Τα προληπτικά σφραγίσματα μπορούν να αποτρέψουν τις κοιλότητες στα δόντια των παιδιών και των ενηλίκων για χρόνια, αλλά αξίζουν το κόστος και τους πιθανούς κινδύνους;

Το βούρτσισμα των δοντιών σας είναι σημαντικό, αλλά τα προληπτικά σφραγίσματα (Sealants) μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε από τα δόντια των παιδιών σας τη δημιουργία τερηδόνας.

Μια πρόσφατη έκθεση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έθιξε τα οφέλη της σχετικά απλής και ανέξοδης διαδικασίας στα παιδιά.

Τα προληπτικά σφραγίσματα είναι μια λεπτή επίστρωση στα δόντια για να τα προστατεύει από τις κοιλότητες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι λιγότερο από το ήμισυ των παιδιών έχουν μπει σε αυτό το προληπτικό μέτρο, φαίνεται πως η τάση των προληπτικών σφραγισμάτων εξακολουθεί να κερδίζει έλξη μιας και είναι ασφαλής και αποτελεσματική για πάνω από 40 χρόνια χρήση τους.

Τι δείχνει η έρευνα

Η έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δηλώνει ότι τα προληπτικά σφραγίσματα αποτρέπουν το 80% των κοιλοτήτων για δύο χρόνια μετά την εφαρμογή.

Συνεχίζουν επίσης να προστατεύουν έναντι 50% των κοιλοτήτων για μέχρι τέσσερα χρόνια.

Τα σφραγίσματα αυτά μπορούν να διατηρηθούν στο στόμα για έως και εννέα χρόνια, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Περίπου το 43% των παιδιών ηλικίας 6 έως 11 ετών έχει προληπτικά σφραγίσματα. Τα παιδιά από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προληπτικά σφραγίσματα από τα παιδιά από οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χωρίς αυτό το προληπτικό μέτρο, έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες κοιλότητες απ’ ότι τα παιδιά που έχουν κάνει τα προληπτικά σφραγίσματα.

Τα Sealants είναι η πιο συντηρητική μη επεμβατική θεραπεία στην οδοντιατρική.

Αυτά πρέπει να παρακολουθούνται και να συντηρούνται κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών επισκέψεων για να εξασφαλίζεται ότι δεν έχουν σπάσει ή φθαρεί.

Είναι τεχνικά ευαίσθητα για τις επιφάνειες που τοποθετούνται, έτσι οι οδοντίατροι που δεν τα  εφαρμόζουν σωστά μπορεί να μην έχουν τα καλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Φαίνεται ότι τα παιδιά χάνουν σχολικό χρόνο εξαιτίας των οδοντικών πόνων, αλλά επίσης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, το φαγητό και άλλες τακτικές δραστηριότητες.

Εκτός από την πρόληψη των κοιλοτήτων, τα προληπτικά σφραγίσματα μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα δόντια παραμένουν άθικτα.

Μόλις το δόντι τροχιστεί και αποκατασταθεί με σφράγισμα, η φυσική δομή του καταστρέφεται. Υπάρχει ένας χρόνος ζωής που συνδέεται με τη διατήρηση του αποκατεστημένου δοντιού ή εμφυτεύματος. Σπάνια κάτι είναι για πάντα.

Υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα ή πιθανά προβλήματα με τα σφραγίσματα αυτά. Μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστούν εκ νέου αν βγουν, σπάσουν ή φθαρούν.

Ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση σε αυτού του είδους σφραγισμάτων στη βιβλιογραφία. Έτσι τα κάνουν απόλυτα ασφαλή στη χρήση τους.

Κατανοώ την ανησυχία για την έκθεση στο περιβάλλον σχετικά με τα συνθετικά υλικά όπως η δισφαινόλη Α (BPA).

Πολλοί γονείς ανησυχούν για το συστατικό BPA (Δισφαινόλη A) που εμπεριέχεται στο σκεύασμα.

Εάν όμως ανησυχείτε για την BPA περισσότερο από τους κινδύνους της καταστροφής των δοντιών, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι η θεραπεία της τερηδόνας μπορεί να περιλαμβάνει ένα πλήθος οδοντιατρικών υλικών που έχουν περισσότερες χημικές ουσίες από το BPA. Υπάρχουν εναλλακτικά υλικά έμφραξης, αν και δεν είναι σίγουρο αν λειτουργούν καλύτερα από αυτά που περιέχουν BPA.

Ένα άλλο ζήτημα με τα εμφρακτικά αυτά υλικά είναι ότι το δάγκωμα μπορεί να αισθανθεί μη φυσιολογικό μετά την εφαρμογή τους, λόγω της πρόσθετης επιφάνειας στο δόντι. Βέβαια αυτό μπορεί να βελτιωθεί από τον οδοντίατρο στην ίδια συνεδρία. Επίσης μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου λόγο της μάσησης.

Υπάρχουν κάποια ακόμη εμπόδια, όπως η κάλυψη μόνο ορισμένων δοντιών με αυτή την τεχνική.

Μακροπρόθεσμα οφέλη

Αν η τεχνική εφαρμογής είναι τέλεια, τα sealants μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή. Τις περισσότερες φορές, όμως, πρέπει να αντικατασταθούν.

Μόλις το παιδί σας αποκτήσει τα μόνιμα δόντια που έχουν αυλακώσεις και ονομάζονται οπές και σχισμές, όπως οι γομφίοι και οι προγόμφιοι, χρειάζεται να καλυφθούν άμεσα. Αυτό συμβαίνει σε ηλικία 6, 12 και 18 ετών.

Τα νεογιλά (παιδικά) δόντια μπορούν να σφραγιστούν με αυτού του είδους τη θεραπεία, αλλά το παιδί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να ανεχθεί την ανώδυνη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα να κρατάει το στόμα ανοιχτό και να μην κινείται για λίγα λεπτά. Συνήθως, η θεραπεία των νεογιλών δοντιών γίνεται μόνο σε εκείνα τα παιδιά που έχουν αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας των δοντιών.

Οι ενήλικες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα προληπτικά σφραγίσματα.

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την ηλικία, μπορούν να επωφεληθούν, από το προληπτικό αυτό πρόγραμμα, ακόμη και οι ενήλικες.

Με την ηλικία, η έκθεση μας σε φθορά αυξάνεται και η ποιότητα προστασίας και η βιοχημεία του σάλιου αλλάζουν με ορισμένα φάρμακα με την πάροδο του χρόνου. Οι ενήλικες είναι επίσης υποψήφιοι για αυτή τη θεραπεία.

Αλλά εάν έχετε ήδη μια αποκατάσταση (σφράγισμα, στεφάνη (θήκη), τότε αυτό το δόντι δεν θα επωφεληθεί από μια τέτοια θεραπεία.

Τα προληπτικά αυτά σφραγίσματα έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά και τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Αφήστε μια απάντηση