Δεν σας αρέσει να φοράτε νάρθηκα (μασελάκι) στο στόμα κατά τη διάρκεια της νύκτας για να περιορίσετε το τρίξιμο των δοντιών σας; Διάφορες εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν.

Εάν τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της νύκτας, η βασική θεραπεία είναι να τοποθετηθεί από τον οδοντίατρό σας ένας εξατομικευμένος νάρθηκας ενώ κοιμάστε. Αλλά πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα να το φοράνε το βράδυ. Μπορεί να σας κρατάει ξύπνιους τη νύκτα, οδηγώντας σε μια διαφορετική σειρά προβλημάτων. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι τη νύκτα αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες για την πάθηση.

Εναλλακτικές θεραπείες στο ιατρείο:

Ορισμένα φάρμακα με συνταγή έχουν δοκιμαστεί με κάποια επιτυχία για την αποφυγή τριξίματος των δοντιών τη νύκτα. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα είναι συνήθως προσωρινά μέτρα για την παροχή βοήθειας σε έντονο πόνο και μπορούν να προκύψουν προβλήματα εάν χρησιμοποιούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ωστόσο, οι παρενέργειες και ο κίνδυνος εξάρτησης από μερικά από τα φάρμακα είναι ένα ζήτημα.

Μια άλλη πρόσφατη ιατρική θεραπεία για το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύκτας είναι η έγχυση Botox, αλλά εδώ και πάλι, η ανακούφιση μπορεί να είναι μόνο για κάποιους μήνες. Για ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φορούν το νάρθηκα ή για ένα άτομο που βρίσκετε σε περίοδο οξέος πόνου, ορισμένοι κλινικοί θα κάνουν την ένεση φαρμάκου όπως το Botox στην περιοχή άρθρωσης των γνάθων για να ανακουφίσουν τον πόνο. Αυτό, ωστόσο, πρέπει να επαναληφθεί καθώς τα αποτελέσματα Botox εξαφανίζονται μετά από 6 μήνες.

Εναλλακτικές θεραπείες για το τρίξιμο των δοντιών: Επιλογές συμπεριφοράς

Λαμβάνοντας υπόψη τα βραχυπρόθεσμα οφέλη των φαρμάκων για το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα, πολλοί άνθρωποι έχουν διερευνήσει άλλους τύπους εναλλακτικών θεραπειών.  Η θεραπεία εναλλακτικής διαχείρισης περιλαμβάνει τη φυσική θεραπεία, τη βιοανάδραση, τον βελονισμό, τη θεραπεία μείωσης του στρες και τη γιόγκα. Τα προγράμματα αυτοσυνειδησίας και οι οδηγίες από τους οδοντιάτρους μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναγνωρίσουν το σφίξιμο και το τρίξιμο κατά τη διάρκεια της ημέρας και οποιεσδήποτε επιπλέον συνήθειες που έχουν ως αποτέλεσμα τη συστολή των μυών της γνάθου.

Πρακτικές προσεγγίσεις στις θεραπείες του τριξίματος των δοντιών

Επειδή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύκτας δεν έχει καμία θεραπεία, οποιαδήποτε θεραπεία, εναλλακτική ή άλλη, έχει ως στόχο να φέρει την ανακούφιση και να σταματήσει τις επιζήμιες συνέπειες αυτού. Η καλύτερη προσέγγιση στη θεραπεία είναι να ξεκινήσετε έχοντας μια καλή σχέση με τον οδοντίατρό σας και να συνεργαστείτε για να βρείτε τη σωστή λύση για εσάς. Ο τρόπος με τον οποίο θεραπεύομαι τους ασθενείς είναι να καταγράψουμε πρώτα ένα πλήρες ιστορικό για να κατανοήσουμε τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, καθώς και κάθε ιστορικό τραύματος, ακόμη και αν οι  ασθενείς νομίζουν ότι μπορεί να μην σχετίζεται με τα δόντια και το στόμα τους. Στη συνέχεια, μια σειρά από ακτινογραφίες των δοντιών και του κροταφογναθικού συνδέσμου είναι απαραίτητες. Μόλις συγκεντρωθούν όλα τα παραπάνω δεδομένα, είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε μια επιλογή θεραπευτικού σχεδίου που πρόκειται να εξαλείψει τον βρουξισμό.

Αν έχετε παιδί που αντιμετωπίζει αυτή την παραλειτουργική έξη κατά τη διάρκεια της νύκτας, λάβετε υπόψη ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι για μικρό χρονικό διάστημα και ότι είναι σημαντικό να μην κάνετε υπερβολική φαρμακευτική αγωγή σε έναν νεαρό και να δημιουργήσετε επιπλέον προβλήματα. Ευτυχώς, ο παιδικός βρουξισμός συνήθως ξεπερνιέται με την εφηβεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ ο θόρυβος είναι ανησυχητικός για τους γονείς, εφ ‘όσον δεν σημειώνονται σημαντικές ζημιές και δεν είναι επώδυνο, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τέλος, εάν τρίζετε/σφίγγετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της νύκτας και έχετε μια κακή εμπειρία με τον ειδικό νάρθηκα, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δώσετε μια ακόμα ευκαιρία φτιάχνοντας έναν καινούργιο προσαρμοσμένο στο στόμα σας. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν άνετα να προσαρμοστούν σε έναν κατάλληλα σχεδιασμένο νάρθηκα νυκτός. Ένα ραντεβού και μια κλινική εξέταση στο οδοντιατρείο μας στη Λαμία θα σας βοηθήσει και θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σας .

Αφήστε μια απάντηση