Η ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που πιο συχνά επιτίθεται και βλάπτει τις αρθρώσεις στα χέρια, τα πόδια, τους καρπούς, τα γόνατα, το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επηρεάσει την κροταφογναθική διάρθρωση (ΚΓΔ) στο σαγόνι σας.

Στην πραγματικότητα έχετε δύο κροταφογναθικές αρθρώσεις – μία σε κάθε πλευρά του κεφαλιού σας, μπροστά από τα αυτιά σας. Η ΚΓΔ συνδέει τη γνάθο με το κρανίο σας. Επιτρέπει στο σαγόνι σας να ανοίγει και να κλείνει σαν μεντεσές.

Τα προβλήματα με την ΚΓΔ αναφέρονται ως διαταραχή της κροταφογναθικής διάρθρωσης . Η διαταραχή αυτή προκαλεί πόνο και δυσκολία στην κίνηση της γνάθου σας.

Έως 35% των ατόμων με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν διαταραχή της κροταφογναθικής διάρθρωσης. Όταν έχετε ψωριασική αρθρίτιδα, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά.

Ο πόνος από την κροραφογναθική διάρθρωση καθιστά δύσκολο να φάτε και να απολαύσετε το φαγητό. Εάν δεν λάβετε θεραπεία, η βλάβη στο σαγόνι σας μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρο και τον ρευματολόγο σας εάν έχετε πόνο στις αρθρώσεις ή άλλα συμπτώματα κροταφογναθικής διαταραχής.

Μπορεί η ΨΑ να προκαλέσει πόνο στη γνάθο;

Η ΨΑ μπορεί να προκαλέσει πόνο στην ΚΓΔ. Συχνά ξεκινά το πρωί ή αργά το απόγευμα. Μπορεί να πονέσει περισσότερο όταν μασάτε.

Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί από το σαγόνι σας σε άλλα μέρη του προσώπου σας, καθώς και στον ώμο, το λαιμό ή την πλάτη σας. Μερικοί άνθρωποι με διαταραχή κροταφογναθικής διάρθρωσης αναφέρουν ότι έχουν πονοκεφάλους ή πόνους στα αυτιά.

Άλλα συμπτώματα είναι:

 • Ένας ήχος κλικ ή τριξίματος όταν ανοίγετε και κλείνετε το σαγόνι σας
 • δυσκολία στο άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματός σας
 • Αίσθηση ότι το σαγόνι σας είναι κολλημένο ή κλειδωμένο
 • τρίξιμο των δοντιών σας, που ονομάζεται βρουξισμός
 • Ζαλάδα
 • ευαισθησία και πόνος στα δόντια
 • ένα μη σωστό δάγκωμα

Ψωριασική αρθρίτιδα και περιοδοντική νόσος

Υπάρχει επίσης μια σύνδεση μεταξύ της ΨΑ και της περιοδοντίτιδας.

Η περιοδοντίτιδα ξεκινά όταν τα βακτήρια συσσωρεύονται στα δόντια και τα ούλα σας. Αυτά τα βακτήρια απελευθερώνουν τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή, η οποία βλάπτει τα ούλα και το οστό της γνάθου σας και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Ψωρίαση και η ΨΑ είναι φλεγμονώδεις ασθένειες και αυξάνουν τον κίνδυνο για περιοδοντίτιδα και τερηδόνα. Όσο πιο σοβαρά είναι τα συμπτώματα της ΨΑ, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε περιοδοντίτιδα.

Πώς μπορεί η ΨΑ να επηρεάσει τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μέρος της θεραπείας για την απώλεια δοντιών. Αυτές οι συνθετικές ρίζες μπαίνουν στο οστό της γνάθου σας για να συγκρατούν τεχνητά δόντια που ονομάζονται στεφάνες (θήκες).

