1. Ούλα με φλεγμονή και γενική υγεία.

Μήπως υποφέρετε με κόκκινα ούλα, ή είναι ο ουρανίσκος του στόματος σας πρησμένος; Χωρίς αμφιβολία, ακολουθείτε τις εντολές του οδοντιάτρου σας για να διατηρείτε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή – αλλά ξέρατε ότι η κατάσταση του στόματος σας μπορεί επίσης να σηματοδοτεί και άλλα προβλήματα υγείας;

Ορισμένες στοματικές καταστάσεις, όπως κακή αναπνοή, ωχρά και κόκκινα ούλα, μπορεί να είναι σημάδια ασθένειας των ούλων. Αλλά, διαφορετικά από του στόματος συμπτώματα μπορεί να δείχνουν σε φαινομενικά άσχετα προβλήματα υγείας. (Συμβουλή: Τα διαβρωμένα δόντια θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι μιας διατροφικής διαταραχής ή χρόνιας καούρας.)

Εάν έχετε φλεγμονή των ούλων, δεν είστε μόνοι. Περισσότεροι από 1 στις 2, ή 64,7 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν ήπια, μέτρια ή σοβαρή φλεγμονή των ούλων, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η νόσος των ούλων κυμαίνεται από το μη οδυνηρό οίδημα των ούλων, που ονομάζεται ουλίτιδα, έως τη σοβαρή καταστροφή των ιστών και των οστών. Στις χειρότερες περιπτώσεις φλεγμονής των ούλων, θα χάσετε τα δόντια.

Το υγιές στόμα είναι γεμάτο από βακτήρια, βλέννα και άλλα σωματίδια τροφίμων που σχηματίζουν μια κολλώδη, άχρωμη “πλάκα” στα δόντια. Κανονικά, μπορείτε να απαλλαγείτε από την πλάκα με το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος τακτικά. Αλλά όταν η πλάκα συσσωρεύεται λόγω κακής στοματικής υγιεινής, προκαλεί φλεγμονή, αιμορραγικά ούλα ή ουλίτιδα.

Η ουλίτιδα είναι η ήπια μορφή της νόσου των ούλων. Οι καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής – το βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το οδοντικό νήμα καθημερινά, η τακτική οδοντιατρική εξέταση και όχι το κάπνισμα – μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αναστροφή της ουλίτιδας.

Η πλάκα που δεν αφαιρείται σκληραίνει και ονομάζεται πέτρα. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένη αιμορραγία και μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου των ούλων, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Με αυτήν την προηγμένη φλεγμονή των ούλων, τα φλεγμαίνοντα ούλα απομακρύνονται από τα δόντια και σχηματίζουν μικρούς θυλάκους που μπορούν να μολυνθούν. Εάν η περιοδοντική νόσο δεν θεραπευτεί, το οστό της γνάθου, τα ούλα και ο συνδετικός ιστός που στηρίζουν τα δόντια καταστρέφονται.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας, ορισμένα άτομα έχουν υψηλότερο κίνδυνο για φλεγμονή των ούλων από άλλα. Οι παράγοντες κινδύνου για την νόσο των ούλων περιλαμβάνουν:

 • Γήρανση
 • Μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης
 • Γενετική προδιάθεση
 • Ορμονικές αλλαγές σε κορίτσια και γυναίκες
 • Φαρμακευτική αγωγή
 • Άλλες ασθένειες, όπως το AIDS και οι θεραπείες για τον καρκίνο
 • Κάπνισμα

Η φροντίδα των φλεγμένων ούλων μπορεί να σώσει τα δόντια σας. Εδώ είναι μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες στο σπίτι:

 • Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
 • Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα
 • Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα σας κάθε τρεις μήνες
 • Οδοντικό νήμα καθημερινά
 • Δείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά για επαγγελματικό οδοντιατρικό καθαρισμό και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας
 • Μην καπνίζετε
 1. Τα φλεγμαίνοντα ούλα μπορούν να είναι η αιτία κακής στοματικής υγιεινής

 Ο καθένας βιώνει άσχημη αναπνοή, αλλά το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος – συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος της γλώσσας ή της χρήσης μια ειδικής γλωττίδας – θα πρέπει να εξαλείψουν την άσχημη αναπνοή. Τι γίνεται όταν δεν συμβαίνει; Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της προηγμένης ασθένειας των ούλων, οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε στον οδοντίατρό σας προτού αυτή η στοματική κατάσταση καταστρέψει τα υγιή δόντια.

