Η ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που συχνά επιτίθεται και βλάπτει τις αρθρώσεις στα χέρια, τα πόδια, τους καρπούς, τα γόνατα, το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επηρεάσει την κροταφογναθική άρθρωση (ΚΓΔ) στη γνάθο σας.

Στην πραγματικότητα έχετε δύο κροταφογναθικές αρθρώσεις – μία στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας, μπροστά από τα αυτιά σας. Η ΚΓΔ συνδέει το οστό της γνάθου με το κρανίο σας. Επιτρέπει στο σαγόνι σας να ανοίγει και να κλείνει σαν μεντεσέ.

Προβλήματα με την ΚΓΔ αναφέρονται ως διαταραχή κροταφογναθικής άρθρωσης. Η διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης προκαλεί πόνο και δυσκολία στην κίνηση του σαγονιού σας.

Μέχρι και 35% των ατόμων με ΨΑ έχουν διαταραχή κροταφογναθικής άρθρωσης. Όταν έχετε ΨΑ, τα συμπτώματα της κροταφογναθικής άρθρωσης μπορεί να είναι πιο σοβαρά.

Ο πόνος δυσκολεύει να φάτε και να απολαμβάνετε το φαγητό. Εάν δεν υποβληθείτε σε θεραπεία, η ζημιά στο σαγόνι σας μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον οδοντίατρο και τον ρευματολόγο σας εάν έχετε πόνο στις αρθρώσεις ή άλλα συμπτώματα από την κροταφογναθική άρθρωση.

Μπορεί η ψωριασική αρθρίτιδα να προκαλέσει πόνο στη γνάθο;

Η ΨΑ μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση. Ξεκινά συχνά το πρωί ή αργά το απόγευμα. Μπορεί να πονάει περισσότερο όταν μασάτε.

Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί από το σαγόνι σας σε άλλα μέρη του προσώπου σας, καθώς και στον ώμο, το λαιμό ή την πλάτη σας. Μερικά άτομα με διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης αναφέρουν ότι έχουν πονοκεφάλους.

Άλλα συμπτώματα της κροταφογναθικής διαταραχής είναι:

 • ήχος ”κλικ”, όταν ανοίγετε και κλείνετε το στόμα σας
 • πρόβλημα να ανοίξετε και να κλείσετε το στόμα σας
 • μια αίσθηση ότι το σαγόνι σας είναι κολλημένο ή κλειδωμένο
 • λείανση των δοντιών σας, που ονομάζεται βρουξισμός
 • ζάλη
 • ευαισθησία και πόνος στα δόντια
 • λανθασμένο κλείσιμο του στόματος

Τελικά το η κροταφογναθική άρθρωσή σας μπορεί να φθαρεί εντελώς, και σε αυτό το σημείο μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

Ψωριασική αρθρίτιδα και περιοδοντική νόσος

Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ της ΨΑ και της νόσου των ούλων (περιοδοντίτιδα).

Η περιοδοντίτιδα ξεκινά όταν τα βακτήρια συσσωρεύονται στα δόντια και τα ούλα σας. Αυτά τα βακτήρια απελευθερώνουν τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή, η οποία βλάπτει τα ούλα και το οστό με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδεις ασθένειες και αυξάνουν τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας και τερηδόνας. Όσο πιο σοβαρά είναι τα συμπτώματα της ΨΑ, τόσο πιθανότερο είναι να έχετε περιοδοντική νόσο.\

Πώς μπορεί η ψωριασική αρθρίτιδα να επηρεάσει τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μέρος της θεραπείας για απώλεια δοντιών. Αυτές οι συνθετικές ρίζες μπαίνουν στη γνάθο σας για να κρατούν τεχνητά δόντια που ονομάζονται στεφάνες (θήκες).

Τα βιολογικά φάρμακα που παίρνετε για τη θεραπεία της ΨΑ μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη χειρουργική επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε τα φάρμακα της αρθρίτιδας ή να πάρετε αντιβιοτικά πριν από τη στοματική χειρουργική επέμβαση για να αποτρέψετε τη μόλυνση.

Δεν είναι γνωστό εάν η χρήση ΨΑ μπορεί να κάνει τα οδοντικά εμφυτεύματα να αποτύχουν. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας για την ΨΑ σας πριν κάνετε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

Έρευνα από το 2017 δείχνει ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πιο πιθανό να αποτύχουν σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ). Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους τα εμφυτεύματα αποτυγχάνουν σε άτομα με ΡΑ είναι:

 • Το σώμα τους δεν θεραπεύεται τόσο γρήγορα όσο συνήθως.
 • Έχουν περιοδοντική νόσο.
 • Δεν παράγουν αρκετό σάλιο.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τις ασθένειες που θεραπεύουν την ΨΑ μπορούν επίσης να αποτρέψουν την καταστροφή της γνάθου. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή για την ανακούφιση του πόνου και την προστασία των αρθρώσεων σας.

Η φυσική θεραπεία είναι μια άλλη θεραπεία για την κροταφογναθική διαταραχή. Ο θεραπευτής μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις για να τεντώσετε το σαγόνι σας και να ενισχύσετε τους μυς που το υποστηρίζουν. Θα μάθετε επίσης πώς να διατηρείτε το κεφάλι και το λαιμό σας σε καλύτερη θέση για να αποφύγετε την υπερβολική πίεση στο σαγόνι σας.

Μαζί με τη λήψη φαρμάκων, δοκιμάστε αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής:

 • Ξεκουράστε το σαγόνι σας μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας.
 • Αποφύγετε να τρώτε ξηρούς καρπούς και άλλα σκληρά τρόφιμα και τσίχλες.
 • Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή, για να μειώσετε την ένταση στο σαγόνι σας.
 • Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας κατασκευάσει ένα εξατομικευμένο νάρθηκα. Μπορείτε να φορέσετε αυτήν τη συσκευή όταν κοιμάστε για να σας εμποδίσει να τρίβετε τα δόντια σας.
 • Κρατήστε παγοκύστη ή θερμαντικό κάλυμμα στο σαγόνι σας.

Είναι σπάνιο να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για κροταφογναθική διαταραχή, αλλά μπορεί να είναι μια επιλογή εάν αυτές οι θεραπείες δεν βελτιώσουν τα συμπτώματά σας.

Η αρθροπλαστική γίνεται με μικρές τομές. Ο χειρουργός αφαιρεί τις ουλές και τις παχιές περιοχές του ιστού που εμποδίζουν το άνοιγμα και το κλείσιμο της γνάθου σας όπως πρέπει.

Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή εάν ο χειρουργός πρέπει να επιδιορθώσει ή να αντικαταστήσει την προσβεβλημένη άρθρωση. Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση είναι πιο επικίνδυνη από την αρθροπλαστική, και γίνεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Συμπέρασμα

Η έγκαιρη θεραπεία της κροταφγναθικής διαταραχής είναι το κλειδί για την πρόληψη της μακροχρόνιας βλάβης στις αρθρώσεις.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο κλικ πόνο στο σαγόνι σας, επισκεφτείτε το οδοντιατρείο μας στη Λαμία και τον ρευματολόγο που θεραπεύει την ΨΑ σας.

Αποτρέψτε την περιοδοντική νόσο με την καλή υγιεινή του στόματος. Βουρτσίστε μετά από κάθε γεύμα και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για τακτικούς ελέγχους και οδοντικούς καθαρισμούς τουλάχιστον κάθε 6 μήνες.

Εάν σκοπεύετε να υποβληθείτε σε στοματική χειρουργική επέμβαση, ενημερώστε τον χειρουργό σας ότι έχετε ψωριασική αριρίτιδα. Ίσως χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά εκ των προτέρων ή να λάβετε ειδικές προφυλάξεις για να αποφύγετε τη μόλυνση και άλλες επιπλοκές.

Αφήστε μια απάντηση