Το δόντι σας πονάει, αλλά δεν ξέρετε τι να κάνετε και πού να τρέξετε; Λόγω της τρέχουσας κατάστασης της εξάπλωσης του ιού, πολλές οδοντιατρικές κλινικές σταμάτησαν να δέχονται τους ασθενείς και να αναβάλλουν τους προγραμματισμένα ραντεβού. Αλλά τι πρέπει να κάνετε εάν πονάτε πολύ και φαίνεται ότι η επίσκεψη στο γιατρό δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί;

Προσδιορίστε τον τύπο του πονόδοντου

Τώρα μόνο οι ασθενείς με οξύ πονόδοντο που η φαρμακευτική αγωγή δεν τους καλύπτει μπορούν να κλείσουν ραντεβού στον οδοντίατρο. Ως εκ τούτου, στις περισσότερες περιπτώσεις, απλώς θα σας πει να υπομείνετε μέχρι το τέλος της καραντίνας με κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Αλλά για να ξέρετε με βεβαιότητα αν ο πονόδοντός σας ανήκει στην κατηγορία των επειγόντων περιστατικών, πρέπει να προσδιορίσετε διάφορους παράγοντες της εμφάνισής του.

  • Το δόντι σας έχει γίνει ευαίσθητο και ανταποκρίνεται με πόνο στο γλυκό / κρύο, κλπ. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να προκληθεί από τερηδόνα. Αν το ερέθισμα απομακρυνθεί και ο πόνος εξαφανιστεί, τότε δεν πρόκειται για οξύ πονόδοντο. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδοντίατρος δεν θα μπορεί να σας δει. Ως εκ τούτου, το μόνο που μπορεί να σας βοηθήσει είναι ο αποκλεισμός όλων των παραγόντων που σας προκαλούν πόνο ή ένα παυσίπονο.
  • Εάν το δόντι σας πονάει τρομερά το απόγευμα ή τη νύχτα, και αυτός ο πόνος δεν σας επιτρέπει να κοιμηθείτε, τότε κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει ήδη φλεγμονή του νεύρου. Επίσης, σε φλεγμονή του νεύρου, μπορεί να εμφανιστεί πόνος με ζεστές / κρύες τροφές. Και εδώ θα υπάρχουν 3 λύσεις:
    1. Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας, έτσι ώστε να σας χορηγήσει παυσίπονα φάρμακα και όπου χρειαστεί αντιβιοτική κάλυψη. Αυτό μπορεί προσωρινά να ανακουφίσει την κατάσταση και να ανακουφίσει τον πόνο στο δόντι, μεταφέρνοντάς το από οξεία σε χρόνια κατάσταση. Και ενώ το νεύρο θα ηρεμήσει, ο ασθενής θα έχει περίπου άλλες 2-4 εβδομάδες για να αποτρέψει τη φλεγμονή στο οστό.
    2. Πιθανόν να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία/απονεύρωση του υπαίτιου δοντιού.
    3. Ακόμη και εξαγωγή του δοντιού.
  • Το μάγουλο σας αρχίζει να διογκώνεται, η θερμοκρασία αυξάνεται, εμφανίζονται ρίγη και ο πονόδοντος γίνεται αφόρητος; Αυτά είναι ενδείξεις ότι το νεύρο έχει ήδη νεκρωθεί και η φλεγμονή έχει περάσει στο οστό. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο αφού κλείσετε ραντεβού.
  • Πόνος σε φρονιμίτη όπου όποια φαρμακευτική αγωγή δεν ανταποκρίθηκε. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρο, όπου θα απομακρύνει γρήγορα το δόντι σας.

Τι γίνεται αν το πρόβλημά σας είναι όπως περιγράφεται παραπάνω;

Προς το παρόν, έχουν θεσπιστεί ορισμένοι κανόνες για την ελαχιστοποίηση της επαφής μεταξύ των ανθρώπων και την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19. Πρώτον, πριν κάνει κάτι, ο ασθενής θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας του και να καταλάβει ότι ο γιατρός μπορεί επίσης να είναι ένας πιθανός φορέας.

Ως εκ τούτου, το μόνο σωστό πρώτο βήμα κατά τη διάρκεια της καραντίνας θα είναι η αναζήτηση συμβουλών μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου. Ο γιατρός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση και να δώσει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει και, αν χρειαστεί, να κλείσει ραντεβού.

Εφαρμόστε ένα ψυχρό επίθεμα

Εφαρμόζοντας ένα κρύο επίθεμα στο πρόσωπό σας, προκαλείτε τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάνοντας έτσι κάθε πόνο που αντιμετωπίζετε λιγότερο σοβαρό. Επίσης, μειώνει τη διόγκωση και τη φλεγμονή που μπορεί να υπάρχει. Κρατήστε ένα σακουλάκι πάγου (ή κατεψυγμένα λαχανικά) σε μια πετσέτα τυλιγμένα για δέκα λεπτά κάθε φορά, φροντίζοντας να την αφαιρέσετε για επιπλέον 10 λεπτά. Επαναλάβετε αυτό για έως και μία ώρα.

Ποια χάπια πρέπει να λάβετε για να απαλλαγείτε από πονόδοντο

Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς την συμβουλή του γιατρού σας.

Πώς το ιατρείο μας λαμβάνει σοβαρά τις μεταδοτικές ασθένειες

Στο Perfect Smile Clinic, παίρνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να κρατήσουμε τους ασθενείς μας ασφαλείς από το COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα αποστείρωσης ακόμη πιο συχνά, ακόμη και μέσω ειδικών ψηφιακών προγραμμάτων ελέγχου της αποστείρωσης,  και είμαστε εξαιρετικά λεπτομερείς με όλα τα οδοντιατρικά εργαλεία και τις επιφάνειες σε όλους τους χώρους του ιατρείου. Επιπλέον, γίνεται χρήση όλων των επιβεβλημένων μέτρων προστασίας. Εάν δεν είστε με κάποια συμπτώματα κρυολογήματος και δεν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό τις τελευταίες 14 ημέρες, καλέστε στο οδοντιατρείο μας στη Λαμία για να προγραμματίσετε έκτακτο ραντεβού ώστε να μπορέσετε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία!

Σχετικά με την Perfect Smile Clinic

Ο Δημήτριος Γ. Σπηλιόπουλος θέλει να κάνει ό, τι είναι δυνατό για να βοηθήσει τους ασθενείς να φροντίσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Είτε υποφέρετε από οδοντικό πόνο είτε από κάποια επείγουσα οδοντιατρική κατάσταση, σας ενθαρρύνει να καλέσετε στο ιατρείο εάν έχετε  κάποιο οδοντικό πρόβλημα αλλά δεν μπορείτε να αφήσετε το σπίτι σας επειδή έχετε συμπτώματα ή είστε θετικοί για το COVID-19. Είναι πολύ ευτυχής να σας βοηθήσει όποτε έχετε ανάγκη, γι ‘αυτό μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω email όλο το 24ωρο.

Να είστε υγιείς και να προσέχετε!

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων των δοντιών προτού προκαλέσουν πόνο.

Αφήστε μια απάντηση