Τις περισσότερες φορές, ο μεγαλύτερος ένοχος είναι η διατροφή σας. Το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πικάντικα μυρωδικά θα προκαλέσουν άσχημη μυρωδιά στο στόμα για ώρες μετά την κατανάλωση. Επιπλέον, τα άτομα που έχουν ανεξέλεγκτο διαβήτη, άτομα που η δίαιτά τους είναι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή υποφέρουν από αλκοολισμό τείνουν να έχουν αναπνοή με γλυκιά ή φρουτώδη οσμή, από μια σοβαρή μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κετοξέωση.

 1. Πρησμένα κόκκινα ούλα; Να τι σημαίνουν.

 Η ύπαρξη διογκωμένων ούλων είναι ένα άλλο σημάδι ασθένειας των ούλων. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι έχετε υγιή δόντια, τα διογκωμένα ούλα απαιτούν απολύτως μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος θα είναι σε θέση να πει αμέσως εάν έχετε φλεγμονή των ούλων – αλλά μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας για πρησμένα ούλα με το στέγνωμα των ούλων σας με μια χαρτοπετσέτα ή μια γάζα και κοιτάζοντας στον καθρέφτη. Η επιφάνεια των ούλων κοντά στα δόντια θα πρέπει να φαίνεται βοτσαλωτή σαν μπάλα του μπάσκετ, όχι λεία και λαμπερή. Και παρόλο που τα διογκωμένα ούλα σας μπορεί να αισθάνονται καλά, τείνουν να αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα.

Εκτός από το πρήξιμο, αυτό το πρόβλημα της οδοντικής υγείας προκαλεί επίσης κόκκινα ούλα. (Οι περισσότεροι άνθρωποι με ελαφρύ και σκουρόχρωμο δέρμα έχουν φυσικά ροζ ούλα, αλλά μερικοί άνθρωποι με μεσογειακή και αφρικανική καταγωγή έχουν σκουρόχρωμα ούλα).

 1. Αποκαλύψτε την αιτία του διαβρωμένου σμάλτου.

 Κατά τη διάρκεια της οδοντικής διάβρωσης, η επιφάνεια ενός δοντιού ή δοντιών καταστρέφεται σταδιακά. Κάθε πηγή οξέος μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των υγιών δοντιών, συμπεριλαμβανομένου του οξέος από εσπεριδοειδή και σόδα. Αλλά μια από τις πιο κοινές πηγές οξέος στο στόμα οφείλεται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), μια κατάσταση στην οποία το οξύ από το στομάχι έρχεται στον οισοφάγο, προκαλεί καούρα και φτάνει στο στόμα.

Μια άλλη αιτία αυτού του προβλήματος της οδοντικής υγείας μπορεί να είναι η βουλιμία, μια διατροφική διαταραχή στην οποία οι άνθρωποι συχνά βγαίνουν σε ένα μεγάλο γεύμα και στη συνέχεια καθαρίζονται με έμετο.

 1. Τι είναι αυτή η ξινή γεύση στο στόμα σου;

 Εάν συχνά έχετε ξινή γεύση στο στόμα σας – το οποίο συχνά μπερδεύεται για κακή αναπνοή – θα μπορούσε να είναι ένα άλλο σημάδι της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), ειδικά εάν συνοδεύεται από πονόλαιμο, θωρακικό πόνο και βραχνή φωνή. Εκτός από αυτή τη στοματική κατάσταση και την οδοντική διάβρωση, το ΓΟΠ μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, όπως ο χρόνιος βήχας, το οισοφαγικό έλκος και η φλεγμονή του οισοφάγου. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ΓΟΠ, πηγαίνετε σε ειδικό γαστρεντερολόγο  και ακολουθείστε τη θεραπεία όπως απαιτείται.