Τα βιολογικά φάρμακα που παίρνετε για τη θεραπεία της ΨΑ μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με τη χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε φάρμακα αρθρίτιδας ή να πάρετε αντιβιοτικά πριν από την στοματική χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη της μόλυνσης.

Είναι άγνωστο αν η ΨΑ μπορεί να κάνει τα οδοντικά εμφυτεύματα να αποτύχουν. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας για την ΨΑ σας πριν υποβληθείτε σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

Έρευνα από το 2017 δείχνει ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πιο πιθανό να αποτύχουν σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ). Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους τα εμφυτεύματα αποτυγχάνουν σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι:

 • Το σώμα τους δεν θεραπεύεται τόσο γρήγορα όσο συνήθως.
 • Έχουν περιοδοντίτιδα.
 • Δεν παράγουν αρκετό σάλιο.

Θεραπεία

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs) που θεραπεύουν την ΨΑ μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη βλάβη της γνάθου. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή για να ανακουφίσουν τον πόνο και να προστατεύσουν τις αρθρώσεις σας.

Η φυσικοθεραπεία είναι μια άλλη θεραπεία για την διαταραχή της κροταφογναθικής διάρθρωσης. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις για να τεντώσετε το σαγόνι σας και να ενισχύσετε τους μύες που το υποστηρίζουν. Θα μάθετε επίσης πώς να κρατάτε το κεφάλι και το λαιμό σας σε καλύτερη ευθυγράμμιση για να αποφύγετε την επιπλέον πίεση στο σαγόνι σας.

Μαζί με τη λήψη φαρμάκων, δοκιμάστε αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής:

 • Ξεκουράστε το σαγόνι σας μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση ξηρών καρπών και άλλων σκληρών τροφών και τσίχλας.
 • Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή, για να μειώσετε την ένταση στο σαγόνι σας.
 • Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας τοποθετήσει νάρθηκα. Μπορείτε να φοράτε αυτή τη συσκευή όταν κοιμάστε για να μην τρίζετε τα δόντια σας.
 • Κρατήστε μια παγοκύστη ή ένα μαξιλάρι θέρμανσης στο σαγόνι σας.
 • Τρίψτε σε μια κρέμα πόνου αρθρίτιδας (αλλά ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας).

Είναι σπάνιο να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την διαταραχή της κροταφογναθικής διάρθρωσης, αλλά μπορεί να είναι μια επιλογή εάν αυτές οι θεραπείες δεν βελτιώνουν τα συμπτώματά σας.

Η αρθροπλαστική γίνεται μέσω μικρών τομών. Ο χειρουργός αφαιρεί ουλές και παχιές περιοχές ιστού που εμποδίζουν το άνοιγμα και το κλείσιμο της γνάθου σας όπως θα έπρεπε.

Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή εάν ο χειρουργός πρέπει να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει την κατεστραμμένη άρθρωση. Ωστόσο, η ανοικτή χειρουργική επέμβαση είναι πιο επικίνδυνη από την αρθροπλαστική και γίνεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Συμπέρασμα

Η έγκαιρη θεραπεία της διαταραχή της κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι το κλειδί για την πρόληψη της μακροχρόνιας βλάβης των αρθρώσεων.

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε κλικ ή πόνο στο σαγόνι σας, δείτε τόσο έναν οδοντίατρο όσο και τον ρευματολόγο που αντιμετωπίζει την ψωριασική αρθρίτιδα.

Αποτρέψτε την περιοδοντίτιδα ασκώντας καλή στοματική υγιεινή. Βουρτσίστε μετά από κάθε γεύμα και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα για να αφαιρέσετε τα σωματίδια τροφής ανάμεσα στα δόντια σας. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικούς ελέγχους.

Εάν σκοπεύετε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση στο στόμα, ενημερώστε τον χειρουργό σας ότι έχετε ΨΑ. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά εκ των προτέρων ή να λάβετε ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη λοιμώξεων και άλλων επιπλοκών.

Αφήστε μια απάντηση