Οι όψεις μπορούν να σας δώσουν ένα όμορφο, λαμπερό χαμόγελο, αλλά με κόστος.

Αν ψάχνετε για ένα εκθαμβωτικό χαμόγελο, οι όψεις μπορεί να είναι η απάντηση. Οι όψεις είναι κελύφη, με πάχος όπως ένας φακός επαφής, κατασκευασμένες για να καλύπτουν τα φυσικά δόντια και να παράγουν ένα φωτεινό, όμορφο χαμόγελο.

Οι όψεις μπορούν να διορθώσουν μια πληθώρα αισθητικών προβλημάτων, από αποχρωματισμένα δόντια έως ελαφρώς δόντια με λάθος θέση, ή ακόμη και να κλείσουν τα κενά των δοντιών. Η πρόοδος στην αισθητική οδοντιατρική έχει κάνει τις όψεις ακόμα καλύτερα σήμερα.

Η ημιδιαφανής ποιότητα των σημερινών όψεων δίνει μια πιο φυσική εμφάνιση από ό, τι ήταν διαθέσιμο στο παρελθόν.

Πώς λειτουργούν οι όψεις;

Οι όψεις είναι ένα  πολύ λεπτό κέλυφος κατασκευασμένο από υλικά παρόμοια με τα δόντια, τα οποίο έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν την μπροστινή επιφάνεια των δοντιών. Μπορούν να κατασκευαστούν από πορσελάνη ή σύνθετα υλικά ρητίνης. Οι περισσότερες όψεις σήμερα είναι φτιαγμένες από πορσελάνη, επειδή το υλικό αυτό αντιστέκεται καλύτερα στους λεκέδες και έχει ελαφριά ανακλαστική ποιότητα παρόμοια με εκείνη των φυσικών δοντιών. Οι όψεις τοποθετούνται στο μπροστινό μέρος των δοντιών, καλύπτοντας τις ατέλειες και μερικές φορές αλλάζοντας το μέγεθος, το σχήμα και το μήκος των δοντιών.

Πώς χρησιμοποιούνται οι όψεις?

Η αποκατάσταση συνήθως απαιτεί περισσότερο από τρεις οδοντιατρικές επισκέψεις για το τέλειο αποτέλεσμα. Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα συζητήσει εάν αυτή η διαδικασία αισθητικής οδοντιατρικής θα λειτουργήσει για εσάς. Εφόσον αποφασιστεί, λήψη αποτυπωμάτων και ένας μεγάλος αριθμός φωτογραφιών θα παρθούν. Κατά τη δεύτερη επίσκεψη, θα αφαιρέσει μια μικρή ποσότητα σμάλτου (την εξωτερική επικάλυψη των δοντιών σας) για να δημιουργήσει χώρο για τις όψεις. Συνήθως αφαιρείται λιγότερο από μισό χιλιοστό, αλλά αυτό μπορεί να απαιτεί τοπική αναισθησία.

Έπειτα γίνεται νέα αποτύπωση των δοντιών σας και αποστέλλεται σε ένα εργαστήριο όπου οι όψεις φτιάχνονται από υψηλής εκπαίδευσης οδοντοτεχνίτη και είναι αποκλειστικά για εσάς και μόνο. Τέλος,  εφόσον όλα είναι αποδεκτά, χρώμα, μέγεθος, θέση κτλ., γίνεται τοποθέτηση στα δόντια σας με ειδικό συγκολλητικό υλικό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των όψεων

Οι όψεις είναι από τις πιο ακριβές αισθητικές οδοντιατρικές διαδικασίες, οπότε είναι σημαντικό να σταθμίζετε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όταν τα εξετάζετε.

Πλεονεκτήματα των όψεων:

Επειδή είναι φτιαγμένες από υλικό που μιμείται τα φυσικά δόντια και διαμορφώνονται ξεχωριστά για κάθε ασθενή, είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε τη διαφορά μεταξύ των όψεων

και των φυσικών δοντιών.

