Το στόμα σας αποτελείται από περισσότερα από ό, τι μόνο τα δόντια, έτσι η καλή στοματική υγεία ξεπερνά απλά το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα. Εκτός από τα δόντια σας, το στόμα σας αποτελείται από τα ούλα, το στοματικό βλεννογόνο, την άνω και κάτω γνάθο, τη γλώσσα, τους σιελογόνους αδένες, την υπερώα (ουρανίσκο) και τον χαλινό της γλώσσας.

Όλες αυτές οι δομές παίζουν σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για καλή στοματική υγεία και εξετάζονται τακτικά όταν λαμβάνετε οδοντιατρική περίθαλψη.

Ο στοματικός βλεννογόνος
Όταν ανοίγετε το στόμα σας και κοιτάτε στον καθρέφτη, όλα όσα δεν είναι δόντι καλύπτονται από μια προστατευτική ”μεμβράνη” που ονομάζεται βλεννογόνος του στόματος, παρόμοια με τις βλεννογόνες μεμβράνες που βρίσκονται στα ρουθούνια και το εσωτερικό των αυτιών σας.

Ο βλεννογόνος του στόματος παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της στοματικής υγείας σας, καθώς και της γενικότερης υγείας, υπερασπιζόμενος το σώμα σας από μικρόβια και άλλα ερεθιστικά που εισέρχονται στο στόμα. Μια σκληρή ουσία που ονομάζεται κερατίνη, η οποία επίσης βρίσκεται στα νύχια και τα μαλλιά σας, βοηθάει να καταστεί ο στοματικός βλεννογόνος ανθεκτικός σε τραυματισμούς.

Τα ούλα
Τα ούλα σας είναι ο ρόδινος ιστός που περιβάλλει και στηρίζει τα δόντια σας. Επίσης καλύπτονται από το βλεννογόνο του στόματος. Τα ούλα παίζουν κρίσιμο ρόλο στην στοματική σας υγεία. Τα υγιή ούλα είναι γερά, καλύπτουν ολόκληρη τη ρίζα του δοντιού και δεν αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε ή τρώτε ή ακόμη και όταν τα ακουμπάτε. Η νόσος των ούλων μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών, οπότε η φροντίδα των ούλων σας με καθημερινή χρήση νήματος είναι εξίσου απαραίτητη για την οδοντιατρική περίθαλψη, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας.

Η άνω και κάτω γνάθος
Οι γνάθοι δίνουν στο πρόσωπο το σχήμα και το στόμα τη δομή που χρειάζεται για μάσημα και ομιλία. Οι ανθρώπινες σιαγόνες αποτελούνται από πολλά οστά: η άνω γνάθος περιέχει δύο οστά που είναι συντηγμένα μεταξύ τους με το υπόλοιπο κρανίο, ενώ η κάτω γνάθος είναι ξεχωριστή από το υπόλοιπο κρανίο, επιτρέποντάς της να κινείται πάνω και κάτω όταν μιλάτε και μασάτε.

Η γλώσσα
Η γλώσσα είναι ένας ισχυρός μυς που καλύπτεται από εξειδικευμένο ιστό του βλεννογόνου που περιλαμβάνει τους γευστικούς πόρους σας. Η γλώσσα δεν είναι μόνο σημαντική για την στοματική υγεία σας – θεωρείται επίσης αναπόσπαστο μέρος του πεπτικού συστήματος του σώματος – είναι υπεύθυνη για τη μετακίνηση των τροφών στα δόντια και όταν το φαγητό είναι έτοιμο για κατάποση, η γλώσσα μετακινείται στο πίσω μέρος, ο λαιμός έτσι μπορεί να προχωρήσει στον οισοφάγο. Στα μωρά, η γλώσσα και η γνάθο δουλεύουν μαζί για να επιτρέψουν στο βρέφος να θηλάσει. Επιπλέον, η γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα να μιλάει διαμορφώνοντας τους ήχους που βγαίνουν από το στόμα σας.

Οι σιελογόνοι αδένες
Έχετε σύνολα τρείς σιελογόνους αδένες στο στόμα και λαιμό σας: τους παρωτιδικούς, υπογνάθιους και υπογλώσσιους αδένες. Αυτοί οι αδένες παράγουν σάλιο, το οποίο περιέχει ειδικά ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών, καθιστώντας ευκολότερη την κατάποση. Το σάλιο είναι κρίσιμο για την καλή υγεία του στόματος, γιατί προστατεύει τα δόντια και τα ούλα σας ξεπλένοντας τα σωματίδια και τα βακτήρια των τροφών και βοηθώντας να καταπολεμήσετε τα όξινα τρόφιμα που μπορούν να φθείρουν το προστατευτικό σμάλτο των δόντια σας.

Η σταφυλή
Η σταφυλή είναι ο μικρός ιστός σε σχήμα σταφυλιού που κρέμεται στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Η σταφυλή αποτελείται από μυϊκές ίνες καθώς και συνδετικούς και αδενικούς ιστούς. Όπως και άλλες δομές των μαλακών ιστών του στόματος, καλύπτεται από στοματικό βλεννογόνο. Η σταφυλή εδώ και πολύ καιρό αποτελεί πηγή περιέργειας για τους επιστήμονες, καθώς όλες οι λειτουργίες του δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Ωστόσο, φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην ομιλία και στο να διατηρεί το στόμα και το λαιμό υγρό. Επίσης, καθοδηγεί το φαγητό και τα υγρά στον οισοφάγο. Μια άλλη θεωρία δείχνει πως μας βοηθά με το αντανακλαστικό ώστε εμποδίζει την είσοδο ξένων σωμάτων.

Ο γλωσσικός χαλινός
Ο γλωσσικός χαλινός είναι ένα ”σχοινάκι” του στοματικού βλεννογόνου που συνδέει τη γλώσσα με το δάπεδο του στόματος. Αυτός ο ιστός επιτρέπει τη μετακίνηση της γλώσσας καθώς κάνει τη δουλειά της. Εάν ένα βρέφος γεννιέται με ένα φρεάτιο που είναι πολύ μικρό ή δεν είναι αρκετά ελαστικό, μπορεί να έχει πρόβλημα με το θηλασμό. Ένας μικρός χαλινός μπορεί επίσης να επηρεάσει την ομιλία.

Την επόμενη φορά που θα βουρτσίσετε τα δόντια σας, περάστε ένα λεπτό κοιτάζοντας τα μέρη του στόματος που βρίσκονται πιο μακριά μέσα στην στοματική κοιλότητα. Το να γνωρίζετε τι κάνουν αυτές οι δομές και πώς μοιάζουν μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη βέλτιστη στοματική υγεία.

Αφήστε μια απάντηση