Ένα σπασμένο δόντι δεν είναι ποτέ ευχάριστο. Παρόλα αυτά, τα σπασμένα δόντια είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα έκτακτα περιστατικά. Τα σπασίματα μπορεί να κυμαίνονται από μικρά κομμάτια έως και πλήρη κατάγματα του δοντιού.

Και όχι μόνο ένα σπασμένο δόντι μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά και συνήθως απαιτεί άμεση οδοντιατρική φροντίδα.

Επισκεφθείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας εάν ένα από τα δόντια σας σπάσει κάτω από τη γραμμή των ούλων.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός σπασμένου δοντιού;

Εάν το δόντι σας σπάσει στο ύψος των ούλων, πιθανότατα θα μπορείτε να αισθανθείτε το σπασμένο μέρος του δοντιού με τη γλώσσα σας. Μπορεί να αισθανθείτε την αιχμηρή άκρη του υπόλοιπου δοντιού που μένει στα ούλα.

Είναι πιθανό να είναι σαφές ότι το δόντι σας είναι σπασμένο με οπτική εξέταση του στόματος σας. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να το δείτε χωρίς τα ειδικά εργαλεία και τα φώτα στα οποία έχει πρόσβαση ο οδοντίατρος.

Εάν μπορείτε να δείτε το σπασμένο δόντι, μπορεί να φαίνεται κίτρινο ή ροζ από εκτεθειμένη οδοντίνη αλλά ακόμη και τον πολφό (νεύρο) μέσα στο δόντι σας. Εάν εμφανίζεται μαύρο ή σκούρο καφέ, μπορεί να είναι ένδειξη τερηδόνας.

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε αίμα από σπασμένα αιμοφόρα αγγεία μέσα στο δόντι ή από κοψίματα στα ούλα ή τη γλώσσας σας.

Εάν ο πολφός (το νεύρο του δοντιού) είναι εκτεθειμένος, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε πόνο από την έκθεσή του στο περιβάλλον . Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σπασμένο δόντι μπορεί να μην βλάψει καθόλου ή ο πόνος μπορεί να έρχεται σε ”κύματα”.

Κρύα , ζεστά ή γλυκά τρόφιμα ή ποτά θα προκαλέσουν επίσης πόνο.

Τι πρέπει να κάνω στη συνέχεια;

Για ένα σπασμένο δόντι και για όλες τις άλλες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα ο οδοντίατρος σας μπορεί να εξετάσει το δόντι σας, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές.

Εάν σπάσει κάτω από τη γραμμή των ούλων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ζημιά να είναι αρκετά εκτεταμένη ώστε να απαιτείται εξαγωγή.

Εάν ταξιδεύετε και δεν έχετε πρόσβαση στον οδοντίατρό σας, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να καλέσετε οδοντιατρικές κλινικές στην περιοχή που βρίσκεστε για να δείτε αν μπορούν να σας θεραπεύσουν.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα σπασμένο δόντι;

Τα δόντια που είναι σπασμένα κάτω από τη γραμμή των ούλων είναι γνωστά ως υποουλικά κατάγματα.

Το αν μπορεί να σωθεί το δόντι σας εξαρτάται από το πόσο βαθιά είναι σπασμένο και πόσο γρήγορα γίνεται η  θεραπεία.

Ο οδοντίατρος σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει ένα μικρό χειρουργείο ώστε να μετακινήσει το οστό σας με μια διαδικασία που ονομάζεται επιμήκυνση μύλης για να μπορεί να αποκαταστήσει το σπασμένο δόντι σας.

Εάν μπορείτε να βρείτε το κομμάτι του σπασμένου δοντιού σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να το ενώσει ξανά. Αλλά εάν η ζημιά εκτείνεται αρκετά κάτω από τη γραμμή των ούλων σας, πιθανότατα θα πρέπει να εξαχθεί.

Επανασύνδεση σπασμένου δοντιού

Η επανασύνδεση του σπασμένου δοντιού μπορεί να είναι δυνατή σε ορισμένες περιπτώσεις. Όσο βαθύτερα είναι σπασμένο το δόντι σας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να ενωθεί.

Η συγκόλληση του αρχικού δοντιού σας μπορεί να προσφέρει ευχάριστα αισθητικά αποτελέσματα, καθώς το δόντι σας παρέχει ένα φυσικό χρώμα και υφή.

Η επανασύνδεση είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Ο οδοντίατρος σας θα χρησιμοποιήσει έναν από τους διάφορους συνδετικού παράγοντες ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συνδυάσει αυτήν την τεχνική με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) εάν εκτεθεί ο πολφός.

Ενδοδοντική Θεραπεία

Μια ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με τεχνικές επανασύνδεσης ή χτισίματος του δοντιού ή ακόμα και μιας προσθετικής αποκατάστασης.

Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση του πολφού, που περιέχει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία από το κέντρο του δοντιού και την αντικατάστασή τους με ένα ”ελαστικό” γέμισμα.

Αυτή η διαδικασία εκτελείται όταν το εσωτερικό του δοντιού σας είναι με φλεγμονή ή έχει μολυνθεί από μικρόβια.

Τεχνικές ανατολής δοντιού

Η τεχνική ανατολής του δοντιού, δηλ. η  μετακίνηση του δοντιού σας πολύ αργά έξω από το οστό, είναι μια τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οδοντίατρός σας για να σώσει ένα δόντι που έχει σπάσει κάτω από τη γραμμή των ούλων σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τεχνικής, θα φοράτε σιδεράκια που θα ασκούν δύναμη για πολλές εβδομάδες στο σπασμένο δόντι, με σκοπό να εμφανιστεί υγιές δόντι επάνω από την επιφάνεια των ούλων.

Μόλις εκτεθεί το πάνω μέρος του δοντιού, ο οδοντίατρος σας μπορεί να το αποκαταστήσει.

Σφράγισμα ή στεφάνη (θήκη)

Εάν η ζημιά είναι μικρή, κάτι που είναι απίθανο εάν το σπάσιμο είναι κάτω από τη γραμμή των ούλων σας, ο οδοντίατρος μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει σύνθετη ρητίνη στο ίδιο χρώμα του δοντιού για να διορθώσει το σπασμένο δόντι.

Ο οδοντίατρος σας μπορεί επίσης να καλύψει το δόντι σας με μια στεφάνη. Η στεφάνη είναι μια προσθετική αποκατάσταση για το δόντι σας που μπορεί να καλύψει το εκτεθειμένο τμήμα. Μπορεί να κατασκευαστεί από κεραμικά υλικά ή κράματα μετάλλων.

Εάν δεν υπάρχει αρκετό δόντι για να συγκρατήσει τη στεφάνη στη θέση της, ο οδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσει έναν άξονα στην ρίζα του δοντιού, μετά την ενδοδοντική θεραπεία, να χτίσει το δόντι και να κάνει την προσθετική αποκατάσταση.

Εξαγωγή ή αντικατάσταση δοντιών

Εάν το δόντι σας δεν μπορεί να σωθεί, ο οδοντίατρος πιθανότατα θα σας συνιστούσε να κάνετε εξαγωγή .

Ορισμένες επιλογές αποκατάστασης για το δόντι περιλαμβάνουν:

 • Οδοντοστοιχίες.  Είναι ακρυλικά δόντια που εφαρμόζουν στα ούλα σας. Μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ή περισσότερα δόντια.
 • Οδοντικά εμφυτεύματα. Είναι τεχνητές ρίζες που χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν το δόντι/δόντια που λείπουν.
 • Οδοντικές Γέφυρες. Είναι προσθετικές αποκαταστάσεις ολοκεραμικών υλικών ή συνδυασμός μετάλλου και πορσελάνης που συγκρατούνται σταθερά στη θέση τους από τα παρακείμενα δόντια.

Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές από σπασμένο δόντι;

Τα σπασμένα δόντια είναι ευαίσθητα σε τερηδόνα, καθώς δεν έχουν το προστατευτικό σμάλτο τους για να καλύψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Εάν δεν αντιμετωπίσετε το σπασμένο δόντι σας, κινδυνεύετε:

 • Μόλυνση
 • Απόστημα
 • Βλάβη του νεύρου

Μόλις ξεκινήσει μια λοίμωξη, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν στο οστό ή στα γύρω δόντια και τα ούλα σας.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες ενός σπασμένου δοντιού;

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες και παράγοντες που συμβάλλουν σε ένα σπασμένο δόντι περιλαμβάνουν:

 • Δαγκώσατε κάτι σκληρό, ειδικά κατά λάθος
 • Μη θεραπευμένες κοιλότητες που οδηγούν σε τερηδόνα
 • Επαναλαμβανόμενες τερηδόνες
 • Χρόνια λείανση δοντιών ( βρουξισμός )
 • Μείωση αντοχής που προκαλείται από μεγάλο σφράγισμα

Το τραύμα του προσώπου από ατυχήματα και αθλητικούς τραυματισμούς μπορεί επίσης να προκαλέσει σπάσιμο σε δόντια. Ωστόσο, είναι πιο συνηθισμένο το τραύμα να οδηγεί σε σπάσιμο μπροστινού δοντιού.

Πώς μπορώ να αποτρέψω ένα σπασμένο δόντι;

Μπορείτε να αποτρέψετε το σπάσιμο ενός δοντιού:

 • Αποφεύγοντας το μάσημα πάγου , σκληρής καραμέλας ή άλλα σκληρά τρόφιμα
 • Περιορίζοντας την πρόσληψη ζαχαρούχων τροφών
 • Αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσετε τα δόντια σας για να κόψετε πράγματα
 • Φορώντας προστατευτικό νάρθηκα όταν παίζετε σπορ επαφής
 • Βουρτσίζετε και ξεπλένετε τα δόντια σας τακτικά
 • Αποφεύγοντας το σφίξιμο και το τρίψιμο των δοντιών σας
 • Φορώντας έναν προστατευτικό νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύκτας εάν σφίγγετε τα δόντια σας στον ύπνο σας.

Αφήστε μια απάντηση