Σε αντίθεση με άλλες επιλογές αισθητικής, οι όψεις πορσελάνης δεν θα χρωματίζονται από καπνό τσιγάρου, καφέ, τσάι, κρασί και οτιδήποτε μπορεί να χρωματίσει τα δόντια.

Το χρώμα των όψεων μπορεί να επιλεγεί μέσα από πολλές αποχρώσεις του λευκού. Αλλά μπορεί να θέλετε να αντισταθείτε στον πειρασμό  και να επιλέξετε την ελαφρύτερη φωτεινότητα. Κάτι που πρέπει να γίνει με μέτρο ώστε να μην φαίνονται ψεύτικα.

Για υγιή δόντια, οι όψεις μπορούν να αποτελέσουν καλό υποκατάστατο των στεφανών (που ονομάζονται επίσης θήκες), τα οποία απαιτούν την απομάκρυνση περισσότερης οδοντικής ουσίας.

Μειονεκτήματα των όψεων:

Ανάλογα με το πού ζείτε, οι όψεις μπορεί να κοστίζουν 400 έως 1.000 ευρώ ανά δόντι. Για να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορείτε να επιλέξετε να έχετε όψεις τοποθετημένες μόνο στα δόντια που εμφανίζονται όταν χαμογελάτε. Πολλοί από τους ασθενείς επιλέγουν να φτιάξουν όψεις μόνο στα 6 έως 10 δόντια.

Μετά την εφαρμογή των όψεων, τα δόντια σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα, καθώς αφαιρείται ένα μέρος του προστατευτικού σμάλτου.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι όταν τα δόντια είναι προετοιμασμένα για όψεις, η διαδικασία δεν μπορεί να αντιστραφεί.

Είναι κατάλληλες για σας;

Αν έχετε κενά μεταξύ των δοντιών, οι όψεις μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Επίσης, μπορεί να κρύψουν ρωγμές, να αποκαταστήσουν δόντια με κατάγματα ή και δόντια που έχουν διαφορετικό σχήμα από τα υπόλοιπα. Επιπλέον, οι όψεις είναι ιδανικές για δόντια που δεν ανταποκρίνονται στη λεύκανση.

Δεν είναι κατάλληλες για τα δόντια που έχουν μεγάλα κατάγματα ή έχουν μεγάλη καταστροφή από τερηδόνα. Μπορεί να χρειαστείτε στεφάνες (θήκες) αν τα δόντια σας είναι σημαντικά αποδυναμωμένα.

Οι άνθρωποι που σφίγγουν τα δόντια τους, είναι επίσης φτωχοί υποψήφιοι για όψεις δεδομένου ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ρωγμές ή κάταγμα στην προσθετική εργασία. Βέβαια, εάν χρησιμοποιηθεί ειδικός νάρθηκας κατά τη διάρκεια της νύκτας , μειώνονται οι πιθανότατες κάποιου ατυχήματος.

Διατηρώντας τις όψεις σας

Με σωστή φροντίδα μπορούν να διαρκέσουν 10 χρόνια ή και περισσότερο. Αλλά επειδή οι όψεις είναι τόσο λεπτές, μπορούν να σπάσουν ή ακόμα και να ξεκολλήσουν αν ”κακοποιηθούν”. Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να συμβεί αυτό, αποφύγετε να δαγκώνετε τα νύχια σας και να μασάτε μολύβια, πάγο και άλλα σκληρά αντικείμενα. Ωστόσο, το βούρτσισμα και το νήμα δεν θα τους προκαλέσουν βλάβη

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ασκείστε καλή οδοντική υγιεινή επειδή τα δόντια με όψεις μπορούν ακόμα να αποσυντεθούν, ενδεχομένως καθιστώντας απαραίτητη την πλήρη κάλυψη του δοντιού με στεφάνη. Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι θα σας βοηθήσουν επίσης να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν δυνατά και άψογα.

Με σωστή φροντίδα των όψεών σας και καλές συνήθειες οδοντικής υγείας, μπορείτε να απολαύσετε ένα χαμόγελο σούπερ σταρ για τα επόμενα χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση