Η κατάσταση του στόματος είναι στενά συνδεδεμένη με τη γενική σας υγεία. Μάθετε πώς η στοματική υγεία συνδέεται με τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και πολλά άλλα.

Η φροντίδα των δοντιών σας δεν είναι μόνο για να έχετε ένα ωραίο χαμόγελο και ευχάριστη ανάσα. Πρόσφατη έρευνα έχει βρει έναν αριθμό συνδέσμων μεταξύ της στοματικής υγείας και της συνολικής υγείας. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις η φύση αυτού του συνδέσμου εξακολουθεί να μην είναι σαφής – οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συνδέσεις είναι αιτιακές ή συσχετιζόμενες – αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κατάσταση του στόματός σας είναι στενά συνδεδεμένη με τη συνολική σας σωματική υγεία.

Στοματικής υγείας και διαβήτη

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι διαβητικοί τύπου 2 έχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης περιοδοντίτιδας ή ασθένειας των ούλων. Τον Ιούλιο του 2008, η σύνδεση επισημάνθηκε περαιτέρω: Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Columbia University παρακολούθησαν 9.296 μη διαβητικούς συμμετέχοντες, οι οποίοι μέτρησαν το επίπεδο των περιοδοντικών βακτηριδίων τους κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων. Βρέθηκε ότι, τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα περιοδοντικής νόσου είχαν διπλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου σε σύγκριση με άτομα με χαμηλά επίπεδα ή χωρίς ασθένεια των ούλων. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν οι γιατροί καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η περιοδοντική νόσος οδηγεί στην πραγματικότητα στον διαβήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ασθενής σε σακχαρώδη διαβήτη και ανεξέλεγκτη περιοδοντική νόσο, έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην σταθεροποίηση του σακχάρου.

Στοματική Υγεία και Καρδιακή Νόσος

Όπως και με το διαβήτη, έχει αναγνωριστεί η σχέση μεταξύ κακής στοματικής υγείας και καρδιαγγειακών παθήσεων – οι δύο συναντώνται συχνά – αλλά δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με βεβαιότητα εάν υπάρχει ή όχι άμεση αιτιακή σχέση μεταξύ τους. (Ένας λόγος είναι ότι υπάρχουν διάφοροι άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου – όπως το κάπνισμα – που μπορεί να οδηγήσει τόσο στην περιοδοντική νόσο όσο και στις καρδιακές παθήσεις). Ωστόσο, σε μια μελέτη του 2005 που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας Αμερικής (NIH), 1.056 τυχαία επιλεγμένοι συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενα καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά επεισόδια αξιολογήθηκαν για τα επίπεδα των περιοδοντικών βακτηριδίων: Αφαιρώντας των επιδράσεων των άλλων παραγόντων κινδύνου όπως φύλου και καπνίσματος, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια ανεξάρτητη σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και καρδιακών παθήσεων. Μια θεωρία σχετικά με το γιατί μπορεί να συμβεί αυτό, είναι ότι μικρές ποσότητες βακτηρίων εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σας ενώ μασάτε. Τα «κακά» βακτηρίδια από ένα μολυσμένο στόμα μπορεί να παραμείνουν μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας τελικά επικίνδυνες αποφράξεις. Ενισχύοντας τη θεωρία αυτή, είναι γεγονός ότι όταν οι επιστήμονες έχουν εξετάσει αθηροσκληρωτικά αιμοφόρα αγγεία, έχουν βρει μερικές φορές θραύσματα περιοδοντικών βακτηριδίων. Εν τω μεταξύ, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine το 2007 κατέδειξε ότι η επιθετική θεραπεία της περιοδοντικής νόσου μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της αρτηριοσκλήρωσης εντός έξι μηνών.

Επιπλοκές της εγκυμοσύνης και φλεγμονή των ούλων

Για πολλές έγκυες γυναίκες, οι μολύνσεις των ούλων προέρχονται από τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών που έρχονται με την εγκυμοσύνη. Αρκετές γυναίκες παραμελούν την στοματική τους φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή έχουν πολλά στο μυαλό τους μέχρι τη γέννηση του μωρού. Αλλά αυτό είναι λάθος: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φλεγμονή των ούλων ή η φλεγμονή στο στόμα γενικώς, προκαλεί πιθανώς αύξηση σε μια χημική ένωση που ονομάζεται προσταγλανδίνη, η οποία προκαλεί πρόωρο τοκετό και ελλειποβαρή νεογνά. Ενώ αυτή η θεωρία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, μια μελέτη του 2001 διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες που αναπτύσσουν φλεγμονή των ούλων μεταξύ των εβδομάδων 21 και 24, έχουν τέσσερις έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πριν από την εβδομάδα 37. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρή φλεγμονή των ούλων και περιοδοντικών ιστών μπορεί οδηγούν σε χαμηλού βάρους νεογνά επίσης. Ορισμένες μελέτες – συμπεριλαμβανομένης της μελέτης για το 2007 των 3.567 Τούρκων γυναικών και της μελέτης 2007 για 1.305 γυναίκες της Βραζιλίας – διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου, του πρόωρου τοκετού και του χαμηλού βάρους γέννησης.

Πνευμονία και φλεγμονή των ούλων

Έχει υπάρξει ένας σύνδεσμος μεταξύ της φτωχής στοματικής υγείας και της πνευμονίας, αν και μεγάλο μέρος της έρευνας επικεντρώνεται σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Μια μελέτη 2008 των ηλικιωμένων συμμετεχόντων διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισαν πνευμονία ήταν 3,9 φορές υψηλότερος σε ασθενείς με περιοδοντική λοίμωξη σε σχέση με τους ασθενείς που δεν είχαν προσβληθεί από την περιοδοντική νόσο. Οι πνεύμονες είναι πολύ κοντά στο στόμα. Ακόμα και σε ένα υγιές στόμα υπάρχουν πολλά βακτήρια, αλλά τα βακτήρια σε ένα μη υγιές στόμα μπορούν να αναρροφώνται στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία ή επιβαρυντική χρόνια αποφρακτική πνευμονική διαταραχή (ΧΑΠ). Πολλές μελέτες που αναφέρθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δείχνουν ότι η βελτίωση της στοματικής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αναπνευστικής λοίμωξης.

Καρκίνος του παγκρέατος και φλεγμονή των ούλων

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2007 στην Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, έλεγξε 51.529 Αμερικανούς άνδρες για την υγεία τους κάθε δύο χρόνια μεταξύ 1986 και 2002. Από τους 216 συμμετέχοντες που εμφάνισαν καρκίνο του παγκρέατος, 67 από αυτούς είχαν επίσης περιοδοντικές παθήσεις. Ανεξάρτητα από το καθεστώς καπνίσματος των συμμετεχόντων, η μελέτη διαπίστωσε ότι σε ιστορικό περιοδοντικής νόσου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος. Αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορούσε να οφείλεται σε συστηματική φλεγμονή ή αυξημένα επίπεδα καρκινογόνων ενώσεων που παράγονται στο μολυσμένο στόμα. Είναι ενδιαφέρον ότι μια άλλη βιώσιμη θεωρία σχετικά με το γιατί η φλεγμονή των ούλων μπορεί να προκαλέσει τον διαβήτη τύπου 2 οδηγεί σε βλάβες στο πάγκρεας.

Αφήστε μια απάντηση