθούν στην πρόληψη της ουλίτιδας και στη μείωση της πλάκας. Μπορεί επίσης να σας συστήσουν να χρησιμοποιήσετε μια συγκεκριμένη οδοντόκρεμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν  και αντιβιοτικά.

Εάν έχετε μια ακραία περίπτωση ουλίτιδας, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Αυτό συνήθως συνιστάται μόνο σε άτομα με μεταγενέστερα στάδια φλεγμονής των ούλων, συμπεριλαμβανομένου της μέτριας ή προχωρημένης περιοδοντίτιδα.

Μια κοινή επιλογή θεραπείας είναι ο σωστός και λεπτομερής οδοντικός καθαρισμός. Αυτή είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος αφαιρεί την οδοντική πλάκα και την πέτρα, από την επιφάνεια του δοντιού και των ριζών τους για να επιτρέψει στα υπόλοιπα ούλα να επουλωθούν.

Θεραπεία στο σπίτι

Αντιμετωπίστε τα πρησμένα ούλα με προσοχή. Μερικές συμβουλές για τη φροντίδα στο σπίτι περιλαμβάνουν:

  • Ηρεμήστε τα ούλα σας με το βούρτσισμα και το νήμα απαλά, για να μην τα ερεθίσετε.
  • Ξεπλύνετε το στόμα σας με χαμομήλι για να απαλλαγείτε από τα βακτήρια.
  • Πίνετε πολύ νερό. Το νερό θα βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής σάλιου, το οποίο αποδυναμώνει τα βακτήρια που προκαλούν φλεγμονές στο στόμα.
  • Αποφύγετε ερεθιστικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών στοματικών διαλυμάτων, του αλκοόλ και του καπνού.
  • Τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα στο πρόσωπό σας για να μειώσετε τον πόνο των ούλων. Μια κρύα κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.

Πώς μπορώ να αποτρέψω το πρήξιμο των ούλων;

Υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποφύγετε τα πρησμένα ούλα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της σωστής στοματικής φροντίδας και της κατανάλωσης υγιεινών τροφών.

Στοματική φροντίδα

Να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά, ειδικά μετά τα γεύματα. Επισκεφθείτε έναν επιστημονικά καταρτισμένο οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για καθαρισμό και φροντίστε να συζητήσετε τυχόν άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε ξηροστομία, ένα πρόβλημα που προκαλείται συχνά από ορισμένες παθήσεις υγείας ή φάρμακα, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας και πέτρας.

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον οδοντίατρο μας για στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες που μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία των ούλων.

Μείωση Στρες

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες θα μπορούσε να συνδέεται με διόγκωση και φλεγμονή των ούλων..

Όχι μόνο αυτό, αλλά το άγχος μπορεί επίσης να αυξήσει τη σοβαρότητα των προβλημάτων των ούλων και να μειώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Η διατήρηση των επιπέδων του στρες υπό έλεγχο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πρησμένων ούλων και στη βελτίωση της στοματικής υγείας.

Διαφορετικές οδοντόκρεμες

Ορισμένοι τύποι οδοντόκρεμας περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας μειώνοντας την ευαισθησία των δοντιών, καταπραΰνοντας τη φλεγμονή των ούλων, μειώνοντας τη συσσώρευση πέτρας ή αποτρέποντας τη διάβρωση της αδαμαντίνης.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά την επιλογή μιας οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο και δεν περιέχει ζάχαρη ή άλλους αρωματικούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην τερηδόνα.

Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο με τρείς φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας τακτικά οδοντόκρεμα και νήμα για να διατηρήσετε τα ούλα σας υγιή.

Αφήστε μια απάντηση