 1. Γιατί είναι τόσο ξηρό;

 Το στεγνό στόμα ή η ξηροστομία είναι μια πολύ συχνή κατάσταση, ειδικά καθώς γερνάμε. Υπάρχουν επίσης περισσότερα από 425 φάρμακα που περιλαμβάνουν την ξηροστομία ως παρενέργεια. Αλλά η ξηροστομία μπορεί να σχετίζεται με θέματα πέρα από την οδοντιατρική υγεία. Είναι επίσης κοινό σύμπτωμα στον διαβήτη, στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην σκληροδερμία, στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και στο σύνδρομο Sjogren. Εάν έχετε χρόνια ξηροστομία, πρέπει να ανησυχείτε και να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε κλινικές που ειδικεύονται στη θεραπεία αυτής της πάθησης, όπως στοματολόγους.

 1. Τα δόντια σας κουνιούνται και προσπαθούν να σας πουν κάτι;

 Ένα δόντι με κινητικότητα είναι ένα άλλο σύμπτωμα της οδοντικής υγείας που δεν πρέπει να αγνοήσετε, επειδή αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε ούλα που φλεγμαίνουν, μια δυνητικά σοβαρή στοματική κατάσταση. Τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται κάτω από τη γραμμή των ούλων μπορούν να προκαλέσουν σπάσιμο των ιστών και των οστών, οδηγώντας στον διαχωρισμό των δοντιών από τα ούλα. Καθώς καταστρέφονται περισσότερο οι ιστοί και το οστό της γνάθου, τόσο πιο πιθανό είναι να χάσετε υγιή δόντια καθώς αυτά χαλαρώνουν και πρέπει να εξαχθούν. Τα δόντια με κινητικότητα μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι φλεγμονής. Μην το αγνοείτε.

 1. Πληγές στο στόμα;

 Γνωρίζατε ότι ένα λευκή ή κόκκινη κηλίδα στη γλώσσα ή στον βλεννογόνο του στόματος είναι το πιο κοινό σημάδι καρκίνου του στόματος; Αλλά μην ανησυχείτε: Οι πληγές στο στόμα είναι εντελώς συχνές και η πιθανότητα να εμφανιστεί ο καρκίνος είναι χαμηλή. Για να είστε ασφαλείς, δείξτε στον οδοντίατρό σας οποιεσδήποτε πληγές στο στόμα σας που δεν θεραπεύονται μετά από δύο εβδομάδες. Οι πληγές στο στόμα από τον καρκίνο του στόματος τείνουν να εμφανίζονται μαζί με άλλες στοματικές συνθήκες, όπως μια παράξενη γεύση στο στόμα, προβλήματα μάσησης, πόνο όταν καταπιείτε και προβλήματα με την ομιλία. Βέβαια, μην το αφήσετε χωρίς έλεγχο από τον οδοντίατρό σας.

 1. Λευκές ή καφέ γραμμές στα δόντια των παιδιών;

 Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε υπερβολικό φθόριο μπορεί να έχουν λευκές ή καστανές γραμμές στην προστομιακή επιφάνεια των δοντιών τους. Άλλα σημεία υπερβολικού φθορίου είναι η ναυτία, η διάρροια και ο εμετός. Ενώ είναι ασφαλές σε πολύ μικρές ποσότητες, εάν νομίζετε ότι το παιδί σας έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα οδοντόκρεμας φθορίου, καλέστε αμέσως κέντρο δηλητηριάσεων.

Για να προστατεύσετε τα υγιή δόντια, περιορίστε την έκθεση σε φθόριο, διατηρήστε την οδοντόκρεμα με φθόριο σε ασφαλές μέρος και συμπληρώστε μόνο το φθόριο, εάν το συνιστά ο οδοντίατρος. Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες παροχές ύδρευσης είναι εμπλουτισμένες με φθόριο για οδοντική υγεία και ότι το φθόριο μπορεί να βρεθεί σε κάποιο εμφιαλωμένο νερό και άλλα προϊόντα, όπως ο χυμός.

 1. Τι λέει εάν σας καίει το στόμα για την υγεία σας;

Αν αντιμετωπίζετε μέτρια έως σοβαρή αίσθηση καύσου στο στόμα, τα χείλη ή τη γλώσσα σας, θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση από του στόματος που ονομάζεται σύνδρομο καυσαλγίας του στόματος. Ευτυχώς, το σύνδρομο καυσαλγίας του στόματος δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Όταν εμφανίζεται, μπορεί να προκληθεί από μια σειρά φαρμάκων, ορισμένες συγκεκριμένες στοματικές παθήσεις ή άλλα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών ελλείψεων, μυκητιασικών λοιμώξεων στο στόμα και ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες.

Αφήστε μια απάντηση