Επιθυμείτε να έχετε σχεδόν τέλεια, μαργαριταρένια δόντια; (Ποιος δε θέλει!) Στη συνέχεια, κάντε και τα επτά από αυτά τα “μυστικά” για την υγεία των δοντιών σας ένα μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

Δεν είναι ίσως έκπληξη το γεγονός ότι ένα φωτεινό, λευκό χαμόγελο μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε νεότεροι και πιο ελκυστικοί. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής, ένα επιβλητικό 96% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ένα ελκυστικό χαμόγελο κάνει ένα πρόσωπο πιο εμφανίσιμο.

Αλλά η καλή οδοντική υγεία ξεπερνά τον τρόπο που φαίνεστε. Το στόμα είναι η πύλη στο σώμα, που σημαίνει ότι η κατάσταση των δοντιών και των ούλων επηρεάζουν τη γενική υγεία σας. Ακολουθώντας τα βήματα αυτά για ένα καλύτερο χαμόγελο, θα βοηθήσετε σημαντικά το υπόλοιπο σώμα σας.

  1. Βουρτσίστε τακτικά. Το βούρτσισμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στοματικής υγιεινής. Αφαιρεί τα σωματίδια τροφών που τρέφονται με βακτήρια, καθαρίζει τα δόντια και ανανεώνει την αναπνοή. Μια οδοντόκρεμα με φθόριο βοηθά στην ενίσχυση των δοντιών, αλλά πρέπει να βουρτσίζετε για τουλάχιστον δύο λεπτά για να μπορέσετε να κάνετε σωστή δουλειά . Πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ενσωματωμένο χρονόμετρο, το οποίο μπορεί να κάνει το βούρτσισμα ευκολότερο.
  1. Οδοντικό νήμα καθημερινά. Το οδοντικό νήμα απομακρύνει τα βακτήρια από το ενδιάμεσο των δοντιών σας στα σημεία που η οδοντόβουρτσά δε φτάνει, πράγμα που βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής των ούλων. Χρησιμοποιείστε το δύο φορές την ημέρα, αλλά αν το κάνετε μόνο μία φορά την ημέρα, βεβαιωθείτε ότι είναι πριν από τον ύπνο. Όταν κοιμάστε, παράγετε λιγότερο σάλιο, το οποίο αφήνει τα δόντια και τα ούλα ιδιαίτερα ευάλωτα στα βακτήρια.
  1. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για ενδελεχείς ελέγχους και σωστούς οδοντικούς καθαρισμούς. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να εντοπίσει τα πρώτα σημάδια της νόσου των ούλων, η οποία αντιμετωπίζεται ευκολότερα όταν αναγνωρίζεται στα αρχικά στάδια. Εάν είστε επιρρεπείς σε φλεγμονή των ούλων και σε τερηδόνα, σκεφτείτε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας κάθε τέσσερις μήνες.

Ομοίως, εάν έχετε άλλα προβλήματα υγείας που σας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο για οδοντικά προβλήματα (όπως ο διαβήτης ή ένα πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα από τον ιό HIV, τον καρκίνο ή τη χημειοθεραπεία), ρωτήστε τον οδοντίατρό σας πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση. Σε έγκυες γυναίκες, σε άτομα με διαβήτη και όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή με φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν τα ούλα (όπως τα αντιεπιληπτικά) ή που στεγνώνουν το στόμα (συμπεριλαμβανομένων μερικών ψυχιατρικών φαρμάκων), θα πρέπει να λαμβάνεται ένα ειδικό σχήμα οδοντικής υγιεινής.

Είναι σοφό να εξετάζετε τακτικά το στόμα σας σε κρυφά σημεία, για μη επουλωτική πληγή στο χείλος ή στο εσωτερικό του μάγουλού σας, διογκωμένα ή ευαίσθητα ή αιμορραγικά ούλα. Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις καταστάσεις, κάντε ένα επιπλέον ραντεβού για έλεγχο με τον οδοντίατρό σας.

  1. Κάνετε μια υγιεινή διατροφή. Συμπεριλάβετε πολλά από τα γαλακτοκομικά και άλλα πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα, όπως σαρδέλες και λάχανο, στη διατροφή σας. Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών και η βιταμίνη C στα εσπεριδοειδή αυξάνει την υγεία των ούλων.

Η ζάχαρη και τα κολλώδη τρόφιμα που κολλάνε στις σχισμές των δοντιών σας είναι ιδιαίτερα βλαβερά, καθώς τα βακτήρια τροφοδοτούν τα σάκχαρα και απελευθερώνουν οξέα που προκαλούν κοιλότητες. Εάν τρώτε καραμέλα ή άλλα γλυκά, δοκιμάστε να βουρτσίζετε αμέσως μετά ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό.

  1. Μην καπνίζετε ή χρησιμοποιείτε υποκατάστατα καπνού/τσιγάρου. Οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό από τους μη καπνιστές να παρουσιάσουν φλεγμονή των ούλων. Η χρήση καπνού, χωρίς καπνό, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, συμπεριλαμβανομένου του χείλους, της γλώσσας, των μάγουλων και των ούλων. Σε μικρότερη κλίμακα, τα προϊόντα καπνού συμβάλλουν στην κακή αναπνοή.
  1. Λεύκανση δοντιών. Ενώ τα οφέλη είναι μόνο αισθητικά, με τα σημερινά προϊόντα, η λεύκανση είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία που δεν θα βλάψει τα δόντια σας όσο τα προϊόντα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και είστε υπό την φροντίδα ενός ενημερωμένου οδοντιάτρου. Τα λευκαντικά προϊόντα που είναι στο εμπόριο είναι αποτελεσματικά για μικρούς λεκέδες. Τα προϊόντα λεύκανσης από έναν εξειδικευμένο οδοντίατρο είναι καλύτερα για πιο σοβαρές καταστάσεις. Μιλήστε στον οδοντίατρό σας προτού υποβληθείτε σε διαδικασία λεύκανσης για να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια και τα ούλα σας είναι υγιή.
  1. Σκεφτείτε αισθητικές διαδικασίες. Το πρώτο πράγμα που βλέπει κάποιος όταν σας συναντά είναι το χαμόγελό σας και έχοντας στραβά, δισχρωμικά ή χαμένα δόντια μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας. Υπήρξαν μεγάλες εξελίξεις στην αισθητική οδοντιατρική κατά την τελευταία δεκαετία, και είναι δυνατόν να διορθωθούν τα περισσότερα αισθητικά προβλήματα. Οι όψεις πορσελάνης για τη βελτίωση της εμφάνισης των στραβών, λεκιασμένων ή περίεργων δοντιών και της ορθοδοντικής για το ίσωμα των δοντιών είναι μόνο δύο από τις πολλές αισθητικές διαδικασίες που προσφέρονται.

Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν έμπειρο και επιστημονικά ενημερωμένο οδοντίατρο πριν υποβληθείτε σε οποιοδήποτε είδος διαδικασίας.

Αφήστε μια απάντηση